Lördag

GM 
Har funderat ett tag nu över detta med GM (General Motors). En megastor fordonskoncern – ett slags monopol – eller i alla fall en maktkoncentration, med sina rötter i USA. 

Däröver började det för ett antal år sedan att raskt rasa utför för GM, stora ekonomiska obestånd. 
Vad gör då denna supermaktkoncentration? 

De köper att antal framgångsrika bilfabriker i Europa. 
Av vilken anledning gör en koncern på detta vis? 

I första han vill man ju tänka att de gör det för att rädda upp det hela. 

Men vad är det egentligen som sker? Koncernen blöder, då köper den friskt blod i överflöd. Det "överflödet" pumpas sedan in i den blödande delen. Problemet är bara att de lagar inte såren – det fortsätter blöda. Det liksom bara rinner rakt igenom. 

Men nu är det så med pengar att de "rinner inte rakt igenom". De "fångas upp" någonstans – används. Var tror NI de pengarna hamnar? 

Alltså vinster från framgångsrika Europeiska bilindustrier skyfflas över till rena katastrofverksamheter i USA. 

Och vad blir "tacken"? Jo noll hänsyn till arbetar och föraktfull och likgiltigt förhållande till den Europeiska fackföreningsrörelsen. Dessutom påstår GM-ledningen att det finns inga planer på nedläggningar av fabriker. 

Är vi naiva eller? För mig är det solklart. Det GM sysslar med är ju urmjölkning i stor skala. Och när det inte går att "krama ur" mer ja då blir ju den fabriken ointressant. Och då fortsätter man "mjölka" någon annanstans. Man höjer blicken österut. Nästa kossa. 

Troligtvis får GM betalt för att bygga fabriker där. Och där finns massor med billig arbetskraft som inte vet något annat än att det är väl OK att arbeta som slav eller åtminstone ideellt. 

Det är väl ingen som tror att GM's främsta mål är att bygga bra bilar? Mera naivitet i så fall. Det GM är intresserad av är att fordonsindustrin är en marknad där det är relativt lätt att göra stora pengar. GM’s främsta intresse är att göra stora vinster – inte att bygga bra fordon. 

Dessutom är länderna villiga att t.o.m. betala dessa multimiljardkoncerner för att de ska verka i sitt land. Hur dumma är vi egentligen? 

Jag vet inte hur många miljoner/miljarder Svenska staten för Svenska skattepengar pumpat in i GM. Men här förleden kunde vi ju läsa i media att Svenska Staten "satsade" 80 miljoner till fordonsindustrin – så vad tror ni? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *