Turkiet – Alanya – Dag 26 av 62

Planering:

Hoppas hitta reptiler och andra djur att fotografera.

Till internetcaféet
– Uppdatera bloggen
– förhoppningsvis kunna publicera någon bild

Så här blev det:
Om idag (27/10-09)

Om gårdagen (26/10-09)
Vädret

Nu (14:23) kom den först åskknallen.
Nu (ca 15:25) kom regnet och mera åska.
15:45 Slutade det regna.
15:54 Solen tittar fram men det mullrar i fjärran.

Morbrodern
Det blir en hel del funderande, som tur är så har han en god man*.
Ska se om jag kan få fatt på dennes namn och ev e-postadress så kan jag förmedla det jag vet.
* Vilket nu visat sig vara helt fel. Det är jag och brodern som står som juridiska personer för dödsboet.

Mat
Det stod en kasse mat utanför dörren i morse. Det var en av grannarna som åkt hem och i söndags som undrade om jag ville ha maten eller om de skulle slänga den…

Det var med en halv tub Kalles Kaviar, bara det…

Mimoza Hamam
Gick ju att hitta. Men det var faktiskt inte självklart. I den här staden uppger ’man’ den adress som är ’mest känd’ och ligger ’närmast’.
Mimoza Hamam ligger inte alls på: Kültür Str No:19. Det ligger på: Terziler Sk. Kommer du på Kültür Str och svänger in på Terziler Sk så ligger Mimoza Hamam som fastighet nr 2 på vänster hand. Egen Bild:
[Bild: Mimoza Hamam i Turkiet]
Tvärs över gatan om man står med ryggen mot Mimoza Hamam så ser man lite till vänster ett rätt så stort privatsjukhus och det heter:AZIL.

Detta med adresser här i Alanya;
Ta min adress t.ex. Den är:
Alanya. Saray Mah. Oral/Bahar Sok. Ilyada Apt N:o 6

Egentligen skulle det kunna räcka med:
Alanya. Bahar Sok. N:o 6

Problemet är bara att då skulle ingen taxiförare hitta dit. Merparten av taxiförarna här är säsongsarbetare och bor här inte.

Så därför uppges endast de stora gatorna och därifrån det närmast gatunumret. Därifrån kan sedan taxiföraren antingen leta sig fram eller fråga.

Bahar Sok är bara ca 50 meter lång och är en tvärgata till Oral Sok. Oral Sok är den ’stora’ gatan.
’Ilyada’ är heller inget som har med adressen att göra det är det namn huset har. Det står så på en portal där man går in. Bra vägledning för bl.a. taxi.
’Saray Mah’ är stadsdelen / området.

Så min hemadress i Sverige skulle alltså kunna se ut så här:
Vänersborg. Onsjö. Johannesviksvägen/Agnesborgsvägen 12.
men nu räcker det ju med:
Vänersborg. Agnesborgsvägen 12.

Turistkartorna man får här nere är inte riktigt att lita på heller. Har hittat ett ställe där de bytt namn på gatorna.

Städning
Nu ska jag skrubba rent i duschkabinen.

Det gäller att ta det systematiskt. En liten bit i taget. Det är ingrodda grejer jag ger mig på…

Vem behöver hamam? Städa en duschkabin i 30 graders värme…

Hälsoläget:
Efter omständigheterna helt OK.


Dagen idag (27/10-09)
Hörapparaterna
Jag är nog mest förbannad på mig själv. Slarva bort hörapparaterna? Blivit stulna? Jag vet inte?

Jag sitter på en restaurang, i söndags, och mitt uppi en diskussion så bestämmer sig mina uppladdningsbara batterier sig för att ta slut och jag hade glömt att ta med ersättarna – kvar i lägenheten. Jag tar då ur apparaterna och lägger dem på bordet. Därefter, antar jag att jag stoppade dem i någon ficka, för de låg ju inte kvar på bordet.

Går hem. Lägger mig. Sover. Vaknar. m.m. Först på måndagskvällen saknar jag hörapparaterna för då känner jag hur min tinnitus kommer dånande. Att jag inte använt apparaterna innan beror på den bastusvettning som uppstår när man städar en duschkabin…

Nåväl, jag hittar i vart fall inte hörapparaterna, Vänder upp och ned på hela lägenheten. Cyklar bort till restaurangen – inget.

Gick upp klockan 06:00, idag, och letade över hela lägenheten, igen, trappuppgången foajén, utsidan av huset, gatan. Var bort till den nattöppna butiken och frågade. Handlade bröd där (på söndagsnatten).

Har försökt fråga han som jobbar med avloppen här utanför om han såg något när han kom på måndag morgon men han trodde att jag ville ha hjälp med att få fram ett par hörapparater som blivit nedspolade i avloppet…
Jag tolkar det som att han inte sett dem. Jag hade med mig en lapp med texten: ”duyma aygiti” (utan prickar över ”i”).

Jag har skickat ett meddelande till min audionom och meddelat om vad som hänt och ber henne om lite råd.

Jag har också skrivit till försäkringsbolaget om hur jag ska bete mig, Vilka dokument behöver jag och varifrån?

Migros
I väntan på svar, från försäkringsbolaget. Ja, naiv som jag är så räknar jag att de svarar snabbt.

Jag håller på med att fylla i ett formulär som ska ge mig ett MIGROS Club Kart.

Finns inga engelska alternativ i texten där inte. Så det tar ett tag att försöka hitta en översättning så jag begriper var jag ska skriva vad.

Anledningarna till att jag gör detta är att då får jag något att göra och så slipper jag den eviga frågan: ”Do You have Migros Kart?”

Hädanefter ska jag stå där med kortet i näven.

Kortet i sig ger inte så värst mycket förmåner och det kostar 1 TL att få det…

Det är bara vissa utvalda varor (varierar) jag kan handla billigare på.

Audionomen
Svarar så här, delvis: ”Hej
Bra att du har det skönt i Turkiet men mindre bra att hörapparaterna är borta/stulna. Bedömer att det inte är slarv att de blivit stulna vilket betyder att du inte blir ersättningsskyldig för dem. Polisanmälan är då inte nödvändig för att få ut på försäkring eller få nya hörapparater.”.
Jjag tror jag är förälskad…, på distans :me:

Blir ju lite jobbigt att vara utan hörapparaterna i över 5 veckor. Men vad skönt det känns att det fixar sig.
Jag har suttit hela förmiddagen och plitat ned en text, på svenska, engelska och turkiska som beskriver vad som är borta, var jag senast såg / kände hörapparaterna, vilka åtgärder jag vidtagit samt min turkiska adress och min svenska. Ifall jag skulle behöva gå till polisen.

Vädret
Idag är det helmulet.
Det håller på och mullrar, åskar å regnar.

Regnuppehåll
Passade på att åka bort till Migros och lämna in papperet där jag egentligen inte vet om jag fyllt i rätt saker på rätt plats.

Det blev i vart fall ingen reaktion.

Polisstationen
Blev nästa anhalt. Tänkte jag i vart fall skulle rapportera hörapparaterna som saknade och om nu någon skulle lämna in dem så vill jag ju givetvis ha dem.

Cyklade till polisstationen vid busstationen på Sehy Samil Str. Hade med mig en lapp där jag utöver min adress och e-post också skrivit: ”duyma aygiti” 2 samt ”bulunmu?”
Nu blev ju det där lite tokigt eftersom det sista betyder upphittad så de trodde ju givetvis att jag var den som hade hittat ett par hörapparater och ville veta vart jag kunde lämna in dem.
Till slut kom vi överens om att det var jag som hade förlorat hörapparaterna och att jag letade efter hittegods (bulunmus esya) avdelningen där jag kunde rapportera mina saknade hörapparater.

Jag blev då hänvisad till Saray polisstation (jag trodde jag var där…). Tyvärr hade jag ingen karta. Den kvinnliga polisen tog med mig till ett fönster och pekade, ser du den stora vita byggnaden? Där ligger ”Saray police station”. Jag cyklade dit, runt hela kvarteret, inte f-n fanns där någon polisstation. Den fanns vid Arslan Sok, längst upp mot Main Road och StadStr.

Jag kom in blev mottagen direkt, förstod snart att polismannen jag pratade med inte fattade ett jota. Han pekade på mig och på platsen jag stod och sa: ”transit”, vände sig om och skrek: ”translator!” och sedan gick han och satt sig på sin plats. Jag stod där vid ’disken’ i kanske 10 minuter. Gick och satte mig på en stol satt där i 10 minuter och konstaterade att polisstationen kryllade av poliser.
Men det var tydligen bara en som kunde engelska – i Alanya?

Efter ytterligare 10 minuter kom en glad polis som jag sett rusa ut och komma tillbaka med en nyköpt skjorta…

Han kunde inte heller någon vidare engelska och missförstod givetvis också eftersom jag skrivit ’fel’ på lappen. Han gick det däremot inte att förklara för så han ringde upp en person som var riktigt duktig på engelska och för honom kunde jag förklara vad jag ville. Luren åkte fram och tillbaka några gånger sedan ville polismannen veta värdet på hörapparaterna 600 TL / st sa jag då. Det höjdes tydligen allvarsgraden lite. Han skrev upp mitt namn, min e-post och mitt mobilnummer och lovade att höra av sig om det skulle dyka upp ett par hörapparater.

Nu tycker jag att jag har gjort vad jag har kunnat.

Duschslang
Tänkte göra en liten montering i duschkabinen. Hustrun gillar inte fasta konstruktioner hon vill ha en duschslang med duschmunstycke. Det har något med håret att göra…

Var in till en liten ’rörbutik’. Jösses vilken tid  det tog innan de fattade vad jag ville ha och tills jag fick klart för mig att det jag hade var ett föråldrat system så det gick inte. Personlig reflektion: Skitsnack.

Jag får fundera, men på en mer ’hemmalösning’. Klart att det ska gå att fixa, med eller utan lokalinnevånares hjälp.

Vi har ett ’hål’ i en kran med okänd diameter, kanske20-22mm. Säg att jag köper en plastduschslang med ett plastmunstycke. I den slangens ända har vi en känd dimension.
Återstår att hitta på en fungerande adapter. Man kan ju köpa en som passar duschslangen perfekt och kranen nästan. Nog borde det gå att att få fram gängtejp i det här landet?

Hälsoläget, idag:
Klagar inte, kanske lite kyligt…?

14 svar på ”Turkiet – Alanya – Dag 26 av 62

 1. Varför inte en duschmössa till frun – det verkar enklare!
  Hoppas det ordnar sig med apparaturen men man blir lite betänksam att dom som turistland och ett STORT sådant inte är bättre på engelska!
  Kram NOnna

  • Ska framföras, definitivt ett bra förslag! :me:

   De ’förlorade’ hörapparaterna ser jag nog aldrig mer.

   Håller med dig. Jag tycker åtminstone Alanya borde vara ’bättre’. Men de är lite som Frankrike, där vägrar de ju mer eller mindre att lära sig engelska.

   I Turkiet är Britter ’illa sedda’ medan Tyskar behandlas med respekt och just Tyska behärskar lokalinnevånarna mycket väl.

   Varför de gillar Tyskar har jag klurat ut. Tyskland hjälpte Turkiet med en massa infrastruktur men vad de har emot Britter? Det begriper jag inte. Den kan vara något mycket gammalt.

   Kramar!
   [Bild: Turkiets Flagga]

 2. För J***ligt att du blivit av med disna apparater, och som du säger, du ser dem nog aldrig mer.

  Men annars verkar du må väl av klimatombytet. Blir det dyrt att bo så där som du gör eller är det på ett ut?

  Kramar

  • J***igt irriterande ja.

   Kan inte komma till annan slutsats än att min kropp mår bra av detta klimat.

   Nu blev det ju så att jag kom att bo väldigt billigt p.g.a. att lägenheten var så attans skitig och att det mesta var sönder.

   Så jag betalar 2500 SEK för hela perioden (62 dagar). Har frågat runt lite. Bland ’långstannarna’ verkar 2500 SEK / mån vara det pris som man kan få.

   Har man väldigt bra kontakter kan det gå att komma billigare undan.

   Har man en slant undanlagd, det har väl alla? Så kan man ju köpa lägenhet. Och de bör gå att få för 25000€ – 60000€ beroende på standard, service och läge. Det är mycket ledigt är i Alanya. Lediga lägenheter för försäljning, hör siffror från 6000 till 26000 st.

   De säger att ’driftskostnaden’ är billig men alla skandinaver som bor här klagar på kostnader för el, vatten, gas, telefoni och internet (bredband) samt underhållskostnaderna.

   Hantverkarna är duktiga här men de gör bara precis det nödvändigaste och så ska det se tjusigt ut på ytan.

   Och reparationsarbeten kan kosta – och ta tid – flera år.

   Men om vi säger att boendet är betalt. Hur lever du då?

   Det mesta är marginellt billigare än i Sverige. En del är dyrare annat är billigare. Frukt och grönsaker är betydligt billigare här medan t.ex. Nescafé är dyrare.

   Alkohol är också relativt billigare. Jag betalar 2,5 TL för 50 cl ÖL (Efes 5%) i butik och 4 TL för samma öl på restaurang om du nu inte går på någon strandrestaurang eller ’finare’ ställe då kostar det mer, precis som hemma.

   Vin och sprit är jag dålig på men jag köpte den billigaste vita – och blandade upp den med den lokala varianten av fruktsoda (jättegott). 1 liter sådant (Altintepe, torrt en (semillion-sultaniye-chardonnay 13%) 7,9 TL (ca 40 SEK), på Migros (butiken).
   Övriga viner ligger i den affären på ca 17-30 TL / flaska (86-150 SEK).

   Spriten har jag inte ens kollat.

   Inte tobaken heller.

   Säg att det är ca 20-30% billigare här på det du handlar på ett år, en gissning.

   Utematen: Du kan få en trerätters för 5€ (50 SEK) exkl dryck och dricks (ca 10%) om du söker dig från de vanligaste turiststråken.

   Hamburgermeny; MacDonalds eller BurgerKing: ca 9-10 TL (ca 50 SEK).

   Sedan finns det ’annat’ här som kan göra det svårt för ’vissa’ personer (jag) att kunna tänka sig att bo i det här landet.

   Jag har lärt känna flera kvinnor här, skandinaver. 3 av dem har blivit våldtagna och slagna och polisens inställning är, typ: ”Åk hem.”

   Sedan är det detta med djuren…

   Ja, ja, vore det inte för klimatet och jag gett mig den på att stanna tiden ut så…

   Kramar!
   [Bild: Turkiets Flagga]

 3. Tack för ditt fina svar på min ”dumma” fråga!

  Tror nog att jag skulle ha svårt för vissa saker bl a hur de handskas med djuren (har ju blivit med kattunge nu).

  Kvinnosynen är en annan sak jag skulle ha svårt för. Jag har i hela livet kämpat för jämställdhet så det skulle nog skära sig ganska snart.

  Men som du sa, klimatet skulle jag nog gilla. Hatar den årstid vi har nu och än värre den som kommer.

  Kramar på´re

  • Finns inga dumma frågor bara dumma svar.

   Nonna – och jag – är inne på att studera Cypern lite närme…

   Klimatet är rätt. Cypern är med i EU, i vart fall den grekiska delen. Det är alltså ’billigare’ i norra delen men då har vi detta med ’kultur’.

   Ska ta å tillsätta en utredning…

   Kramar!
   [Bild: Turkiets Flagga]

 4. Hej Nisse ! Spännande att följa din blogg. Jag är egentligen boende i Vänersborg men pga jobbet så är jag förvisad till Värmland och Arvika. Jag stillar hemlängtan med att läsa bloggar från Vänersborg ( har inte hitta någon mer än din som är intressant att följa) http://blogg.passagen.se/ingaxe00/ Har några dagars semester och är i VBG just nu skiner solen på mig och här är 2 miusgrader. I dag blir det vinter däck på,bl.a. Du har rest till Turkiet. Trevligt.. Spännande…. Lycka till med sökandet efter apparaterna.

  • Hejsan och tack!

   Förvisad å förvisad… Arvika är väl helt OK.

   Har du kollat följande: bloggkartan.se

   Här är 25 grader C å ändå är det mulet. Var ett rejält regnåskväder i natt så det blev översvämning – som vanligt, i foajén.

   Just de apparaterna ser jag nog aldrig mer – tyvärr. De hjälpte bra mot min tinnitus och jag får inga nya förrän jag kommer hem.

   Vad jobbar du med i Arvika?

   Ha’ de’!
   [Bild: Turkiets Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *