Alkoholpolitiken:

Jag antar att Ni noterat att sänkningen av spritskatten är tillbakadragen. Förslaget från ”Brå” om att sänka spritskatten endast i Skåne för att det skulle vara de som handlade mest utanför gränsen. Jag utgår från att det var ett skämt och inte allvarligt menat. För, som någon skribent påpekade så skulle ju det bara få till effekt att man ”flyttade” problemet. Då skulle det ju bli Smålänningarna som åkte till Skåne och köpte billigt och sedan etc.
Jag vill framhålla att jag inte fullt ut stödjer nuvarande alkoholpolitik. Den saknar fortfarande full insikt i alkoholens skadeverkningar och kostnader.
Nästa steg som politiken nu ska ta, tycker jag, är det jag tidigare framhärdat:
Nu är det dags att de Svenska EU-politikerna RYTER till och begränsar införselkvoterna. Ställer sig upp och förklarar VARFÖR. Att i Sverige anser politiken att folkhälsan går före en krass syn på att alkoholhaltiga drycker skall betraktas som vilken jordbruksprodukt som helst och ska därför anses ha rätt till gigantiska bidrag.
Jag vet att vinproduktionen är en enormt stor jordbruksnäring i många stora europeiska länder och att mängder med människor har sin sysselsättning i hela hanteringskedjan.
Men, jag kan inte se att det skulle utgöra skäl till att bortse från ett gigantiskt folkhälsoproblem. Hur ”krassa” och cyniska ska vi egentligen tillåta att ”marknadskrafterna” är?
Kan någon svara på frågan: ”Hur mycket skulle vi kunna minska ”skattetrycket”, redovisat i procent och SKR, om alkoholkonsumtionen sänktes med 50%?”

OBS! Jag har INTE svaret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.