Teneriffa Dag 57

Planerat:
Morgonpromenad & -bad
Utforska Teneriffa tillsammans med hustrun eller slappa
Kvällspromenad & -bad

Så här blev det:

Bilutflykt
Dag tre av tre med hyrbilen. Idag åkte vi till Norra Teneriffa, igen, men nu via de västra vägarna;
TF652 – TF653 – TF66 – TF1 – TF82 – TF375 – (TF436) – TF82.
Till Icod. Innan vi stannade i Icod så var vi in en liten bit på vägen till Masca (TF436). Jag har kört den men hustrun vart inte så pigg så vi vände.

På väg ned mot Icod de los Vinos (Icod) stannade vi vid en utkiksplats strax efter San Juan del Raparo. Där fick jag syn på en Falk och fick faktiskt en riktigt hyfsad bild:
[Bild: Falk, nära San Juan del raparo, Teneriffa]

Norr om Icod ligger ett litet strandnära ställe; San Marcos och stranden; Playa de San Marcos. Vi åkte ned till den. Parkerade bilen och valde en restaurang där vi faktiskt fick närkontakt med ordentliga vågor:
[Bild: Vågorna vid San Marcos, Teneriffa]
Den svarta pilen visar på några klippor långt ut som jag har en lite mer telebild på här nedan.

Det röda vågräta strecket i mitten, till höger i bild, visar 'toppen' på en ordentligt hög vågbrytare. Vi några tillfällen skvätte vågorna över här.

En bild som visar vågornas kraft. Tvärr lyckades jag inte fånga de vågorna som var störst. Jag gjorde bedömningen att dessa vågor skvätte uppemot, kanske mer, till ca 20 meters höjd:
[Bild: Mera vågor vid San Marcos, Teneriffa]
Den svarta pilen pekar på ett bananplantage – lite för höjdjämförelse. Dessa plantage brukar vara, inkl mur och tyg, ca 5-7m höga (tygdelen ca 3-5m).

Jag vid Playa de san Marcos (restaurang: Marco):
[Bild: Nisse, Playa de San Marcos, Teneriffa]
[Fotograf: Hustrun]

När vi satt vid restaurangen och knaprade i oss var sin pizza (pizzadegen är knaprig) så läste vi på bordsunderlägget att i Icod finns det s.k. Drakblodsträdet och tillhörande park.

Innan vi gav oss iväg fick jag med mig hustrun ut på vågbrytarna så hon fick se de stora klippkrabborna.

Vi åkte sedan upp mot Icod och hittade små bruna skyltar som visade vägen till; "Dragon Park". Hittade en bra gratisparkering.

Vi gick upp mot en slags platå som påminnde om en park och där hittade vi ett mäktigt träd:
[Bild: Fikusar, Icod, Teneriffa]
Först trodde vi att det var detta träd som var det s.k. Drakblodsträdet men så läste jag på skyltarna på marken och där stod de latinska namnen och vad jag förstod så var det två olika arter av Fikus som liksom växt ihop.

Medna vi stod där och funderade hur vi skulle leta vidare så kom ett gäng turiser där 'ledaren' pratade Svenska – vi hängde på.

Och se, bakom 'hörnet' fick vi då se detta berömda Drakblodsträd:
[Bild: Drakblodsträdet, Icod, Teneriffa]
Av 'ledaren' av den Svenska flocken kunde vi lysna oss till att det handlade om en liljeväxt och det var anledningen till att man inte kunde åldersbestämma trädet / busken. Det var ihåligt.

I det här läget börjar det hända lite i mitt minne. Jag känner igen mig och börjar ana att jag vid förra besöket kanske gjorde bort mig lite. Vilket egentligen bara jag känner till…

Jag leder hustrun genom trånga gator och visar vart jag kört bil, parkerade och sedan gick till parkens ingång. Visade att priset var 4€ och att man inte fick gå fram till 'trädet'. Jag beskrev också vad som fanns inne i parken.
Jag var här min första vecka och letade upp en GPSgömma som hette: "Dragon Park". Men jag trodde det var en ödlepark…
Jag noterade aldrig att jag var helt nära detta berömda Drakblodsträd. Och för att vbisa det så gick jag och hustrun till gömman. Där tog jag fram den och letar upp den sida där jag 'loggade' och ritade en bild – på en ödla:
[Bild: GPSgömmans logg, Nisse, Drakblodsträdet, Icod, Teneriffa]

Av någon märklig anledning tog jag ingen bild på själva loggsidan och teckningen. Men på 'förstoringen' från bilden ovan, och att jag gjort den i gråskala, kan man på bilden nedan skönja att det är en ödla i nivå med mitt lillfinger. Nedanför ödlan, vid mitt lillfinger, ska det föreställa stenen som ödlan sitter på. I nivå med långfinger & pekfinger står min loggtext.
[Bild: GPSgömmans loggsida, Nisse, Drakblodsträdet, Icod, Teneriffa]
Nåväl, poängen är att jag trodde 'dragon' syftade på drake som i sin tur leder till ödla. Att det handlade om drakblodsträdet, ja det fattade jag aldrig…

På tillbakavägen visade jag hustrun en trädgård som intresserade mig förra gången och nu blev den än mer intressant. Hustrun hittade Avocadoträd:
[Bild: Avocadoträd, Icod, Teneriffa]
[Fotograf: Hustrun]

Efter besöket vid Drakblodsträdets park så kände vi oss ganska mätta på norra Teneriffa så vi körde den 'stora' vägen 'hem': TF42 – TF5 – TF1 – TF652.

Det är tröttande att vara hyrbilsturist. 'Tanten' som tog emot hyrbilsbilnyckeln var mycket förvånad över att vi inte ville utnyttja bilen fullt ut – typ fram till nästa dags morgon, 07:00.
Vi var bara nöjda att bli av med den…

Hälsoläget:
Egentligen mest bara trött.
[01-08-025-015]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *