Teknik

För er som eventuellt skulle vara intresserade av hur jag löste problemet med mitt icke fungerande (nu fungerande) trådlösa hemmanätverk (LAN), följer här en teknisk beskrivning. 

Aktuell Hårdvara: 
En trådlös ADSL2+ (upp till 25Mbps) modem och router [Linksys Wireless-G ADSL Gateway med Speedbooster 125 Mbps (modell: WAG54GS)]. 

Två stycken Trådlösa nätverksadaptrar via USB (2.0) [3com OfficeConnect Wireless 54 Mbps 11g Compact USB Adapter (modell: 3CRUSB10075)] 

En PC (Packard Bell imedia 1808) med Microsoft Windows XP Home Edition SP2. (min) 

En PC (Compaq Deskpro EN Series 6400) med Microsoft Windows 2000 Pro SP3. (hustruns) 

Grundproblem: 
När den trådlösa kommunikationen aktiveras erhåller inte PC'n någon s.k. IP-adress. 
Och efter provokation (ipconfig /renew) uppger Windows att orsaken är att den inte hittar någon s.k. DHCP-server (tjänst som delar ut IP-adresser) och den ska finnas i routern. Den funkar när man kopplar kommunikationen via nätverkskort och kabel. 

Felsökning: 
Jag började ju med min och där fick jag ju det inte att fungera, trådlöst, på något sätt. Jag hade tankar på att det kanske var något fel med själva hårdvaran. 

3com’s programvara visar dock att uppkopplingen är OK. Så problemet måste ligga liksom innan denna kommunikation upprättas eller för att förutsättningarna för denna kommunikation ska fungera optimalt. 

I routern kunde jag se den trådlösa USB nätverksadapterns s.k. MAC- adress. En samling hexdadecimala tecken som är så att säga en unik hårdvarustämpel. Även det var ett tecken på att de trådlösa produkterna faktiskt fungerade och att lösningen på problemen fanns mer på mjukvarusidan. 

Jag prövade med att: 
– avaktivera brandväggen 
– inaktivera alla trådlösa säkerhetslösningar 
– pröva respektive säkerhetslösning 
– avinstallera och installera aktuella programvaror och drivrutiner 
– rensade windows s.k. register (från allt som hade med trådlöst (3com) att göra. 
– nollställde (reset) routern ett flertal gånger 
– kontrollerade att roterns programvara (firmvare) var den senaste. 
– kontrollerade att den s.k. "dongen" (trådlös USB nätverksadapter) hade färsk programvara och drivrutiner. Hittade en färskare, laddade ned den. Avinstallerade och installerade. 

Inget av ovanstående hjälpte. 

Jag gav upp (efter tre dagar) på min maskin och försökte med hustruns. Före det hade jag varit inne på både Linksys och 3com’s supportsidor och sökt lösningar, inget. 

Satte på hustruns maskin och satte sedan in den trådlösa USB nätverksadaptern (dongen). 
Först kom ett meddelande upp (efter sedvanliga rutor om att ny hårdvara hittats och installationer kommer att ske) om att den USB enhet som satt i var en USB 2 men att porten endast stödde USB 1.1. Och av den anledningen skulle endast halva farten erhållas (54/2=27 Mbps). 

Nåja, jag fortsatte, men noterade detta i bakhuvudet. 

Allt installerade och inget hände? Samma dödhet som på min PC. 

Jag tänkte då, att då måste problemet finnas i några liksom grundläggande inställningar. Jag började med att kontroller vilka ikoner som fanns under Nätverksanslutningar. Där fanns bl.a. en: Anslutning till lokalt nätverk 2. Den var inaktiverad. Jag inaktiverade den andra, den som gällde nätverkskortet som via kabel kopplades till vårt lokala nätverk (LAN). 
Efter att jag inaktiverat Anslutning till lokalt nätverk 1. Så försökte jag aktivera Anslutning till lokalt nätverk 2, det gick inte? 

Jag noterade att 3com’s kommunikationsövervakningsprogram visade på att kommunikation var etablerade? Mysko? Måste innebära att felet ligger på PC-sidan. 

Lösningen:
Jag dök ned i Anslutning till lokalt nätverk 2’s Egenskaper. Kollade Vilka Nätverksklienter, -tjänster & -protokoll som var installerade och aktiverade. 

Noterade att nätverkstjänsten ”QoS Packet Scheduler” inte var installerad. Den installerades alltså. Försökte aktvivera den trådlösa nätverksanslutningen igen. Den gick aktiv någon sekund sedan inaktiverades den igen. 

Kände i alla fall att jag var på rätt väg. Men nu fanns inget mer vettigt på den nivån att göra. 
Jag angrep då nästa steg, lite närmre hårdvaran så att säga. 

I fönstret Egenskaper för en nätverksanslutning finns en knapp [Konfigurera]. Klickar man på den så kommer den hårdvarans specifika inställningar m.m. att visas. Där finns bl.a. en flik: ”Avancerat”. Klickar man på den fliken så visar sig en rad mystiska s.k. parametrar/egenskaper som kan ställas in. 

Jag noterade ett par som jag kände igen och ändrade inställningarna för dessa. En liten lista med före och nu: 

Egenskap Före (standard) Nu
CoalesseBuffers 128 128
IBSS_G_Mode Disable Disable
IBSS_Pure_G_Mode Disable Disable
PreambleMode Auto Auto
PSPXLinkMode Disable Disable
QosTagPolicy Auto Auto
DecieveFrameDescriptors 32 32
TransmittControlBlocks 32 32
Use_G_Mode_in_Usb1.1 Disable Enable
VMMQosSupport Disable Enable


När jag aktiverade (Enable) ”Use_G_Mode_in_Usb1.1” såg jag att kommunikationshastigheten for upp till 54 Mbps. 

Och när jag aktiverade (Enable) ”VMMQosSupport” så gick det hela igång. Då aktiverades nätverksanslutningen: ”Anslutning till lokalt nätverk 2”. Kanon! 

Stärkt gick jag in till min PC satte in den andra "dongen" och försökte upprepa det hela. Icke! 

Satt ett tag och lurade (halvdeppigt lömsk). Det som skilde mina nätverksanslutningar fån de på den andra PC’n var att jag hade dels en nätverksbrygga (Miniport för MAC-brygga) och en nätverksanslutning för IEEE 1394. 

Microsoft Windows XP uppfattade den externa hårddisken som jag hade via IEEE 1394 som en nätverksenhet och därför skapat en brygga. 

Tänkte då att jag skulle försöka inaktivera den där bryggan. Gick inte. Då öppnade jag dess egenskaper och avaktiverade kopplingen till den trådlösa anslutning, i min PC hette den: ”Trådlös Nätverksanslutning 3”. 

När jag gjorde det dök det upp en Nätverksanslutning som hette ”Internet Anslutning” och den innehöll två protokoll: UDP och TCP. Och nätverket gick igång! 
Nu har jag noterat, efter ett antal omstarter att just denna nätverksanslutning har försvunnit och ersatts av mer detaljerade egenskaper för nätverksanslutningen ”Trådlös Nätverksanslutning 3”. 

Ja, det var den historien det. 

Ett svar på ”Teknik

  1. USB kabel:
    Var iväg och köpte en USB förlängningskabel, 5m. Nu har jag placerat "dongen" (trådlös USB nätverksadapter) närmare dörren och får därmed nästan maximal signalstyrka.
    Tidigare var två betongväggar i vägen. Nu är det bara en trämellanvägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *