Onsdag 070718 Kronovall Slott, Vita Villan (Fågeltofta)

(1195 SEK / person / natt. Då ingår Champagnerundvandring med provsmakning + middag (Italiensk förrättsbuffé, huvudrätt (lammgryta), flera efterrätter och så var det fri mängd vin av olika sorter.) 

Vi lämnade Onsala efter en god frukost tillsammans med M&M. I två bilar samåkte vi sedan söderut på E6 och i Laholm svängde vi av mot Hässleholm och sedan mot Kristianstad, därifrån väg 19 mot Ystad, men vi svängde vänster vid Fågeltofta in mot Kronovalls slott. 

Vi stannade för lunch vid Laholms Golfklubb. 

Väl vid slottet fick vi nycklarna till rummen. Hustrun och jag fick ett rum benämnt ”CHIANTI” (en vinsort) och rummet låg i en byggnad de kallade Vita Villa. Enligt uppgift kallas detta annex. Det gör det inte i min värld. Annex är byggnader som är uppförda i omedelbar närhet till huvudbyggnaden, ett slott eller en herrgård. Vita Villan var en byggnad som låg ca 3 minuters promenad från själva slottet. 

När vi kom till rummet fick vi inte tillgång till det, de städade(?). Så vi fick vänta. 

Det var inte WC och dusch på rummet utan de delades med andra gäster på samma plan (väldigt ”B”). 

Av en tillfällighet läste Fru M på en aktivitetskalender att Kiviks markand avslutades denna dag kl 18:00. Attans! Vi hade planerat att göra morgondagen, på marknaden. Nu blev det snabbt andra planer. Vi kollade våra hålltider och kom fram till att vi skulle kunna hinna med ett snabbt besök. Hr M körde. Vid marknaden fick vi betala 40 SEK i P-avgift fastän det bara var ca 2 timmar kvar på marknadens öppettid. 

Vi strosade runt lite. Hustrun köpte en rosa väska med Snobben på, M&M blev med trädgårdshandskar. Hustrun ville sedan ha Toblerone varför vi gick till ett lotterihjul som hade dito. Alla satsade 10 SEK var och jag vann? 2 Kg Toblerone. Där ser man, märkligt. 

Tillbaka till Kronovall Slott och rummet i Vita Villan. När vi vek undan sängöverkastet så visade det sig att det var nedkletat med något brunt som såg äckligt ut. (Personalen menade att det var choklad men jag tycket det såg ut som något annat…) 

Jag gick till den s.k. receptionen (det fanns ingen, receptionen bestod i en klocka på ett bord i slottets hall) och klagade. Jag ville att de kom med rena sängkläder och att de bäddade om och så sa jag att jag förväntade mig någon form av kompensation. 

Efter en stund kom de med en flaska champagne (Åkessons Mousserande Vin). Den delade vi snabbt med M&M. 

Kl. 18:00 var det samling i slottets hall. Där fick vi en liten info om slottet och så fick vi smaka på Åkessons Mousserande Vin (en sådan flaska som vi redan klämt i oss). Därefter blev det vandring ned till Åkessons vinkällare, där fick vi smaka på champagnen Anders, också gott. Efter en genomgång av hur man tillverkar champagne gick vi tillbaka till slottet och där avslutades champagneprovsmakningen med Amadeus.

Vanlig Padda (Bufo viridis) eller Stinkpadda (Bufo calamita) ©NGN-foto
Hittade en padda. 

Därefter var det dags för middagen. Vi fick en Italiensk förrättsbuffé med massor med rätter och till det en massa olika sorters vin som anpassades efter tycke och smak av en duktig vinkännare (tror jag). Till huvudrätt fick vi lammgryta (och bara det(?), inget till), mera vin. Efter det flera efterrätter och ännu mera vin, för de som ville det. Jag valde att hålla mig till bubbelvatten. Och så avslutade vi med kaffe respektive Te vilken avnjöts i ett svalare rum i slottet. I det tjusiga rum vi satt och åt i var det väldigt varmt. 

M&M hade bokat för två nätter och de bestämde sig nu för att försöka avboka den andra natten. Herr M drog till med en olyckshändelse. Bäst Hr M står där och beklagar sig över denna olycka så kikar Fru M fram lite försiktigt och frågar om hon kan få det där receptet på bröd som hon frågade om tidigare (hon hade inte riktigt uppfattat vad Hr M egentligen pratade om). Denna märkliga begäran tolkades som att hon dels var i chock och dels höggradigt berusad varför personen föreslår att de ska beställa en taxi. Vid det här laget hade Hr M försökt gömma sig. Den lilla händelsen höjde stämningen kraftigt i vårt lilla sällskap. 

Vi drog oss tillbaka till våra rum. Efter att ha haft ihjäl en fluga och en mygga gick det riktigt bra att sova.

2 svar på ”Onsdag 070718 Kronovall Slott, Vita Villan (Fågeltofta)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *