Jobbet

Försäkringskassan, jobb & sjukersättning 
Tack alla ni som gratulerat mig till att jag ska börja jobba 25% den 12/6. 

Nu ska jag rapportera lite omkring det hela. Det jag nu skriver gäller möjligtvis inte alla arbetsplatser och alla Försäkringskassor, det har jag inte tagit reda på. 

När jag nu friskskriver mig till 25% så innebär det flera saker; 
1. Att arbeta 25% innebär att jag inte får betald semester. Och jag är osäker på om det ger några semesterdagar. 
2. Däremot avsätts det en semestersumma som betalas ut i början på nästa år? 
3. Försäkringskassan fattar ett preliminärt beslut som omfattar 75% sjukersättning, i och med att jag friskskriver mig till 25%. När jag sedan väljer att friskskriva mig till 50% så får de fatta ett nytt beslut igen. 
4. Försäkringskassan har numer en trevlig regel som innebär att jag har rätt att under tre månader dels få hel sjukersättning och dels lön från arbetsgivaren. 
5. Jag vet inte riktigt hur punkt 3 & 4 passar ihop? 
6. Arbetsträningsreglerna är "frikostiga". I princip har jag rätt att delvis arbetsträna så länge jag har ett beslut om sjukersättning. Här skiljer det sig från sjukpenningen där är begränsningsperioden för arbetsträning tre månader och då ska du inom den perioden ha nått upp till din fulla sysselsättningsgrad. 

Det som nu kan skapa smolk i bägaren är om socialförsäkringsnämnden fattar ett beslut om fortsatt sjukersättning som inte är relaterad till min takt i arbetsrehabiliteringen. 

Jag räknar med att till hösten ha kommit upp till 50% och innan året är slut till 75%. Sedan får jag se hur det blir med prestationsförmågan. 

Nu när jag har ett datum då jag vet att jag ska börja jobba så känns det faktiskt som om jag är "ledig". Det har jag inte känt sedan juli 2003.

4 svar på ”Jobbet

  1. du kommer att fixa det där fint. du är ledig nu. snart kommer du att känna när det blir fredag också. det känner aldrig jag. jobbar i princip varje dag så dagarna flyter ihop. ta nu för fan inte i så det går åt skogen. låt kroppen bestämma. och du, glöm inte den där risdrycken!

  2. vänsterchaffisen:
    Det där att "inte ta i så det går åt skogen" behöver jag höra många gånger! Jag är expert på att "ge järnet".
    Jag lovar – jag ska lyssna på kroppen. Just nu väser det i huvudet.

    Risdrycken finns fortfarande kvar i mitt liv. MVG för att du kom ihåg det!

  3. Nisse! Jag håller med övriga. Ta det försiktigt och gå stegvis framåt (obs! Råd ej dogm!). Du behöver inte jäkta. Du ska ju hålla ett tag till. Vi behöver dig såväl på bowling som på kalas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *