Misstänker att jag kommer att vara förkyld på fars dag…

sömn; som föregående natt, halvurusel mest pga hosta under hela förnatten (½ natten)

UT
Hustrun fick med mig ut på husvisning. Hus å hus, det var kommunen som skulle sälja gamla skidstugan och en intilliggande fastighet.
Två tomter säljs som en men de är separerade av en allmänning (väg). Stort renoveringsbehov. Kanske något för något vårdcentralsliknande?

Efter det åkte vi på visning till regionarkivet, i Vänersborg. Hann precis med på en rundvandring. Fick veta att någonstans där bland de 40 hyllmilen skulle min sjukjournal från både f.d. Maria Alberts Sjukhus i Trollhättan och f.d. sjukhuset i Vänersborg finnas.

Journaler från f.d. Trollhättans sjukhus finns dock på NÄL.

När vi kom till skannerrummet, där de främst skannar journaler för Sahlgrenska sjukhustets räkning fick jag hostattacker så jag höll på att spy. Till slut fick jag nästan panik, fick svårt att andas. Fick tag på en personal i bakgrunden som fick följa mig snabbaste vägen ut. Efter att ha hostat, konstant i ca 10 minuter (kändes som 30…) började det lugna ned sig.

Troligtvis var luften så attans torr i det rummet så min lungor fick stora paniken.

Jag gick fram och tillbaka utanför huset tills hustrun kom ut.

Ljudisolering
Av min SONY DSLR a230. Jag ger upp. Har prövat lite olika prototyper nu och kommit fram till att det enda som fungerar är att;
köpa en s.k. apparatlåda (hårdplast), i lagom storlek, med hård skumgummi i. Man skär ut i skumgummit så att det ska passa kameran. Borrar ett hål i ’bottet’ på lådan för objektivet. Skaffar en bit plaströr, typ avlopp (grå). Sågar till det i lämplig längd (max zoom). Limmar fast (fäster) det på väskans yttersida (givetvis), en rund, passande, glasskiva limmas fast i framänden på röret. I locket skär man ut så att man kan se sökaren och LCD-displayen. Limmar och tejpar, från insidan, fast en passande glasklar plastskiva. Skär ut lämpligt hål för detta i ’lockets’ hårdskumgummi. Borrar ett litet hål för fjärrutlösarens sladd (problem; SONY a230 har inte funktion för fjärrkontroll så jag får göra detta för SONY a100 i stället (bildkvalitetsmässigt har detta ingen betydelse, a100:an är faktiskt snäppet bättre…))
Ett mega-problem med detta. Du kan bara ta bilder med telezoomen satt på max, 300mm i mitt fall. Minskar du brännvidden så gör plastöret att du inte kommer att få med en hel bild utan bara det som syns genom hålet framtill på plaströret.

Möjligtvis skulle detta kunna avhjälpas med två plaströr som passar i varandra så att längden kan justeras.

Hur transporterar man detta när man ska flyga?, Vad kommer det att väga?

Det hela kallas ’pelikanväska’. Det utstickande plaströret skulle kunna avhjälpas om man kan lösa det så att man kan ta bort det. Lite snedställda ’spår’ i röret som passas i motsvarande ’tappar’ i lådans hål? Kanske?

Länk till en som gjort något liknande: Jim Newberry, 2008.

Ska jag nu tvunget fotografera tyst så får jag antingen hitta en digital kompaktkamera med tillräckligt med zoom som kan leverera bilder i kvalitet som inte är sämre än det som SONY a230 med ett SIGMA 70-300mm (f/4-5,6) telezomobjektiv kan leverera.

Har blivit rekommenderad att testa Conon EOS 550D (kostar, som billigast, med objektivet 55-250 + extra batteri + 16 GB kortminne: 10859 SEK inkl frakt). Har också kommit fram till att följande kompaktkameror skulle kunna vara något, är dock osäker på bildkvaliteten;
NIKON COOLPIX S8000 (14,2 Mpix, 30-300mm, f/3,5-5,6, 3 b/s)
PANASONIC LUMIX DMC-TZ10 (12,1 Mpix, 25-300mm, f/3,3-4,9, 2,3 b/s)
SAMSUNG WB650 (12 Mpix, 24-360mm, f/3,2-5,8, ? b/s)

Samtliga har dock den uppenbara, för mig, nackdelen att de saknar s.k. optisk sökare. Jag har ju redan ett par och vet hur det är att försöka ta en bild när solen ligger i ryggen på en och därmed rätt in i displayen.
SAMSUNG WB650 är jag lite osäker på när det gäller seriebildtagning och närgränsen (macro) är 3cm, samma närgräns har PANASONIC LUMIX DMC-TZ10. NIKON COOLPIX S8000 är en närgräns om 1cm.

Samtliga kostar under 3000 SEK.

Jag får ta med mig min SONY a230 med 70-300 objektivet och ta mig till Expert i Vänersborg. Pröva några lämpliga kameror och så helt enkelt jämföra kvaliteten på bilderna. Ska kanske ta med mig ett USB-minne för säkerhets skull så att jag kan få med mig ’test’-bilderna från de andra kamerorna. Sedan kan jag i lugn och ro sitta hemma och jämföra.

Hustrun kom på den geniala idén att jag faktiskt skulle kunna finansiera ett kameraköp genom att sälja av en del av mina kära teknikprylar.

Ödlor
I går satt jag och gick igenom vilka de ödlor jag fotograferat skulle kunna vara för arter och jag har kommit fram till följande:
Gallotia atlantica atlantica*
Gallotia atlantica mahoratae*
Gallotia stehlini*
*Länkarna leder till Google bilder. En del bilder är inte bild på aktuell ödla. Det kan vara så att namnet, på en webbsida, står nära en bild, då antar googles ’bildrobot’ att det är en bild på det man söker. Ibland kan det bli väldigt märkligt…

De ödlor jag tagit bild på verkar vara olika allihopa, förutom Gallotia Stehlini, Gran Canarias största (och Europas) ödla och heter följaktligen, in English: Gran Canaria Giant Lizard (Gallotia Stehlini).
Att de andra ser så olika ut, kan bero på ålder och kön samt i vilken miljö de lever i.
De som lever i sandig miljö kan bli ljusare medan de som lever bland mörka bergstenar (lavasten) kan bli mörka. Lever de i grön frodig miljö kan teckningen bli mer brokig och ev mer färgvariation.

Utöver ovanstående så borde det också finnas ödlor som är mer allmänna, i hela södra medelehavsområdet. Kan också tänka mig att en del arter kan ha släktingar från nordvästra Afrika. Finner dock inget dokumenterat belägg för de två hypoteserna.
Men de tre nämnda ödlearterna här ovan är vanligast.

Hälsoläget:
Vore det inte för förkylningen så skulle jag ihärdigt gnälla över min motsräviga kropp men nu gör förkylningen det omöjligt. Jag verkar bli sjukare av förkylningen än av min pajade rygg…
Ett har jag dock noterat att när jag får långvariga hostattacker så smärtar det till i höger sida i ländryggen och så sprider det sig ned i högerbenet och därefter tappar jag kraften i benet (det viker sig).
Jag misstänker att detta skulle kunna vara det som skulle kunna kallas effekt av valsavamekanismen (ett ökat tryck i bukhålan, trycker i sin tur på något som redan irriterar t.ex. en nerv och därmed ökar smärtan).
[03-02-075-025]

2 svar på ”Misstänker att jag kommer att vara förkyld på fars dag…

 1. Nisse!
  Låter som en bra ide av hustrun om att finansiera nytt kameraköp :o)

  Mindre bra låter det med din hosta, fy attan vad det har hållit på länge nu med din förkylning!

  Inte var det så förr? Då var folk förkylda kanske en vecka och sen var det bra. Nu tycks det vara en hiskelig massa nya virusar som fått fäste hos oss.

  Att tappa känseln i benet till råga på allt… ingen höjdare precis!

  Huva! Hoppas du blir bra fortare än blixten!

  Kramar!

  • Det är hustrun som byggt upp vår ekonomi (hon tog mig definitivt inte för pengarnas skull… :me: )

   Jag är i.o.f.s. van vid att när jag väl blir förkyld eller får hosta så blir det långvarigt – men det här är ju liksom löjligt…

   I mitt fall tror jag den främsta orsaken är allt för torr inomhusmiljö, där jag vistas mest – hemma.

   Jag har hinkar ståendes, gröna växter och vattenglas finns i varenda rum.

   Och jag hoppas att du begåvas med 99% mindre besvär.

   Kramar! [Bild: Hjärtliga Hälsningar!]
   [Bild: Sveriges Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *