Ansöka om sjukersättning

Har suttit en bra stund med försäkringskassans blankett (3030): Ansökan om tidsbegränsad sjukersättning.
För oss som är i behov av den här samhällstryggheten så ska vi liksom inte bara deklarera vår inkomst via skattedeklarationen utan vi ska också deklarera vår kropp och själ, via ”Ansökan om tidsbegränsad sjukersättning”.

Var inte oroliga jag ska inte gå in på några detaljer. Nä, jag ska visa på hur myndigheterna Försäkringskassan och Skattemyndigheten antagligen konspirerar.
Jag hittade, nej fel, det är omöjligt att missa, följande formulering på blankettsida 4 under punkten 22. Uppgifter för skatteavdrag. Efter lite ja och nej samt andra uppgifter kommer följande harang:
Om din sjukersättning är högre än din lön eller tjänstepension drar Försäkringskassan skatt enligt skattetabellen. Den som betalar lön eller tjänstepension drar då 30 procent i skatt

Om din lön eller tjänstepension är högre än sjukersättningen är det i stället den som betalar lön eller tjänstepension som ska dra skatt enligt skattetabellen. Försäkringskassan drar då 30 procent i skatt på sjukersättningen

Det är alltså den som betalar det högsta beloppet som ska dra skatt enligt skattetabellen och övriga utbetalare drar 30 procent i skatt. Försäkringskassan skickar ett meddelande om skatteavdraget till den som betalar lön eller tjänstepension.

Snacka om trippelgardering.

Det är förresten det enda stället i den här 4-sidiga ansökningsblanketten som det förklaras något över huvudet taget.

5 svar på ”Ansöka om sjukersättning

  • Anders:
   Just, det måste ju skickas en hel del meddelanden fram och tillbaka.

   Tjena LÖN vi på FK betalar NGN 9000 SKR. Vad betalar ni?

   Hej FK vi på LÖN betalar också 9000 SKR? Men så har ju NGN AFA också. Vet Ni på FK hur mycket det är?

   Hej LÖN, nej det vet ju Ni på LÖN. AFA är ju en arbetsgivarförsäkring…

   Sådär kan det nog hålla på. Skönt att en får pengar över huvudet taget.

 1. Anders:
  Hej igen. Kom på att det där likaförhållandet nog aldrig kan uppstå. Har jag sjukersättning med 50% så får jag 65% av halva min SGI (sjukpenningsgrundande inkomst), av FK. Av jobbet får jag 50% av min heltidslön. Så här vinner jobbet. AFA täcker upp ”förlusten” som Sjukersättningen ger så att jag aldrig får mindre än 80% av den del som FK står för, eller om det är totalt?

  Det är bara när FK betalar 75-100% som de betalar mest.

 2. Det var ju ett tag sen du skrev det här inlägget om punkt 22.. (moment 22? hahaha)
  men i varje fall hittade jag hit när jag googlade för att få veta ifall AFA är en ”annan” inkomst och om det i så fall är en tjänsteinkomst. Jag fattar faktiskt fortfarande inte det.. suck. Jag håller på att ringa FK och står nu i telefonkön och väntar (15 minuter) Men som tur är har jag en högtalartelefon och har nu ”plats 40 i kön” av de 110 jag började på, så jag kan vänta i lugn och ro. Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *