Tisdag

Morgon: Sömn OK.

Morgonens fotografering och baddning av plitorna på ryggen avklarade samt kortisonörondroppandet.

Eksem
'Roade' mig en stund på morgonen med att dokumentera 'alla' mina sår och eksem. Generellt ser de ovanligt bra ut, nu. Mest beroende på pågående kortisonbehandling (Kräm Betnovat 0,1%). Dock, de psoriasisliknande hudförändringarna på armbågarna och det som ser ut som bensår på hö smalben har inte förändrats. Möjligtvis kan kortisonbehandlingen ha gjort att det nu inte ser värre ut.
[Bild: NGN: Armbågarna]

Detta diagnostiserar min vårdcentralsdoktor som psoriasis ev psoriasisartrit (beroende på de övriga ledbesvären)

[Bild: NGN: Eksem 'framför' höger öra]
Hudeksem framför höger öra. Detta har jag haft jättelänge. Kanske ett par år? Nu ser det ovanligt bra ut, tack vare pågående kutan kortisonbehandling.

[Bild: NGN: Eksem 'framför' vänster öra]
Hudeksem framför vänster öra. Inte lika mycket som på höger. Här 'sitter' eksemet lite längre ned än vad det gör på höger sida.

[Bild: NGN: Eksem 'i' vänster ögonbryn]
Hudeksem mitt 'i' vänster ögonbryn. Ser väldigt bra ut här.

[Bild: NGN: Eksem 'i' höger ögonbryn]
På höger sida är det två 'fläckar'. En nästan mitt 'i' och en mer åt höger, 'i' ögonbrynet.

[Bild: NGN: Eksem, vid bröstbenets övre del]
Hudeksemet vid övre delen av bröstbenet ser nu riktigt bra ut.
Där det står 'ärr' togs för ett tag sedan ett hudprov för analys om vad det kunde vara. Svaret blev typ: 'irriterad hudförändring' och det hade man ju inte behövt ta prov och skicka in för att begripa.

[Bild: NGN: bensår, hö smalben]
Bensår på höger smalbens framsida. Innan nu pågående antibiotikabehandling hade jag endast en liten nästan läkt sårskorpa där det nu är ett större rött hudparti.
Pilen pekar på en mindre röd hudförändring som dykt upp relativt nyligen.
Det verkar som att nuvarande antibiotikakur har 'dödat de goda bakterier som gjorde så att just det såret höll på att läka. Nu kan den bakterien 'härja fritt'. Det har sett ut sådär i ett par månader och kutan kortisonbehandling hjälper inte.

[Bild: NGN: Höger fot]
Syns inte så bra, nu. Men det känns. De där mittensmåtårna känns som om de vore obehandlat brutna. Det är också lite svullet (har varit 'värre') å den sk fotryggen närmast 'småtårna'. I bilden kan man ana ett mörkare hudparti där svullnaden varit som värst.

[Bild: NGN: Vänster tumme]
Hudförändring vänster tumme. Detta beror på Nobligankonsumtionen. Märklig biverkan. Först 'lossnar' den sk överhuden sedan blir det en eller flera sk självsprickor.

[Bild: NGN: Höger öra]
Höger ytteröra. Ser bra ut.

[Bild: NGN: Vänster öra]
Lyckades inte på något vis få bra bild (skärpa) på vänster öra. Det var något med hur jag höll armarna – orken tog slut…
Det ser i var fall inte ut som om det skulle vara så mycket eksem. Kortisonörondropparna har tydligen haft effekt (synd att jag inte har 'före'-bilder.

Ryggen
[Bild: NGN: Ryggen & vuxenacne / plitor]
Ringarna visar var det skett förändringar och den gröna rektangeln visar var opererande doktorn tänker skära (ungefär).
Den 22 september var det inplanerat en operation.
Inför den skickade jag in ovanstående bild.
Det blev inte godkänt…
Antibiotika sattes in. Började ta K Lymecyklin 300mg x2 den 25 september.
Efter ett par veckors behandling ansåg jag att det var dålig effekt.
Dels fick jag nya 'plitor' och dels hände det inte så mycket med redan sk befintliga.
Den 6 oktobet sattes sk kutan lösning Dalacin in och fortsatt sk oral behandling med K Lymecyklin 300mg x2.
Efter 2 'kurer', 6 veckor, tyckte jag att det nog kunde opereras, för själva operationsområdet var ju ok och hade varit det hela tiden (den gröna rektangeln). Det tyckte inte opererande doktorn.
Remiss till hudklinik skickades.
Den 21 oktober sattes kutan gel Duac in.
Sedan dess har jag fortsatt med dessa tre varianter av antibiotikabehandling.
Den 24 november ska jag till hudklinik (NÄL).

[Bild: NGN: Ryggen & vuxenacne / plitor]
Och såhär ser ryggen ut idag. På två ställen har det blivit bättre och på tre har det tillkommit…

Som komplemet till ovan beskriven antibiotikabehandling så har jag också lagt mig till med en rätt så strikt diet.
Försöker undvika 'allt' som kan trigga acne / plitor.
Så jag undviker; Fett, Socker (kolhydrater), Mjölk och mjölkprodukter (lactos & laktosprotein), Gluten & allt för mycket Fibrer (mest för min IBS).
Jag äter, vanligtvis; ägg (och syndar då med kaviar), frukt, grönsaker (råa eller på burk eller ångkokta), vit fisk, vitt kött (kyckling), tonfisk, knäckebröd med mjölkfritt margarin (ytterligare en 'synd' jag 'unnar' mig), kaffe (har dock minskat detta från sex koppar till två, per dag. Målet är att ta bort det helt), Havgrynsgröt med sojadryck.
De burkprodukter jag föredrar är; majs, minimajs, blandade bönor, oliver, champinjoner (skivade eller hela. Fast jag tar gärna färska istället), kikärtor, haricoverts, sparris (vit).
Bär (efter pris och tillgång); physalis, blåbär, hallon, jordgubbar, smultron.
Frukter; Avocado, bananer, apelsiner, clementiner, vindruvor, päron, äpple. Det får ofta bli det som för tillfället är billigt.
Grönsaker (färska); Sallad (olika sorter förutom roccula (folket begriper inte att detta är små maskrosblad…)), tomat (potatisväxt (Solanales)), gurka, paprika (en pepparart men tillhör ordningen potatis (Solanales)).
Gräs (färsk); majs (nyplockad, 'rå').
Rotfrukt; Morot.
Kål; Broccoli, blomkål.
Svamp; Champinjoner, Gul kantarell, Trattkantarell .
Dryck (kalciumfria); havredryck & sojadryck. Risdryck är svår att hitta kalciumfri. Att det ska vara kalciumfritt har å göra med min antibiotikamedicin.

Vill jag 'synda' så väljer jag självpoppade popkorn (i rapsolja, i kastrull och sedan saltar jag).
En och annan bit baguette (då med mjölkfritt margarin).

Resten
När jag nu ändå är igång med att 'visa' mina eksem och 'annat' så kan jag ju lika gärna redogöra för resten, det som jag inte kan fotografera.

Jag kan ju börja med en uppräkning av de diagnoser jag har och sedan kan jag försöka redogjöra för vilka besvär jag eventuellt kan ha av respektive diagnos.
Diagnoser (i bokstavsordning :me: );
Artros (artrit?)
Borrelia(artrit?) (Borrelia burgdorferi sensu lato (?))
Blodtryck (högt)
Cervikal Spinal Stenos (bentillväxter på nackkotorna)
Glaskroppsavlossning
Hudeksem
Hörselnedsättning
IBS (Irritable Bowel Syndrome) > Förbannad tarmslemhinna.
Lumbal Spinal Stenos (bentillväxter på ländryggskotorna)
PMR (PolyMyalgia Reumatika). Generell mjukdelsreumatism.
Prostahyperplasi (förstorad prostata)
TA (TemporalisArtrit)
Tinnitus
Psoriasis(artrit?)
Synnedsättning
Vuxenacne (möjligtvis multiresistent (MRSA (MeticillinResistent Staphylococcus Aureus)))

Artros (artrit?)
Anledningen till att 'artrit' står inom parantes är att det är svårt att avgöra, i en del fall, på mig, om det besvär jag har beror på artros eller artrit. Eftersom jag sannolikt har bägge men som angriper olika.
Men främst kan jag nog anse att jag har artros i tå- och fingerleder samt höger axel och höger knä.

Blodtryck (högt)
Stressrelaterat. Tar jag det lugnt så sjunker även blodtrycket. Måste också vara observant på att jag inte 'går med' för mycket värk. Värk ger sk värkstress. Vill det sig illa kan det också utveckla fibromyalgi.
Det som dock oroar mig mest, med det ibland höga blodtrycket är att jag är i riskgruppen för att få hjärnblödning (stroke). Främst beroende på att jag äter läkemedel som har en blodförtunnade effekt (fn Naproxen).

Borrelia(artrit?) (Borrelia burgdorferi sensu lato (?))
Diagnosen ställdes dels på blodprover men också sk kliniskt via mina hudförändringar och ledbesvär. Så det som ibland då kan diagnostiseras som 'artrit' kan då vara borreliaartrit. Därav parantesen.
Det kan också vara så att denna bakterie, en spiroket, orsakar en hel radda besvär. Den är släkt med syfilisbakterien och bägge dessa är kända som kopieringsbakterier. De kan 'härma' en hel radda sjukdomstillstånd. Enda sättet att komma till exakt vetskap är att hitta en levande borreliabakterie, i kroppen.

Cervikal Spinal Stenos (bentillväxter på nackkotorna)
Hösten 2005 stelopererades jag i nacken, kotorna C4-C6. Men jag känner av att det är problem, nu, även på nivåerna; C3-C4 & C6-C7.
Det märks främst genom specifik punktvärk i armmuskulator samt en del sk nervillusioner. Hitintills lyckas jag få bukt med det där genom att vara noga med att hålla halsen 'rak' och 'pressa' hakan bakåt.

Glaskroppsavlossning
Stressrelaterad. I mitt fall beror detta på värkstress i kombination med mitt synfel. Jag är sk närsynt. Det innebär att min glaskropp är något oval. Detta gör att den då lättare lossnar.
Vill det sig illa kan glaskroppsavlossning leda till näthinneavlossning – då är det akut till ögonkliniken som gäller.
Jag märker fortfarande av denna glaskroppsavlossning. Dels 'ser' jag ljusblixtar i ögonrörelsens ytterläge när det är mörkt eller när jag blundar och dels så har jag små 'flugor' som finns där hela tiden i synfältet. De ser jag inte när det är mörkt eller när jag blundar.

Hudeksem
Jag har valt att sammfatta dem under en diagnos fastän jag är osäker på vad de beror på. De eksem jag har 'i' ögonbrynen och i hårbotten 'framför' öronen är av en 'sort'. Det jag har vid övre delen av bröstbenet en annan. Samma sak med hörselgångseksemen samt det eksem som kommer nästan varje höst på höger smalben (tillsammans med eksemet på övre delen av bröstbenet).
Psoriasis räknar jag som ett slags eksam fastän det sannolikt är ett hudsymtom på att man har psoriasis, av någon sort.

Hörselnedsättning
Jag hör ca 75% på vart öra. Främst beror min hörselnedsättning på ärrade trumhinnor. Ärr efter 'massor' med 'söndervärkta' öroninflammationer men även en radda med sk punktioner. De gjordes i unga år och då sövdes jag med eter.
Orsaken till mina frekventa öroninflammationer (från 1-13 år) berodde på en anaerob bakterie i mellanörat kombinerat med trånga örontrumpeter. När jag var 13 år operades det in pyttesmå syrulleliknande plaströr i någon del av trumhinnan eller i dess kant.
Efter den operationen har jag inte haft öroninflammation någon gång. Däremot en hel radda med andra infektioner men det är en egen sjukdomshistoria.
Hörselnedsättningen är sannolikt en grundorsak till min tinnitus. Hade jag haft fullgod hörsel så hade mitt hörselcentrum haft fullt upp och inte definerat nuvarande 'ljud' som något att 'höras' utan det hade hamnat i 'filtret'. Det 'filter' som tex innehåller pulsljud i huvudet och ska därmed inte 'höras'.

IBS (Irritable Bowel Syndrome) > Förbannad tarmslemhinna.
Orsaken till min IBS kan tillskrivas en mängd läkemedel tagen under en lång tid i kombination med ett kanske osunt ätande (?) och stress.
Jag har haft min IBS sedan 2003.
En period 2006 var jag nästan läkemedelsfri men likväl ville inte min IBS ge med sig.
Sköter jag kosten och i övrigt ett så sunt leverne det nu går så håller sig tarmslemhinnan någorlunda.
I samband med den nu pågående sk orala antibiotikakuren K lymecyklin 300mg så blev jag tydligt uppmärksammad på att min mage 'helt plötsligt' blev avsevärt bättre. I det närmaste helt normal avföring (som det var hur länge sedan som helst som jag hade – kommer inte ens ihåg när det var…).
'Normal' slemhinnereaktion, på den antibiotikan, är ju annars just lös avföring. Nu blev det tvärtom. Det skulle ju kunna tala för att just min IBS skulle kunna bero på en usel bakterie?

Lumbal Spinal Stenos (bentillväxter på ländryggskotorna)
Det senaste (hittades via en MR 2008) tillskottet i ryggradens kotor. Det är främst L2 & L3 som är drabbade.
Vid den förhoppningsvis kommande ländryggsoperationen så ska dessa kotors sk ryggutskott tas bort. Då uppnås en sk dekomprimerande effekt och det förväntas då ge mer utrymme åt nu klämda ryggmärgsnerver och förhoppningsvis minskar då mina besvär i benen.
Mest ser jag fram emot att muskulaturen runt vänster knä får frisk nervsignal igen så att det knät kan få bästa funktion igen. Nu är funktionen avsevärt nedsatt i kombination med en hel del värk. Mest från muskulatur.

PMR (PolyMyalgia Reumatika). Generell mjukdelsreumatism.
Jag har massor med kvarstående och, vad det verkar, pågående inflammationer som kan tillskrivas PMR. Trots att jag fn går på en kortisondos om 10mg/dag.
Denna sk orala kortisonbehandling påbörjades tidigt på året 2104 med 30mg kortison/dag. Prover tas regelbundet och dosen kortison justeras nedåt. Tre år ska behandlingen pågå. I de flesta fall blir man sedan av med sin PMR men det förekommer sk recidiv (återfall) och vad jag då förstått så ska det väntas ett år innan det är lämpligt att påbörja en ny 3-årsbehandling.
PMR är nästan intimt sammankopplat med TA (TemporalisArtrit), se denna diagnos lite längre ned.
Mest 'ansatt'; Muskelfästesenan: Triceps tendo, den som fäster, från tricepsmusklerna och ned till en armbågsknöl (olecranon), på höger arm är svårt angripen och jag har därför begränsad rörlighet i den leden. Både i sträck och böj.
Höger hands tumleder (muskelfästen).
Vänster hands två mittenfingrar och dess leder (muskelfästen).
Höger fots mittensmåtår och främre delen av mellanfoten.
Höger axel.

Prostahyperplasi (förstorad prostata)
Orsaken är ju okänd men effekten blir att jag får svårt med kissandet. I mitt fall kommer det nästan ingenting när jag sitter. Att stå fungerar bättre. Normalt är annars tvärtom. De flesta med förstorad prostata tömmer blåsan bättre om de sitter.
Livslång behandling med prostatakrympare (finasterid). 5mg/dag.
Fn gör jag ett uppehåll, efter diskussion med min vårdcentralsdoktor, då finasterid bråkar med hormonet testosteron och hur det omvandlas till dihydrotestosteron. Eftersom denna omvandling även, bla, sker i sk hårfoliklar så kan det innebära att det gynnar bakterier > acne. Det är ett långskott men tillsammans med 'allt' annat så är det värt att fn avstå. Om eller när operationen väl är avklarad så börjar jag med finasterid igen.

TA (TemporalisArtrit)
Ett lömskt tillstånd. Både ven och artär temporalis kan inflammeras samt den stora aortabågen.
I mitt fall var det troligtvis så att artärer (A maxillaris och dess förgreningar) som förser en tuggmuskel (en eller flera av M pterygoideus) med blod angripits.
Jag hade svåra besvär med den muskeln på vänster sida. När det var som sämst kunde jag endast öppna munnen ca 10mm.
Det symtomet var den främsta anledningen till att jag sattes på en treårig oral kortisonbehandling.
Obehandlat kan tillståndet leda till hjärnblödningar.

Tinnitus
Jag kommer exakt ihåg hur det började. Jag satt i en fåtölj, senare delan av året 2001.
'Plötsligt' hör jag en 'gasläcka', ett högt väsande ljud, till höger. Jag reser mig och går och tittar åt det håll varifrån ljudet kommer, elementet under fönstret. När jag kommer dit så har ljudet flyttat på sig?
Jag går till mitten av rummet och upptäcker att ljudet kommer från höger oavsett hur jag står. Jag sätter då händerna för öronen. Det väsande ljudet är fortfarande lika tydligt.
Et ljud som kommer 'innifrån' – en variant av tinnitus.
En förklaring som en audinom berättat är att jag pga min inte fulla hörsel (ca 75%) så hade hörselcentarat för lite att göra och uppfattade 'innerljudet' som utifrån kommande. Normalt skulle det ha hamnat i 'filtret' tillsammans med tex huvudets pulsljud.
Har fortfarande det där väsandet men nu funkar det att leva med det. Och när jag inte har eksem i hörselgångarna så använder jag mina hörapparater. Det tar nästan bort tinnitusljudet helt.

Psoriasis(artrit?)
Att 'artrit' står inom parantes beror på att vi inte vet om min psoriasis är psoriasisartrit. Jag vet inte hur det specificeras och blir en diagnos. Måste vara svårt med tanke på alla de andra diagnoserna jag har som också kan ge artrit.
Hudförändringen finns där samt en 'typisk' psoriasishudknöl. Syns på bilden i början på detta inlägg (vä armbåge).

Synnedsättning
Är ju givetvis inte en diagnos men i.o.m. att mitt synfel, närsynthet (-1,75 på hö öga & -1 på vänster samt ett sk brytningsfel på vä öga om -0,5) gör att mina glaskroppar blir lite ovala så är det en anledning till att jag lättare har fått min glaskroppsavlossning.

Vuxenacne (möjligtvis multiresistent (MRSA (MeticillinResistent Staphylococcus Aureus)))
Det är dessa sk vuxenacne eller ryggplitor som fn hindrar att det ska opereras i min ländrygg.
Jag hade vanlig ungdomsacne i främst ansiktet. När jag 1973 (då 18 år ung) började jag jobba inom sjukvården så hade jag oturen att bli smittad av det som då kallades för sjukhussjukan en resistent Staphylococcus Aureus. Den behandlades dock framgångsrikt med ett dåvarande sk licenspreparat, Rondomycin.
Men, det kan fortfarande vara den bakterien som spökar eftersom nuvarande behandling med lymecyklin & klindamycin inte har full effekt.

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad
Idag ska jag ta mig till min vårdcentral och lämna in blanketten för läkarintyget.
Så, nu har jag varit dit och lämnat det. 380 sek kommer det att kosta.
(Dagens motion avklarad :me: )

Anteckningar
Renskrivit (korrekturgranskat) och redigerat bilder samt publicerat;
22/11-14
23/11-14

Hälsoläget:
Morgon: OK. Men det där att hålla på att fotografera får jag lösa på annat vis. Idag tog jag många av bilderna stående. Jag måste hitta ett sätt att göra det sittande. Värken i benen är nu i det närmaste 'förlamande'. Jag har mycket svårt för att röra på mig. Det blir extra extramedicinering idag.
Dagen: Känns något bättre, i benen. Nu ska jag ta mig till vårdcentralen och lämna in blanketten.
Kvällen: Strax dags att gå och lägga sig – eller ska jag vara uppe en stund till?
[0408080001] 90,1(-0,3) – och jag som trodde att jag skulle ha gått upp i vikt…

(not 15112: Valde att publicera detta inlägg via denna fb-post)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *