Hörsel och data

sömn; ok

Efterlevandebestyr
Gick igenom det som fanns i morbror Runes bankfack. Vi slängde nästan allt. Behöll testamentet (original) och ett Gravbrev.

För egen del behöll jag Runes arbetsbetyg, för min släktforskning.

Besök
Sonen kom och vi diskuterade allt möjligt

Tinnitusgruppen
Gav mig av i god tid. Förra gången var det ju hart när omöjligt att finna en P-plats. Utanför Uddevalla sjukhus.

Den här gången var just det inga problem. Nu var det superhalt och så fungerade bara en av tre P-automater och man var tvungen att knata iväg till ”närmsta fungerande” och lösa en P-biljett. P-vakterna var tydligen på hugget enligt rösterna i kön till den enda fungerande P-automaten.

Väl inne i sjukhuset tog jag ut pengar i bankomaten. Hade inga kontanter och fikat, mitt i tinnitusgruppandet, kostar 10:-. Fick papperspengen växlad.

Dagens tema var sömn. Det gäller att se till att sköta sovandet.

Torp Köpcenter
Var först till in till Kjell & Company, av ren nyfikenhet. Där hade de en, just det, en multimediaspelare… För under 1000-lappen. Butikspersonalen kunde dock inte upplysa om huruvida apparaten kunde fixa en WiFi-USB. Så jag nöjde mig med modellnamnet: Roxcore EZ-Play HD. Jag tar senare reda på mer om vad den apparaten duger till.

Nästa stopp blev EL-giganten. Såg Joakim men han såg inte mig. Där investerad jag i: ”Luftslottet som sprängdes”. Tredje filmen i Stieg Larssons trilogi Millenium. Ja, den s.k. filmatiseringen av boken med samma titel.
Den ska jag se på i kväll. När hustrun använt färdigt TV:n.

Kikade runt i lite affärer. Bl.a. på jakt efter en ljudbok inlagd på en s.k. mp3-spelare som då ingår i köpet. Blev tipsad om det på tinnitusgruppen – hittade ingen.

På Teknikmagasinet köpte jag det som var huvudsakliga orsaken till Torp-besöket:
1st Probox 3,5″ HDD Enclosure for SATA I or SATA II HDD (HDF-SU2S2)
1st SATA 500GB* intern WD HDD (5000AAKS) (Caviar blue)
* I verkligheten är det: 465,5GB

På teknikmagasinet blev det lite småroligt, för mig. Killen som expedierade var nog inte så datatekniskt bevandrad. Jag sa att jag ville ha ett hårddiskkabinett för eSATA (eSATA, ’e’ står för ’extern’) samt en 500GB hårddisk att sätta i.

Pojken började bläddra i katalogen. Jag sa: ”De grejerna jag vill ha finns inte i katalogen men själva hårddiskkabinettet står där i hyllan bakom dig” och så pekade jag på en låda.

Han vände och vred på den. Jag fortsatte: ”Och så vill jag ha en SATA 500GB hårddisk att sätta i.” Än en gång började han bläddra i katalogen, jag avbröt det och meddelade: ”De finns inte i katalogen men ni har dem längst in på lagret.”

Pojken knallade in på lagret och diskuterade saken med sin mer vane kollega och kom ut med intern SATA hårddisk som man monterar i SATA-hårddiskkabinettet och vips så har man en eSATA.

Jag vände mig till den mer rutinerade pojken och sa att jag vill ha det på öppet köp även om förpackningarna är brutna så jag säkert vet att det passar till min dator.

Han tittade på lådan och menade att det ’här’ var ju ett USB-kabinett så det ska ju inte vara något problem. Mitt svar: ”Jo, jag vet att man kan använda den som det också men jag köper den som ett externt SATA-kabinett. Titta på lådan igen.” Och då fick han se ’eSATA’-emblemet.
Jodå kabinettet fick jag på öppet köp men inte hårddisken.

Hårddisken ska jag sätta i hårdiskkabinettet (enclosure). Ska strax spara allt och ’operera in’ en extra s.k. eSATA-port. Jag vill ha den här hårddisken (också) direkt snabbkopplad till datorn och den ska s.k. formateras i ett fat32-format (vfat) (filformat). Ett som passar ’alla’ typer av datorer. Samma filformat som en del USB-minnen och s.k. portabla USB-hårddiskar.

Jag agerar med hängslen, livrem och en säkerhetsnål…

Film
Paus i datormekandet. TV:n blev ledig så jag poppade popcorn och tittade på DVD:n ’Luftslottet som sprängdes’. Ja, jag gillade den. Men, absolut, läs böckerna först och se filmerna sedan, tycker jag. Filmerna blir liksom ännu bättre då om man vet mer detaljerad bakgrundsinformation.

Datateknik
Nu stänger jag ned för att kolla om det över huvudet taget går att få in en extra port för en extern SATA-HDD. Återkommer…
…nu är eSATA-porten inopererad. Det fanns en kontakt ledig på moderkortet. Och en plats att sätta själva porten.
Hårddisken är isatt i hårddiskkabinettet och nu ska jag sätta på den…
…den dök upp som ’SCSI-enhet’, i filhanteraren. Nu ska den formatteras till vfat (FAT32) och få namnet HD4.
Formatering via gparted.
Satte den s.k. hårddiskettiketten (namnet) till ’HD4’ via terminalkommandot:
sudo mkfs.vfat /dev/sdg1 -n HD4

Nu ska vi se om vi kan få den monterad…
…jag startar om med hårddisken på…
…det var tydligen det enklaste sättet…

Kollar så att den blev formatterad så som jag ville;
filsystem: vfat (FAT32).
Filsystemstyp: msdos.
Helt utmärkt. Precis så som jag vill ha det.

Dags att gå å lägga sig när man nu lyckats.

BildLogistiken
Får titta det mer i morgon. Idag hann jag med att konstatera att mina bilder, via f-spot, är lagrade på 7 olika platser på två olika hårddiskar. Det där måste lösas. Än så länge vill jag ha allt på ett och samma ställe.

Hälsoläget:
Väser som f-n i huvudet. Jag har ju varit på tinnitusgrupp och så har jag väl överansträngt både kropp och tänk…

2 svar på ”Hörsel och data

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *