Semester Dag 14

Planering:
Sverige.

Vi tänker oss angöra hemmet under dagen.

Så här blev det:

Vi kom hem igår vid ca 15:30.

sömn OK. Det var ett tag sedan jag sov så länge…

Colatest (drycken)
Det har i vår närmaste krets varit en del diskussion om huruvida ’man’ kan vara övertygad om att en viss Cola är bättre eller smakar bättre än en annan.

Hustrun och jag hade bestämt att nu skulle vi göra slag i saken och utsätta oss för en test.
Hustrun handlade Coca-Cola, Coca-Cola Light, Coca-Cola Zero, Pepsi och Eldorado Cola. (Skulle velat haft med ’Coke’ också.)

”Oss” var; Jag, hustrun, sonen, dottern och dotterns sambo.

Hustrun arrangerade en ’blindtest’. Cola hälldes upp i numrerade plastmuggar, 1-5. Var och en hade papper och penna. De fem flaskorna stod på bordet. Vatten för att skölja emellan.

För att även hustrun skulle kunna vara med på testet skickades hon ut och så hällde vi upp åt henne, noga med att hålla flaskan på avstånd så att ingen av oss kunde få lukt på en viss sort.

Jag inbillade mig två saker;
1. Att smakskillnaderna skulle vara stora.
2. Att jag inte skulle klara att övertygande smaka fram CocaColan, vilket jag egentligen inbillade mig att jag skulle kunna…

Så här skrev jag på min lapp (inom parentes rätt svar):
1. Cola Zero. Söt & smaksvag (Coca-Cola Light)
2. Cola Light. Dålig, mesig (Pepsi)
3. Pepsi. Mest smaklig. (Eldorado Cola)
4. CokaCola. OK smak (Coca-Cola)
5. Cola Eldorado. OK smak (Coca-Cola Zero)

Slutsats: Jag var den ende som prickade in Coca-Colan men det var en gissning. Sonen hade rätt på Eldorado Cola. Ingen av de andra fick något rätt.

Alla var däremot överens om att Eldorado Cola var den som smakade mest. Även om de gissat fel.

Vi planerar att göra en liknande test med ljus mjölkchoklad. Hustrun hävdar nämligen självsäker att hon kan pricka in Marabou Mjölkchoklad.

Renskrivning av semesteranteckningar
Semester Dag 13 23 jul 2009.

Chokladtest
Nu (15:30) har jag och dotterns sambo förberett chokladtestandet.

Vi hackade 100g mjölkchoklad från 5 olika tillverkare.
EuroShopper
IKEA
ICA
Fazer
Marabou

Hällde det i muggar och numrerade dem.

Därefter ska vi en och en förses med bindel för ögonen.

Framför testpersonen står fem plastmuggar med hackad mjölkchoklad.

De står på ett papper där platserna är numrerade från 1-5.

Testpersonen, med bindel för ögonen, får sedan via en tesked bli matad med innehåll från mugg med plats 1 osv. Vill testpersonen testa igen, inga problem. Vill den testa en specifik mugg så säger den t.ex. ”Jag vill smaka från nr 3, igen”.

En sköter matandet och en sköter protokollförandet av vad testpersonen tycker och vad den anser att det är för chokladfabrikat. Protokollföraren antecknar givetvis vilket nummer som står på muggen.

Hur gick det för mig?
Tja, jag prickade inte in Marabou som jag förväntat mig. Stor besvikelse. Jag fick ett rätt; ICA’s egen choklad – mer gissning än faktisk smaksäkerhet.

Det roliga eller mest uppseendeväckande var hustruns resultat. Hon var bomsäker på att hon skulle ta Marabou ljus mjölkchoklad, med lätthet.
Marabou mjölkchoklad beskrev hon som: ”Inte marabou.” (tvärsäkert), hon definierade det som ICA’s mjölkchoklad.

Och det som hon trodde var Marabou ljus mjölkchoklad beskrev hon som: ”Smakar bra. God” och det var egentligen EuroShopper ljus mjölkchoklad.

Sonen har inte testats ännu. Han uttalade att han minsann med lätthet skulle klara att smaka sig fram till Marabou ljus mjölkchoklad. Detta återstår att bevisa…

Kanalbesök
Jag och dotterns sambo bestämde oss att i skymningen gå till Onsjökärret för att se om vi kunde hitta någon orm.
Det småregnade så det bidde ingen orm.

Av en händelse…, hade vi med oss ett gäng öl som vi började inmundiga vid kanalkanten, i brist på ormar så…

Det kommer en vandrare: ”Hej på er!” säger han och vi svarar artigt och får som svar tillbaka: ”Sorry, I speak no Swedish. I’m German. I speak English.”

Han kom från Halleberg. Han tyckte det var en jättelång vandring. Det är det med 20 kg packning.
Han var ute på en överlevnadsgrej. De senaste dagarna hade han levt på Gädda som han fångat vid Vargön.
Före det hade han varit uppe på Halleberg.

Han hade inget tält, bara en presenning som han med hjälp av två träd och en lina satte upp på så vis att han fick både tak och ’golv’.

Han frågade efter bästa övernattningsstället. Som första alternativ angav jag Quality Hotel, 800 m bort. Inget alternativ för en ’överlevare’ så nästa förslag blev: ”Borta vid pumphuset”.

Han kom tillbaka en kort stund senare och förklarade att han valt ut sitt övernattningsställe till utrymmet under stålbalksupplaget vid ’stålbron’. Ett bra val med tanke på risk för regn.
’Stålbron’, ett arrangemang som används ytterst sällan och inte alls är en bro. Det är en slags svängbro som kan svängas ut över kanalen och så kan man via stålbalkar bygga en fördämning och därmed tömma kanalen öster om fördämningen på vatten. Detta för att kunna dels kontrollera kanalen men mest för att kunna göra arbeten på slussportarna.

Vi pratade en lång stund om hans äventyr.

Jag fick bl.a. beröm för min goda engelska – läs och begrunda – jag bugar och tackar.

Han beklagade sig över att det var så få människor i Sverige som kunde Engelska och att ingen kunde Tyska. Vi förklarade att han helt enkelt haft otur.

En vecka skulle han vara kvar i ’trakten’. Därefter skulle han ta bussen ned till Göteborg och färjan hem till Tyskland. Han bodde i Hamburg. Sympatisk pojk.

Men vad det kom sig att han valde mellansverige och området kring Vänersborg som en 3 veckors överlevnadsgrej, blev vi inte riktigt kloka på.
Hade han frågat oss först så hade vi skickat han ytterligare 50 mil norrut. Speciellt med tanke på hans fiskeintresse.

Mina Live-värden
[Visa mer…]

Hälsoläget
Morgonen: Vanliga småkrämporna. Inga förändringar. Satt tydligen ’fel’ i soffan, en stund. Så det fick bli extramedicinering.
Under dagen: Känns lite bättre. Håller mig i stillhet.
Kvällen: Dotterns sambo kom på den ljusa idén att vi kunde gå till kanalen och kika på ormar och dricka lite öl…

2 svar på ”Semester Dag 14

  1. Välkommen hem – nu släpper jag björnen som jag band med björntråd ifall ni skulle dyka upp – förstår att ni tar Norrbotten nästa år. Vi är på 2:a plats i solligan efter Visby!!!
    Kram Nonna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *