Torsdag

Får nog säga att jag blivit bortskämd med väldigt bra väder. 

Idag, för att fortsätta plåga er med ormar, så var det märkligt tomt på ormar. 

Men innan jag fortsätter så vill jag visa vad bra såret har blivit på Tessie. 

Och sedan en spindel som satt och lurade på husfasaden i går kväll. 

Jag tror det är en vanlig husspindel men den verkar ha lite för korta ben? Bakkropp+kropp+huvud är ca 15mm. 

Ormar
Hittade en lite bredvid platsen där den helsvarta snoken brukar hålla till. 

Den här ormen kan vara den som jag såg häromdagen ligga och smälta maten, på en helt annan plats. Och nu när jag tittar närmre på bilderna är det inte alls samma. 

Jag fick förklaringen till ormglesheten. En massa ungar kommer rusande, vilt skrikande. Och så träffade jag magister Erik. Det var någon typ av idrottsdag och eleverna skulle springa den s.k. Onsjörundan, den går tydligen via vägen rakt genom kärret. Och det hade passerat ett gäng innan. 

Hittade i alla fall en mindre snok som trotsade klampandet för solen. 

Ett stort gäng barn kommer springande, även dessa vilt skrikande och med pinnar i händerna som de viftar omkring sig med, konstigt att jag såg orm över huvudet taget? De stannade och pratade lite med mig, ville veta vad jag jobbade med och vad jag gjorde där och här och varför – typ, tusen frågor – och så kom brorsdottern Ida farande. 

Det gick väl ca 10-15 minuter så lägrade sig lugnet och som på beställning nästan vällde ormarna fram. Fann tre mindre snokar som låg nästan tillsammans, i alla fall 1+2. 

Och sedan tror jag att jag hittade den svarta snokhonan. Det verkar som om hon bytt födorevir. 

Det syns ju inte så bra här att hon är helsvart men profilbilderna blev inte bra och så låg liksom solen på från fel håll – svårt att få rätt färger i motljus. Att få en bild på hennes högerprofil gick inte. 

Efter ett tag bestämde hon sig för att glida iväg och kanske käka lite? Och då fick jag en bra bild på hennes högerprofil – inga gula fläckar. 

För första gången på länge kunde jag inte hitta den jag kallar snohona2 – hon med ärren på huvudet. Hon har kanske dragit iväg och käkat? 

Ska passa på att nämna att samtliga bilder, förutom några få, där hunden varit med, har jag tagit utan att skrämma eller störa ormen. Jag är noga med det. Jag låter de vara ifred. Skulle jag hålla på och försöka fånga dem och placera dem på ”snyggare” platser, för att få bättre bilder, så skulle jag snart inte ha några ormar att fotografera. 

Det är förvånansvärt glest med huggorm? Det brukar nämligen vara tvärt om. Jag har i.o.f.s. sett 5-6 stycken under de här vårveckorna. Men var är de nu? 
Kan det vara så att smågnagarbeståndet drastiskt minskad p.g.a. det höga vattenståndet i vintras? I så fall drar ju säkerligen ormarna till andra jaktmarker. 

Sedan kan man ju fundera på av vilken anledning det är så väldigt mycket snok? Det duggar ju inte tätt med grodor och paddor. Det kan vara så att det tidigare år varit fler groddjur – då föds det ju fler ormar. Minskar sedan groddjuren drastiskt så försvinner ju inte det stora antalet snokar som genom ett trollslag. Och det finns ju fortfarande en hel del groddjur i kärret. 
Snokarna är ju också inte så känsliga som huggormen. Snokarna kan ju dryga ut kosten med småfisk och en och annan litet långsammare smådäggdjur. 

Vuxna huggormar håller sig näst intill strikt till dieten smågnagare och större gnagares, samt andra smådjurs nyfödda. Det har i alla fall tidigare funnits gott om iller ibland stenarna utmed kanalen. Deras ungar är ett relativt lätt byte för huggormen. 

En fjäril ställde upp: 

Nässelfjäril Påfågelöga 

Nu strax (kl 11:30) ska jag rasta hunden. Hustrun slutar tidigt idag och vi har bestämt att vi ska härja runt på Överby köpcenter. 

Missade paketgubben med typ 1 minut – irriterande – nu måste jag vänta tills efter 16:00 och då cykla till andra ändan av staden för att få mitt paket, med nya hårddisken och DVD-r skivorna. 

Har varit och hämtat paket nu. Ska byta hårddisk – håll tummarna. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *