MR/CT & 3D

Eftersom jag misstänker att det kan vara en gammal whiplash som kan vara grundorsaken till de problem/besvär jag fått nu på senare tid så håller jag på att undersöka möjligheterna att få detta eventuellt diagnostiserat.

Vid vanlig s.k. slätröntgen ser man endast benstrukturer som ljusa partier. Via Magnetröntgen (MR) och datortomografi (CT) kan man se mer detaljer. Samt vid kontrast- och isotopröntgen.

Vid magnetröntgen är det dock nästan omöjligt att särskilja kärl, fett & nerver samt senor, ligament, bursor & muskler.

Hur det är med CT är jag inte insatt i. Men enligt litteratursökningar verkar det vara möjligt att bygga digitala s.k. 3D-strukturer av grunddata både från CT & MR. Det finns alltså dataprogram som om de bara får tillgång till s.k. rådata kan skapa dessa ”strukturer” och då ges respektive vävnad en specifik färg.

Problemet med whiplash är att det ofta är s.k. mjukdelsskador som ligger och skapar besvär. T.ex.; trasiga muskelfästen, avslitna/spruckna ligament/senor. Skadade muskler. Nerver som ”glidit” ur sin ”rätta” position”. Kärl som blivit tillklämda och inte kan ge tillräcklig blodförsörjning till t.ex. nerver och/eller muskler.

Jag har mina trevare ute. Är det någon besökare på denna blogg som kan ha information som jag kan ha nytta av?

5 svar på ”MR/CT & 3D

  1. Hej Nisse

    det är endast med magnetröntgen det går att se riktigt. ledband, ligament, sprickor i dom och så vidare. Sprickor i skelettet och så.
    Hoppas det löser sig
    tack för att du hjälper mig med bilderna, kan ju inget alls om sånt. Kan endast fota liksom
    Hälsningar NoMi

  2. 3D CT X-ray… bästa systemet som finns har en detektor som snurrar 360grader och tar bilder mellan 5-70grader och då överlappas alla bilder i en dator som har en speciell programvara. Saken som är otroligt speciell med CT är att den får information från en speciell detektor vad det finns för material som scannas. och så olika material får olika färger som man kan avläsas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *