Uppstarten

Vad förväntar jag mig att det ska hända på den här bloggen?

Min tanke är att det ska bli dels en slags informationutbytesplats för just Cervikal Spinal Stenos. Sedan vill jag också att vi här ska kunna dryfta allt som har med det att göra.

Jag hoppas också här få berätta om andras både lyckade och misslyckade sjukhistorier. Vi försöker varva både roligt och tråkigt. Här intill har jag satt in några rubriker om just Cervikal Spinal Stenos. De innehåller utdrag ur mitt samlade vetande och gör inte anspråk på att vara medicinskt korrekt.

Frågor och svar är ju också ett intressant område. Har ni funderingar kring det är med Nackbesvär, Hälso- och sjukvård, Försäkringskassan etc. jamen kläm till med en fråga då.

4 svar på ”Uppstarten

 1. Jättebra Nisse. Det var något sånt här som jag sökte då när jag satt hela dagarna vid datorn och letade information om min nackskada. Det är säkert många som hittar svar här. Men det var bastubad som jag egentligen skulle kommentera. Jag blir ju också dålig av bastubad, fastän det är så skönt just då när man sitter i bastun. Min fysioterapeut gav rådet att duscha med kallt vatten när man kommer ut från bastun. Så kan man förhindra en del av symptomen som kommer, hos mej illamåendet och mattheten. Morgonen efter bastubadandet är jag ofta ganska stel och har lite mera ont än vanligt, men det kan också vara av att jag ofta sover gott och längre än vanligt efter bastun.

  • Gunveig:
   Välkommen hit!

   Tackar!

   Bastu:
   Känner igen det där. Det är möjligt att kall dusch hjälper – jag tänker inte testa det.

   Min teori lutar mer att att redan anstrända celler i kroppen får sig en ordentlig omgång.

   Jag tror nog mer på att ladda med lite extra salt och extra vatten.

   Den där trögheten dagen efter kan mycket väl bero på mer eller mindre uttorkade celler.

   En rubbning i den s.k. intracellulära vätskebalansen. Förlorar du mycket vätska, under kort tid, så förlorar du också salt. Det blir då ett underskott av salt utanför cellen. Kroppen strävar efter jämvikt. Följden blir att saltmängden jämnas ut. Resultatet blir tyvärr att när du väl börjar tillföra salt så ökar saltmängden utanför cellen först och den kan vara så kraftig att vätska “sugs” ut ur cellen. Du kan alltså ha jättemycket vätska i kroppen men vara uttorkad i cellerna.

   Detta var en kraftig förenkling av en knepig och mycket mer avancerad process. Det handlar bl.a. om elektrolytbalans, den s.k. kaliumpumpen och s.k. diffusion och osmos.

   Generellt kan man säga att samma sak händer vid bakfylla – när du druckigt för mycket alkohol – då får du också en uttorkning i cellerna. Det är bl.a. det som ger upphov till huvudvärken.

 2. Jag hörde en teori till när jag satt i väntrummet hos min fysiater senast. Tjuvlyssnade lite på en annan patient. Men teorin gick så här: Metalldelarna (titan) som vi har i nacken utvidgar sej vid värme (i bastun) och krymper i köld. Därför mår man dåligt i bastun och vid kallt väder när man är opererad i nacken. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, men där fick jag för att jag tjuvlyssnade.

  • Gunveig:
   Jösses! Är det samma fysiater som du tyckte skulle gå i pension? Definitivt dags i så fall.

   Det trodde jag att ett barn begrep att försöker du hetta upp en människokropp till över +42 grader Celsius så dör den (kroppen). (Det är därför vi svettas så den temperaturen inte ska nås).

   Och även om nu titan skulle vara så fantastiskt att det ändrade volym i den omfattningen att det skulle kunna ge negativa verkningar så skulle likt förbaskat människan vara död!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *