Semester Dag 8

Planering:
Finland.

Åbo? Skärgården?

Så här blev det:
Kl 11:37 LT. Färjan Silja Galaxy. Åbo till Åland (Mariehamn).

Sömn obefintlig. Satt och läste till ca 00:00, igår, utanför receptionen.

Gick till rummet. Eftersom det var en s.k. flersal, 6 bäddar, så var jag inte ensam. Ljuset släcktes, till slut…

Därefter släntrade det in ett bar killar till.

Den ene snarkade något så ini helsike.
Jag tycker det är snudd på hänsynslöshet, som person, om jag nu vet med mig att jag snarkar, att lägga mig bland en massa okända människor.

Jag hade i.of.s. inga problem med att sova, trots snarkandet. Det som höll mig vaken var mina andra rumskamraters ilska. De gapade, på den snarkande, var uppe och putte (slog) på honom. Dunkade på hans sängbotten och varje gång vaknade jag.

När de knackade på sängen så lät det som om det knackade på dörren och då vart jag tvungen att kolla klockan för att se om jag hade försovit mig…

Till slut så kom då den, i det här fallet, befriande väckningssignalen.
Jag rafsade ihop mitt pick och pack och försökte tyst smyga ut ur rummet. Den snarkande verkade ha gått tidigare. Höll på att snubbla över en som låg och sov utanför, i hallen. Vet inte om det var den snarkande eller en som flytt från snarkaren.

Hustrun var redan på plats. Hon hade missat på tiden och trodde att hon var en timma sen och därmed då också jag. Hon vägrade ställa om sin mobilklocka till Finsk tid.

Ut kom vi och till färjan var det långt. Vi fick vänta rätt så länge innan vi fick köra ombord.

När vi väl installerat oss vid frukostbuffén kom jag på att jag glömt mina mediciner, i bilen…
Det var bara att linka tillbaka. Efter en stund kom jag på att jag glömt hörapparaterna också…

Efter frukostbuffén gick vi båtsyn och informerade oss lite om kommande väder och lite om färjeturer till Sverige.

I ”TaxFree” konstaterade jag återigen att det är bara alkoholhaltiga drycker som är billigare. Allt annat är dyrare.

Vi letade upp en ända på färjan med lite mjukare sittmöbler.
Det visade sig vara karaoke på gång vilket jag lyssnar till just nu (11:52 LT).

Vi vilar inför ankomsten till Mariehamn och Åland.

Första stoppet blir en [I], turistinformation. Där vill vi ha en bra karta, väderutsikter och bästa val av campingplats.
Vi vill gärna att det blir väder så att vi kan cykla runt lite.

KL 18:20 LT. Käringsunds Camping, Ekerö, Åland.
Tältet uppe. Badat har vi och ätit. Kopplar nu av med ett par öl.

Ankomsten till Mariehamn blev lite svettig. 30 min innan ankomst ska bilförare gå ned till bildäck. Beräknad ankomst var 13:35 LT så följaktligen åkte vi ned, lydigt och snällt, 13:05 LT.

13:35 LT blev vi insläppta till bildäck och det var varmt i utrymmet där vi väntade. Avfart skedde sedan ca 14:45 LT.

Kunde de inte ha annonserat i högtalaranläggningen att ankomsten var ca 60 min försenad.

Första stoppet blev [I], turistinformationen i Mariehamn och en mängd frågor. Bl.a. var jag kunde tanka etanol.
Jag har vant mig vid de ansiktsuttryck jag numer får. Antingen tittar de på mig som om jag vore efterbliven eller så ser de ut som frågetecken eller fågelholkar.

[I]-personalen markerade snällt ut de tre bensinstationer de hade i Mariehamn, en Shell, en Teboil och en ST1.

Jag åkte till samtliga. Ingen etanol. Frågade personalen på ST1 vad det kommer sig att jag på deras hemsida kan läsa att ST1 har etanol men i verkligheten finns det inte.
ST1-personalen var också frågande, vad de visste så gick det inte att uppbringa etanol, som bilbränsle, i Finland och på Åland.

Bäst att kolla upp det där. Det får bli ett mejl till ST1. Har nu (kl 21:54 CET+1 2 aug 2009) skickat ett meddelande till ST1. De har tydligen rättat till sin söktjänst för nu får jag faktiskt endast fem träffar på ST1-stationer som har etanol RE85 och då inom och vid Helsingforsområdet.

Tankade 41,5 liter(?) B95. Enligt mätaren var det ca 5 liter kvar och enligt mitt minne rymmer tanken 40 liter. Här är det något som inte stämmer.
Bäst att konsultera bilens manual…
… jag hade fel (?) tanken rymmer ca 50 liter, står det.

Åland verkar mysigt på något vis. Ålänningarna har egen flagga och så har de egna registreringsskyltar på bilarna. Alla Ålänningars Ålandsreggade bilar (motorfordon) börjar med ’ÅL’. ’L’:et är jag lite osäker på.

Åland ses som ett län av Finlands politiker. Ålänningarna vill definieras som landskapet Åland som tillhör Finland men det är är självstyrande och en militär frizon samt tillhör inte EU’s skatteunion. Läs mer på sv.wikipedia.org/wiki/åland.

En nackdel med Åland är att här verkar de ha alla små sommarotyg: envetna flugor, bromsar, blinningar och myggor. Och jag som glömde myggiftet hemma…

21:52
Nu ligger jag ned. Det känns som om jag inte kommer att kunna komma upp igen…

Hustrun och jag cyklade mot Storby. Vi hittade inte Storby. Senare förstod jag att vi var i Storby, hela tiden.

Vi kollade färjehamnen och avgångstider. Därefter hittade jag en naturstig. En genväg, tillbaka till Käringsund. Den gick mer utmed vattnet. Vi såg inget i vilthägnet. På långt håll såg vi hjortarna men inga strutsar eller vildsvin.

Det blev ett stopp vid caféet vid Käringsunds gästhamn. Var sin glass. Sedan kollade vi gästhamnsbåtar.

Vi fortsatte att stilla vår nyfikenhet och tog oss förbi ’vår’ camping och undersökte hur det såg ut vid Käringsunds Konferens & Resort. Där fanns Pizzeria & Restaurang. De hyrde ut stugor och campingen var den som hette Alebo camping. En eländigt torftig bit mark bredvid vår betydligt mysigare camping, givetvis.

Alebo camping har en mini, minilivs. En lite större minilivs finns nere vid färjehamnen.

I morgon blir det frukost först efter 09:15, troligtvis. Efter det har vi tänkt oss tillbaka till Mariehamn. Beroende på väder blir det antingen en cykeltur, från Mariehamn och ned till Järsö och tillbaka. Eller så blir det Ålandstravet, det startar 14:00.

Jag förutspår regn i morgon. Prognoserna visar tisdag. Vi får se vem som får rätt…
(Jag behöver en ny anteckningsbok)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *