GPS

Läste en artikel i morgonblaskan om s.k. geocaching. 

Med hjälp av koordinater, lite ledtrådar och en GPS-mottagare letar man upp s.k. skattgömmor (plastlådor med minst en loggbok i). 

Nu har jag sökt efter en billig GPS så jag kan vara med å leka jag också. Av vilken anledning ska det vara så förbaskat tillkrånglat? 

Jag vill ha en enkel, billig GPS som jag kan mata in koordinaterna jag ska till och så visar GPS:en åt vilket håll jag ska gå/färdas. Bra också om den i displayen visar vilka koordinater jag befinner mig vid. 

Nähä! Det finns GPS:er som bara är GPS med oklar funktion. Sedan finns det GPS-mottagare som kommunicerar med PDA (handdator)/Bärbar Dator och Mobiltelefoner (vissa) via s.k. Bluetooth. Och så finns det Mobiltelefoner med GPS i samt så då Handdatorer med GPS. 

Jag har lurat ut att den mobiltelefonen jag har skulle kunna funka med en sådan Bluetooth GPS (Sirf-Star III) men det är oklart vilken programvara som passar och vad just den programvaran i så fall gör? (ca 995 SEK, ett paket som erbjuds på www.wayfinder.com). Men då krävs det att man aktivera datakommunikationstjänsten GPRS. 

Tittar man på den enklaste och billigaste GPS:en med display (ca 1350 SEK (Magellan eXplorist 100)) så går den troligtvis inte att koppla till dator. Eller om jag ska vara ärlig – det går inte att få fram begripliga fakta om respektive apparat. 

Antagligen är det så att den apparat som är mest praktisk är den som är dyrast, ca 5000 SEK. Lagen om allttings djävlighet. 

Har kikat lite på ett s.k. GPS-skal till Nokia 5140. Hustrun har ju en sådan. Skalet kostar ca 995 SEK. Det verkar ge det mesta om man bortser från att den verkar väldigt svag? 12 kanaler (20 på nyare). Vid 95% molnfrihet är noggrannheten +/-25m. Nyare har +/-3m och då krävs inte molnfrihet (tror jag).

2 svar på ”GPS

  1. Lustigt, vi pratade just om GPS-aktiviteter. Tydligen pågår över hela världen en rörelse som letar upp de platser där GPS:en visar att latituder o longituder med heltal möts, och sedan fotograferas GPS:en samt hela panoramat omkring. I Sverige har Alla sådana platser redan upphittats! Spejsat 🙂

    (ps. jag har dåligt samvete för att jag inte svarat på ditt mail ännu)

    Mvh, J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *