Turkiet – Alanya – Dag 37 av 62

Planering:

Hoppas hitta reptiler och andra djur att fotografera.

Till internetcaféet
– Uppdatera bloggen
– förhoppningsvis kunna publicera någon bild

Så här blev det:
Hustrun tillbaka i Sverige. Vad tomt det blev. Skriver mer senare…

05:14
Ett par mindre jordskalv.

Sömn
Gick och lade mig ca 16:00, igår. Var ganska trött. Förutom jordskalvet som väckte mig så sov jag till 06:30 (14,5 tim). Alltså har jag inga problem med att sova…

Tomhet
Från en vecka med konstant sällskap. Alltid någon att prata, kramas med, dygnet runt, till – inget…

Vädret
Solen skiner från en molnfri himmel – givtevis.

Morgontvätt
Det blir en 4-5 plagg. Diskhon är inte så stor och handfatet på toa rymmer ännu mindre.
Nu när solen skiner igen så kommer det varmvatten. Det räcker med ett par dagars mulet väder så är varmvattnet slut. Varmvattnet genereras alltså av solenergi. Varje lägenhet har var sin tunna på taket.
Det finns en ’elpatron’ som kan värma upp vattnet i tunnan men den är på 1000W och har ingen timer. Det gäller alltså att hålla koll. Jag har för mig att kontaktpersonen sa att det räcker med en halvtimma. I så fall, kan jag ju använda äggklockan.

Grannen, som snart är f.d. Ordf i denna fastighetsförening berättade att han lånade ut lägenheten till ett par kamrater. Informerade om elvattenvärmaren men glömde berätta att den måste stängas av.
Han fick en saftig elräkning. Värmaren hade stått på ett halvår.

Anteckningar
Sitter nu och renskriver och skriver ned de minnen jag har från veckan med hustrun. Ska skriva tills klockan blir ca 10:00. Då äter jag min andra frukost eller kanske mer rätt, del två av frukosten. Efter det ger jag mig ut i solvärmen. Det gäller ju att passa på att vara ute nu när det är sol. Vet ju inte hur länge det varar. Prognoserna är hyfsat säkra, men ändå…
Har idag redigerat inlägg:
Turkiet – Alanya – Dag 29 av 62.
Turkiet – Alanya – Dag 30 av 62.
Turkiet – Alanya – Dag 31 av 62.

Handla
Dags att ge sig ut å handla. De flesta, utom de nattöppna små kvartersbutikerna, öppnar inte förrän 10:00, så här års, får jag väl tillägga.
Ska handla; Bananer, Gurka, Tomat, Tvättmedel (Perwoll Renkli Sihir) och se om jag hittar någon billig avloppsrensare. Det är stopp i handfatet och duschavloppet, igen. och kontaktpersonen är bortrest.

Träffade ett trevligt äldre par från Stockholmstrakten. De bor inte långt härifrån. Hjälpte dem lite med att hitta saker i affären och sedan ville han veta hur han får igång internet. Jag berättade det jag visste.
Han hade köpt en 3G-puck men tydligen inget abonnemang.

Ungdomar
De här språkbegåvade ungdomarna kunde: ”You Mother Fucker!” och så kunde de ’visa fingret’ och så kunde de kasta sten stora som plommon, på mig, efter att jag bett dem sluta med att kasta sten på grannhuset. Bahar Sokak Apt n:o 4 (kl 12:19).
Ungdomar i Turkiet
Han i gult, uppförde sig relativt hyfsat, han var lite äldre. Killen i orange, var den som kunde ’visa fingret’ med bägge händerna samt säga: ”Fuck You!” och ”You Mother Fucker!”. Pojken i vitt var den som kastade sten, på mig.

Det är ju änna som hemma.
Och nu har jag väl ’ryktet’ som: gubben som är kul att reta, typ.
Så nästa gång, om det blir någon, vinkar jag och ler.

Fortsätter de att ansätta mig så har jag ju en hyfsat bra bild att visa ’kvarterspolisen’.

Jösses, hörde lite ’oväsen’ här utanför (19:32), tyckte jag kände igen några (yngre) röster. Jodå, alla tre, plus en och två äldre, bröder? Hörde att de stod här utanför och tjafsade.
Kunde stå och kika på dem lite, efter att ha släckt ljuset. Såg då, ute vid Oral Sokak att de ’tykade’ och retade andra turister, utan att de ’äldre’ bröderna reagerade. Ena riktiga skitstövlar med andra ord.

Annat bemötande
Har märkt att många av de lite äldre Turkarna, häromkring. Bockar och säger: ”schef”. ”Sch”-ljudet motsvaras av det turkiska ’s’:et med en ’krok’ undertill. Och enligt online-översättningen så betyder det: ”boss” eller ”chef”.

Orsaken till det tror jag beror på att jag tydligen är den ende, för tillfället, som har en nyckel till ett förråd, där jag ställer cykeln. Där finns också badgrejer och en vattenpump.
Vid ett tillfälle ropade de som har fastighetskötseluppdraget just ”schef” efter mig och det fanns ingen annan att ropa det till så jag vänder mig om och de ser glada ut och undrar om jag har denna speciella nyckel och det hade jag ju. Och därmed är jag: ”schef”.

Så nu ska jag försöka lägga mig till med ett Turkiskt ”god dag”: ”gynajdôn”. Det skrivs så här: [Bild: Turkiskt god dag]. Problemet är det där ’i’:et utan prick. Det ska uttalas som ’e’ i ’pojke’ och ’u’ i ’brunn’, samtidigt (?).
Det närmaste jag kunde komma på var det Göteborksa ’ö’:et. Ett slags mjukt ’ö’. Uttalas längre ned mot stämbanden (ett lätt stönigt, lite tungt, ’ö’). Normal-’ö’ uttalas ju annars mer mot gommen.
Mottager tacksamt alternativa förslag på hur detta (’eu’) ’i’ utan prick uttalas.

Hälsoläget:
Oförändrat gott.

2 svar på ”Turkiet – Alanya – Dag 37 av 62

 1. Hej NIsse!

  Förstår att det är tomt efter hustrun, men du verkar ju kunna sysselsätta dig i alla fall.

  Slynglar finns det överallt i alla länder, hoppas nu att du blir lämnad i fred och inte får dem på halsen fler gånger. Risken finns. Det är ju tacksamt att reta någon som reagerar som du gjorde.

  Här är grått och trist, haft lite snö för nån vecka sedan, den försvann samma dag (tack och lov). Just nu är det +5,8.

  Kram på dig!!!

  • Tommare nu än innan…

   Sant, jag har inga sysselsättningsproblem.

   Har gjort mig vän med kvarterets ’boss’, en restaurangägare, så jag har en känsla av att jag inte kommer att se ens röken från de där ’slynglarna’.

   Hela eftermiddagen har här också varit grått, temperaturen ligger på +25.

   Kramar!
   [Bild: Turkiets Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *