Lördag – då det löste sig.

Besvärsläget
När jag skulle till att lägga mig i går kväll var det en värk i ryggen som jag inte känt tidigare? Taktila Massagen? Jag bestämde mig i alla fall för att min rygg behövde slappna av så det blev en dos med Stesolid

Datateknik
Nu ska jag börja kika på flyttande av blogg.ngn4u.com till blogg.ngn.nu, igen. Kom till ett beslut, för en liten stund sedan. Efter ’flytten’ och den fungerar så kommer jag att ’peka om’ blogg.ngn4u.com till blogg.ngn.nu. Då kvittar det vad man skriver eller klickar på. Du kommer till blogg.ngn.nu i alla fall.

Då var det klart (ca 16:40). Nu är blogg.ngn4u.com ’gömd’ och ’glömd’. Men finns här!

Proinet+O&K har faktiskt börjat kommunicera lite – och ursäktar sig – med att de har så många kunder. Ja så här skrev de:

Angående hur vi har skött det, vi har säkrat all data och jobbat arslet av oss och knappt hunnit att sova. Vi har inte bara 10 kunder att ta hand om, utan närmare 6000 st kunder, visst, jag kan nog erkänna att bristen på information har varit ganska jobbig. Men vi kommer att hålla tyst om en del känsliga saker (exempelvis: vad vi har åtgärdat m.m. och hur vi kan undvika framtidiga attacker) och samt att vi har haft ont om tid att åtgärda driftinfo.net sidan, men det kommer att skickas ut lite information per e-post om ett par dagar.

Det där svarade jag på:

Jag begriper att ni har ursäkter och de är säkert bra och fina.
Men ni kan ju inte bortförklara att det hela inte var sådär väldigt överraskande.
Med tanke på liknande, föregående attack.
Och hänvisa till mängd kunder, är en dålig ursäkt, det visar bara att ni inte ens har tänkt tanken att utarbeta informationsrutiner i händelse av…, ja vad f-n som helst.
Jag har varit med om driftsansvar för betydligt fler kunder. Det handlar om kompetens.
Mitt misstag var att jag hoppades att ett billigt alternativ inte nödvändigtvis behövde betyda ett dåligt säkerhetstänk.
Pengar är centralt då jag numer är sjukpensionär. Och egentligen har jag väldigt små (stress)marginaler för driftsstörningar, typ Era (hör till sjukdomsbilden).
Lycka till…
… men, jag satsar nog en hel del på att ni kommer att ’hackas’ igen. Lösningen ligger inte i att byta plattform. Det är mer kompetensen om hur du finjusterar de säkerhetsåtgärder som trots allt går att göra. Det hänger på om ni behärskar verktygen? Samt att ni satsar ordentligt på säkerhetsuppdateringar. Och LYSSNA på kunder som tipsar om att allt inte står rätt till (som jag gjorde).
Men Ni har kanske precis gjort så, ökat på kompetensen.
Vänligen

Melodier
Ja det är ju en sådan dag idag. Deltävling till melodislagerfestivalen. Tja, jag tappade intresset när Ainbusk inte ens kom med. Men OK då, ”Upp å hoppa” får väl gå. Den var ju lite kul.


Andra Bloggar om: , , , , ,


2 svar på ”Lördag – då det löste sig.

  • Nu är du inne på djupa filosofiska ’vatten’…

   Många, de flesta, s.k. bloggdomäner med gratisbloggar har dels reklam (annonser), med ibland tveksamt innehåll och dels har flera av dem mystiska regler om medlemskap, upphovsrätt. Det är inte ovanligt att du kanske upptäcker att det du skriver på ’din’ blogg inte är ’ditt’. Om du har en gratisblogg är det inte du som äger den.

   Du är däremot ansvarig för innehållet i det du skriver. Men det är alltså fullt möjligt att så fort du skrivit det så äger du inte rättigheten till det.

   Sedan har en del av dessa gratisbloggar en massa hyss för sig om att de som vill kommentera ska styras till att bli medlemmar, ha ett konto. Eller annat mysko jox.

   Det där ville jag slippa. Och i denna knasiga, numer liksom nästan upp-och-nedvända, världen så får du alltså betala för att slippa bl.a. reklam.

   Men nu är det lite mer komplicerat än så, serrö, den här bloggen ÄR gratis. Kostar inget. Den är helt fri. Och jag kan själv ändra i den s.k. programmeringskoden (PHP, HTML, XHTML och JavaScript) som jag vill, om jag så önskar. Jag måste alltså inte. Det finns färdiga mallar.

   Det jag betalar för är en ’plats’ på ett s.k. WebHotell. Ungefär som om du skulle hyra ut en del (minnesdel) av din hårddisk, på den dator du har hemma. Fast här handlar det om, i nuvarande fall, ett 40-tal s.k. servrar med miljontals s.k. MegaByte-minne. Som då hyrs ut.

   Och på den kan jag ha mer än en blogg. Det finns egentligen inga begränsningar om vilken verksamhet jag kan och vill bedriva inom den ram den tjänst jag har betalat för.

   Jag betalar alltså för ’friheten’.

   Men den där friheten funkar inte alltid så därför har jag en ’frihet’ till. En reservblogg: ngn.blogga.nu (den har jag haft sedan 2001, egentligen, men började inte använda den förrän 2005.). Den är också reklamfri och kostar mig f.n. 300 SEK per år.

   Och som om det inte vore nog så har jag ju en fotoblogg (gratisblogg) också. Den är mest aktiv på vår / sommar.

   Bilderna till dessa bloggar har jag lagrade på ytterligare ett ställe; Diino (gratis).

   Vofför? Kan man ju då undra, angående bilderna. Jo, dels så har t.ex. ngn.blogga.nu och ngnfoto.blogg.se begränsat med utrymme för bilder. Så då är det ’enklare’ att ha ’alla’ bilder på ett ställe och sedan ’länka’ till dem. Givetvis har jag originalbilderna här hemma, både i datorn, så att säga, och säkerhetskopierade.

   Sedan har jag lärt mig att det kan vara klokt att sprida ut sina ’intressen’.

   Det blev ett riktigt långt svar på en kort fråga…, men jag varnade…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *