Torsdag

[not: 180427 publicerad]

Naturbesök
Idag strålade solen :me:
Och vinden låg relativt 'rätt'

Efter att ha kammat noll utmed kanalbanken testade jag 'innervägen'. Där fastnade mina ögon på något som på håll såg ut som en snok som liksom var 'på väg'.
[Bild: Ormskinn]
Efter närmare studie visade det sig vara ett ormskinn.

Och bara ett par meter i den riktning 'ormskinnsavdragningen' pekade ('svansen' är det som åker av sist och pekar därmed på den riktning ormen tog efter ömsningen.) hittade jag denna enastående vackar orm:
[Bild: Huggorm]
Visst är den tjusig. Ny för mig. Har inte sett denna individ tidigare. Storleken (tjock på mitten) tyder på att det är en hona men färgen pekar på en hane (just för den geografin vi befinner oss i). Generellt, över landet och från plats till plats så skiftar färgerna på Huggormar och Snokar. Hasselsnok är jag däremot mer tveksam om. Har aldrig sett någon själv.
Men just 'här', vid Onsjökärret, har jag inte tidigare träffat på en huggormshona med den här färgen.
Däremot har jag sett flera hannar – men de är 'smalare', har längre 'svans' och är något mindre – 'generellt'. Vuxna individer.

[Bild: Huggorm]
Samma orm men från en lite annan vinkel.

Och se nu fick jag till slut syn på en snok – som låg still och inte var en nyvaken en som låg och solade utanför sin vinterboning.
[Bild: Snok]
Den här solade sig nära sina jaktmarker. Osäker på könet men är det inte en helt fullvuxen individ skulle jag gissa på en hona. Hannarna vad avser snokar har liksom huggormshannar längre svansar. De är 'smäckrare' och man ser ingen tydlig övergång mellan kropp och svans. Just på den här individen så är eventuell 'övergång' skymd av resten av kroppen – så det kan lika gärna vara en fullvuxen hane.

Även idag hittade jag den 'trogna' mörkbruna huggormshonan. Den jag kallar 'nr1'. 'Nr2' verkar har sökt sig någon annan stans för den har jag inte hittat på flera dagar nu.
[Bild: Huggorm]
Liten 'förstorningsbild' i vänstra hörnet. Ormen ligger mitt i bilden.

Samma orm men från en annan vinkel.
[Bild: Huggorm]
Notera att den lyft huvudet lite. Det betyder att den anar min närvaro men kan inte bestämma sig för om den ska bry sig eller inte.
Har ser jag också tydligt att nu är den nyömsad.

Medan jag stod och fotograferade Huggormen så kom det en Padda vandrande på grusvägen. Efter denna bild så tog jag mig ned i marknivå och tog en serie bilder.
Stilstudie på Padda:
[Bild: Padda]

[Bild: Padda]

[Bild: Padda]

[Bild: Padda]

[Bild: Padda]
Denna sista bild är tagen med den digitala pocketkameran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *