Onsdag

Lång fjällvandring (3, 4
Hyrstugan – Stöten – Mörkfjället – Skuvfjället – Oxsjövålen – nästan Gammelvallen – Jo-Ols-Karinvallen – Jaktstugan – Hem. 

Hustru och Tessie följde med till Stöten sedan fortsatte jag själv. 

Bild från toppen på Stöten mot Hovde och Varggranshågna 

Bild som visar Jaktstugan tagen från Stöten. Vädret och ljusförhållandena var urusla den här dagen. Sedan är det ju ingen höjdarkamera (HP Photosmart 735) jag har med mig heller. 

Bild som visar vart jag ska, till Oxsjövålen. Nere i dalen pekar en pil på Jo-OlsKarivallen. 

12:18. Ca mitt på Mörkfjället. Det småskvätter lite. 3 st fjällripor flög upp framför mig. Jag blev skiträdd. Här upp är häftigt att gå, med utsikt ned mot dalen. På väg mot Oxsjövålen. 
Noterar också en hel del tomma hagelpatronhylsor. Det är väl jägare som roat sig med ”sporten” att jaga ripa. Ska det vara nödvändigt. Just ripor duggar ju inte speciellt tätt, eller? 

Bild tagen från Mörkfjället mot Stöten – svarta pilen. 

Bild ned mot dalen och den del som kallas stortelet. Stigen där nere har jag planerat gå när jag varit till toppen på Oxsjövålen 

Bild från Mörkfjället mot Oxsjövålen – pilen. En andra pil visar en höjd som heter Skuvfjället. 

12:54. Norra höjden på Mörkfjället. Hittade ett litet renhorn vi den östra lilla myren mellan höjderna. Skuvfjället nästa. Ska försöka hitta sommarleden som går väster om Skuvfjället och sedan gå upp de ca 30 metrarna till Skuvfjällstoppen, österut och sedan tillbaka ned. 

13:16, Ser Renar på Skuvfjället. Ändrar min planerade rutt. Väljer nu att försöka ta mig upp på Skuvfjället söderifrån och på så sätt komma ”runt” renarna och dessutom då komma så jag får vinden mot mig. 

En bild tagen från nedstigningen från Mörkfjället där jag ser Renar uppe på Skuvfjället. En är lite förstorad sedan skymtar en till vid pilen. 

13:40. Gick ”runt” så jag fick vinden mot mig, tog av mig packningen och smög fram och jag fick en massa kort på en liten flock renar, ca 10 st. Spännande. 

Här syns tre av dem 

Här har jag ’hämtat’ förstorade bilder från olika kort. ”Flocken” var relativt utspridd. 

13:55. Högsta punkten på Skuvfjället. ”Hittade” en ren till, en ’solo’. 

Utsikt från Skuvfjället mot Stöten och Mörkfjället. 

Bild från Skuvfjället mot Oxsjöfjället 

15:03. Framme! 1023 möh. Oxsjövålen. Fotade ytterligare en grupp med fyra renar på väg upp. Strax efter ringde sonen och meddelade att en av katterna hade spytt två gånger (och vad kan man göra åt det, mitt på fjället, 60 mil hemifrån?). Såg en Fjällripa också. Käkade: Chokladkaka & Banan samt en burk med RedBull. 
Enklaste vägen tillbaka, är ganska trött i fötterna. Verkar dessutom vara ett rejält regnoväder på väg rakt mot mig – attans. 
Synd också att sikten är så dålig p.g.a. regnmoln och dis. 
[foto – utsikt] 
Vy mot Stöten. 

Bild som visar utsikten över Oxsjön. 

Zoomade in den här halvön. Den är full med stugor. 

På väg upp mot toppen hann jag i kapp dessa fyra renar. Jag hade sett färsk spillning av dem ett tag så jag förstod att de var nära och framför mig. Jag tog först några bilder på dem bakifrån men de blev urusla. Jag noterade att de valde att springa snett ned för fjället. Det innebar att de kom närmre mig så jag väntade och tog ett par bilder. Nedanstående bild har jag monterat av två bilder. Det är bara någon sekund mellan dem. Men notera hur kameran ändrar färger beroende på hur vinkeln är mot ljuset. 

Skrämde upp ytterligare en fjällripa denne satt sig i snygg siluett mot skyn. 

På nedvägen blev hon skrämd igen och sprang flaxande fram och tillbaka. Ingen bra bild men hon är där i mitten. 

17:07. Jo-Ols-Karinvallen (Jorskarivallen). Trött i fötterna nu. 2,7 km till jaktstugan. 4.6 km till Vemdalsskalet. Inga mygg? (1st). 
Gick aldrig fram till Gammelvallen, som jag tänkt. Genade ned genom fjällbjörksskogen ned till sommarleden. 
Upptäckte att jag tappat renhornet – attans! 

Höjden i bakgrunden är troligtvis Skuvfjället. 

Före jag kom till Jo-Ors-Karinvallen så tog jag en del granna bilder, tycker jag. En vy över myren, Röjkölen: 

Och så givetvis en bild upp mot Oxsjötoppen tagen nedifrån dalen. 

På väg mot Jaktstugan ”sprang” jag på ännu mera renar, 4 st. Kor med kalvar. Här står jag söder om Stortelet och har bara en kort bit kvar till jaktstugan. Jag tog några bilder innan denna men då var renarna längre bort. Det verkade som om det var något som skrämde dem för de kom springande mot mig? 

17:58. Jaktstugan. Ska sätta på ett skavsårsplåster på vänster häl, även om det bara är ca 2 km kvar, till stugan, bastu och öl. Av erfarenhet vet jag att det annars kan bli jävligt besvärligt de kommande dagarna. 

18:45 Tillbaka till hyrstugan! Öl! Skippade bastun då det var så gott väder på altanen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *