MelodiLördag

Besvärsläget
Kom igång bra med en morgonpromenad. Sedan var det lite tungt men det lättade. Så fysiskt har det varit en bra dag. Psykiskt har det varit bättre än i går men inte riktigt bra. Lite tungsinthet finns det kvar. Får pressa fram det där positiva tänkandet.

Har ett par dagar gått och lurat på en formulering som läkaren, på Spine Center i GBG klämde ur sig. Vi fick ju lyssna när han dikterade. Och han frågade: ”Medicinerar du mot några andra sjukdomar?” Och på det svarade jag: ”Nej.” och då säger han i diktafonen: ”Patienten förnekar andra sjukdomar.”. Är inte det egentligen en väldigt märklig formulering?

Dels beroende på att jag faktiskt inte förnekade andra sjukdomar utan det jag i så fall förnekade var ju att jag inte medicinerande mot några andra sjukdomar.

Och dels är det över huvudet taget ett märkligt ordval. Bör inte ett förnekande förgås av ett påstående? Där dessutom sanningshalten ifrågasätts. Typ: ”Är det riktigt säkert att du inte har några andra sjukdomar, som du inte berättat om?” Och på det kan jag ju då svara: ”Nej.” (igen) Och då vore ju doktorns formulering mer rätt, Eller hur? Om han nu misstänker att jag likt förbaskat döljer något (förnekar).

Data
ThunderBird och datum: Höll på att få spatt här på förmiddagen. Såg att ThunderBird bara visade klockslag, för respektive mejlpost, helt plötsligt? Jag tänkte då: ”Vad f-n har nu hänt?”. Kom då på att jag ju igår att jag ’helt plötsligt’ inte fick någon e-post från det e-postkonto som levererar meddelande om att någon kommenterat på bloggen bl.a.

Så jag satte igång med att ’härja’ med det där. Och jag kan ju då mycket väl ha gjort någon tangentkombination och ändrat det där. Hittade inga inställningar för det, där.

Satte igång att lusläsa och söka på ThunderBird Help. Gav upp sökte i stället via Google på nätet. Och fann till slut följande mening: ”The date column could be made a bit fancier: Showing only time for today’s mail is nice”, på mozillaZine, under en s.k. tråd som handlade om ’Thunderbird 1.0 Release Candidate 1 Is Now Available!’

Och den version jag nu har är: 2.0.0.12. Så då tänkte jag att det kanske ska vara sådär. Men någon stans borde det ju gå att ställa in hur jag vill ha det?
Precis för en stund sedan (19:04) kom det ett mejl där både datum och klockslag visades så vad f-n är det för skumt på gång?

MS Windows Vista och Office 2000: Vista har ju en märklig egenskap vad gäller program-katalogen, där MS Win Vista är installerat (oftast C:). Oavsett om du väljer att installera dina program i katalogen(mappen/foldern); ’Program’ eller ’Program Files’. Så ser det ut som om det installeras i ’Program’. Med det är bara vad som visas. Det kan vara ’Program’-katalogen eller ’Program Files’-katalogen som är den faktiska (fysiska) installationskatalogen.

De finns liksom bägge två, fast det syns inte, i den s.k. utforskaren. Där visas bara ’Program-katalogen. Kikar vi sedan i den s.k. kommandotolken (cmd). Egentligen gamla DOS. Så visas ’Program Files’-katalogen och inte ’Program’-katalogen. Men om du ger kommandot: cd program [enter] så visas följande vid den s.k. prompten: C:\Program> .

Och om du vill kolla hur det ser ut när du kör en ’dir’. Så ska du först se till att du ’står i roten (C:\). Och för att hamna i den s.k. kommandotolken ska du (om du har MS Win Vista standardinställningar);
HögerKlicka på [Start]-knappen.
Klicka på fliken [Start-menyn].
Klicka på knappen [Anpassa].
’Scrolla’ nedåt i listan och leta upp texten ”Kommmandot Kör”.
Klicka i en bock till vänster om den texten.
Klicka på [OK]-knappen.
Och på nästa [OK]-knapp.
Klicka sedan på [Start]-knappen.
Där ska nu ha dykt upp ett alternativ: ”Kör…”. Klicka på den texten.
I textrutan till höger om texten ”Öppna”, skriver du: cmd
Sedan [OK]-knappen.
Då ska ett fönster med svart bakgrund visas. Typ:
Visat cmd fönster
Det blinkar en s.k. markör vid raden C:\Users\Nisse>_ .
Där skriver du: cd ..\.. . Och sedan trycker du på [Enter]-tangenten.
Då bör det bli: C:\>_ .
Skriv sedan: dir . Och tryck på [Enter]-tangenten.
Då visas en s.k fillista. I mitt fall ser den ut så här:

C:\>dir
Volymen i enhet C har etiketten HDD
Volymens serienummer är 5804-5B56
Innehåll i katalogen C:\
2006-09-18 22:43 24 autoexec.bat
2006-09-18 22:43 10 config.sys
2008-03-05 18:56 <KAT> drivers
2006-11-29 22:38 512 MSP.iss
2008-03-15 13:11 <KAT> o2kProgram
2008-03-15 11:36 <KAT> Program Files
2008-03-12 19:33 <KAT> ProgramData
2008-03-13 01:04 <KAT> Temp
2008-03-05 15:24 <KAT> Users
2008-03-15 10:02 <KAT> Windows
2008-03-14 08:39 <KAT> xampp
2008-03-14 15:07 <KAT> xampplite
3 fil(er) 546 byte
9 katalog(er) 206 649 200 640 byte ledigt
C:\>_

Där syns ju ingen ’Program’-katalog, eller hur? Där visas en ’Program Files’-katalog.
Vi den s.k. prompten ( C:\>_ ) skriv nu: cd program och tryck [Enter].
Då ändras utseendet till: C:\Program>_ . Om du nu gör en ’dir’ där så ser du att det blir liksom inget, mer än:

C:\Program>dir
Volymen i enhet C har etiketten HDD
Volymens serienummer är 5804-5B56
Innehåll i katalogen C:\Program
Ingen fil hittades
C:\Program>_

Det där betyder att den s.k. katalogen är tom.

Vid prompten ( C:\Program>_ ) skriv nu: cd .. och tryck [Enter].
Då ändras utseendet till: C:\>_ , igen.
Skriv nu: cd program files och tryck [Enter].
Då ändras utseendet till: C:\Program Files>_ . Gör nu en ’dir’ här och jämför den med fillistan från ’Program’-katalogen. Nu finns det massor med kataloger och filer.

Om du nu aktiverar utforskaren (Windows Vista: Klicka på [Start]-knappen. Välj ”Dator”. Klicka sedan på ”HDD (C:)”) Och titta på fillistningen där (för C:). Så syns ingen ’Program Files’-katalog där. Utan där finns allt i ’Program’-katalogen. Tvärtom, så att säga.

Gissa om det där blir förvillande och är bäddat för problem.

Av vilken anledning Microsoft valt att stöka till det på det viset begriper jag inte. Klart är i alla fall att det stökar till det. Lägg därtill att det krävs speciella ’privilegier’ för att ett program ska få ’husera’ i ’program’-katalogen (eller ’Program Files’-katalogen).

Just det där har ställt till det, för mig. Jag har ju en licens på MS Win Offiice 2000 pro som jag gillar och tycker är stabilt. Även om jag nu är en driven användare så använder jag bara ca 2-15% av respektive officeprograms möjligheter. Så fler möjligheter behövs inte.

Jag vill alltså behålla min licens av MS Win Office 2000 pro. Snällt och lydigt valde jag att installera enligt installationsanvisningarna, till ’Program Files’-katalogen. Det såg ut att gå bra. Och det mesta fungerade, förutom MS Win Word. När den startades upp så kom ett meddelande om att det var något som inte gillades av Vista. Vad fick jag liksom inte veta.

Provade med att installera om det hela till ’Program’-katalogen. Detta kan man ju välja fritt. Eftersom bägge ’gäller’. Samma ’fel’.

Försökte hitta på Microsofts support om vad det kunde vara – nada. Satte igång att installera uppdateringar m.m. Ja det där får man göra manuellt om man tvunget ska hålla sig till MS Win Office 2000 – och har MS Win Vista. No effekt, det heller.

Då började det där gnaga som jag blev upplyst om när jag skulle installera XAMPP, att installera inte i ’Program’ eller ’Program Files’ om man har MS Win Vista, eftersom det är infört något de kallar privilegieregler, i just den katalogen.

Så jag installerade MS Win Office 2000 Pro i en egen katalog. Jag kallade den: ’o2kProgram’. Och se nu fungerar allt klockrent. Kan inte Microsoft klämma ur sig dylikt?

Melodifestivalen
Väldigt bra startfällt jag gillar 7 av 10. Sanna är min favorit nr 1 och sedan kommer Sibel som nr 2. Blir det någon annan så skiter jag i vilket. Men kommer Sanna eller Sibel till Belgrad då tror jag vi har en chans att placera oss riktigt bra.
Jaha, det bidde Perrelli. ganska så OK. Men tro mig, den räcker inte. Min 1:a Sanna fick i alla fall folkets mesta röster och det säger ju en hel del om vad ’vi’ gillar, eller hur?


Andra Bloggar om: , , , ,


4 svar på ”MelodiLördag

 1. Ja faktiskt så var många låtar bra och segraren oxå. Mitt barnbarn och jag såg programmet och han skulle rösta men det gick trögt att komma fram. Tycker som du om läkarens uttalande, det kändes märkligt, men du vet ibland uttrycker vi oss ju slarvigt.
  Idag hade jag nästan behövt den där GPS:en då jag gick på isen ute på älven, allt ser annorlunda ut från sjösidan, men jag kom hem fast jag fick traska på ganska bra det var längre än jag trodde.
  Man får vara glad så länge man kan gå och röra sig ganska obehindrat.
  Idag ska vi på kalas till sonen som fyllde år igår det blir roligt att träffa dem och det äldsta barnbarnet ska följa med dit också.
  Sköt om dig!
  Kram Nonna

  • Hejsan!

   Det är i alla fall roligt att lyssna på musik…

   Ha! Du ska se att du kommer att köpa en GPS.

   Jo, att röra på sig är väldigt viktigt. Speciellt när man känner att det är svårt och att det inte är något som sker naturligt.

   Kramar!

 2. det där med Progrm och Program Files Det var ju tjusigt i win 98 eller senare om man inte var uppmärksamm när man installerade nya program så helt plötsligt när man startade datorn så öppnades program förnstret. Det fick man seden bukt med genom att sätta en extra ”…” runt ”program files” i regedit för att dessa skulle höra ihop och vid uppstarten inte sluta läsa komandot till mellanslaget varav öppna katalogen program. Det är kanske varav detta i Vista. Fast det tycker jag med, man borde kunna avgöra själv vad ska läggas i program resp program files, typ ALLA program man installerar på sin dator, eller om man så vill på andra hårddisken. jag har lärt mig XPn så det är tveksamm om jag väljer Vista, fast man kan ju bli liksom tvungen som i Ditt fall
  lass med kramar

  • Det jag inte förstår är av vilken anledning de envisas med att ha både ’Program’ och ’Program Files’.

   Under DOS-perioden och när Novell gjorde sitt intåg, då sattes ’Prog’ som default. Ytterligare en egenhet som emellanåt krånglade till det lite.

   ’Prog’ var först (det gällde att spara minnespositioner). Sedan kom ’Program’ (tror det var i samband med MS WIN 3.x och DOS 6.X). Därefter kom ’Program Files’. Och om jag inte minns fel var det när MS WIN 95 infördes och det då skapades stöd för filnamn och katalognamn med upp till 80 tecken (blanksteg inräknat).

   UNIX var tidigare ute med stöd för långa filnamn.

   Flera stora datorleverantörer erbjuder nu sina kunder att välja mellan XP och Vista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *