Diverse

Fredagens AfterWork 
Det var utomordentligt trevligt att få träffa sin arbetskamrater och så var ju vädrets makter på sitt bästa humör. Studentfirandena bidrog också till att förhöja stämningen. Gänget bröt upp ganska tidigt. Jag och hustrun cyklade hemåt, stannade på Överby och handlade bubbelvatten, korv och korvbröd samt en engångsgrill. 
Hemma hämtade vi hunden, tändstickor, ketchup och senap samt sittunderlag. Därefter cyklade vi ned till stranden vid Korseberg och grillade korv och avnjöt solnedgången. 
Det var inga större problem att lägga sig i sängen efter den dagen. 

Villaägare & trådgårdsavfall
Var ute och promenerade i solvärmen med hunden i går (fredag). Då passerade jag några snygga trädgårdar. 
Jag noterade samtidigt stora skräphögar med trädgårdsavfall på kommunal allmänning alldeles nära villatomterna. 

Antagligen resonerar villaägare utifrån principen att trädgårdsavfall är ofarligt och nedbrytbart i naturen. Och av den anledningen lägger de sitt avfall på någon annans tomt. Om den nu är så ofarligt – kan då inte villaägaren lägga det på sin egen tomt? 
Nä, se det går inte – det ser inte snyggt ut – det stör villaägarens estetiska sinne. 

Nu börjar vi komma fram till min poäng – min irritation. Jag då? Som promenerar där i naturen och försöker njuta av den men på allt för många ställen störs mitt estetiska sinne av fult trädgårdsavfall. Är det rätt? 

Givetvis inte. Det är olagligt att tippa trädgårdsavfall på annans mark. 

Sedan finns det mängder med tekniker för att få ett ”snyggt” trädgårdsavfall. T.ex. flismaskin – blir jättebra att lägga flisade grenar och kvistar på rabatter som ogrässkydd. 
En kompostkvarn – mal sönder resterande trädgårdsavfall till mer lättnedbrytbar storlek. 
En resa till den kommunala återvinningscentralen går också utmärkt att göra. 

Jag är f.d. villaägare, med trädgårdstomt, så jag vet att det går att ha en snygg trädgård MED sitt trädgårdsavfall. Om inte annat så anser jag att det ingår i villaägarkonceptet att ha det ansvaret. 

Ser jag någon villaägare som stjälper sitt trädgårdsavfall i naturen på annans mark så brukar jag försöka ta reda på vem det är och sedan skicka en skriftlig uppmaning om att låta bli. 

Kanske en kopia till miljökontoret också? Ska fundera på det. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *