Våronsdag

Idag känns det – våren – nästan sommar. 

Ska strax ut på långpromenad med hunden. 

Ki-jympan, i går, för Gunilla var helt OK. Kändes rätt – fick inte ont någonstans. Bastun efteråt satt inte fel den heller. 

Kl 15:00 är det sjukgymnastik. 

Det anlände tydligen inget 'varugaller' till Auto-Produkter å Överby, i går. Ingen ringde. Kanske i dag? 
Funderar på att helförsäkra bilen – är det bra? 

'vänsterchaffisen' nämnde i en kommentar vad jag "egentligen är". Det där kan man ju fundera på. Jag vet vad jag är. Jag är en som anpassar mig efter mina tillgångar och efter vad jag har för möjligheter att infria mina visioner, just nu. 
Samtidigt som jag är en kapitalisthatare gillar jag att tjäna pengar och göra slut på dem. Jag hånar konsumtionssamhället samtidigt som jag går i gång på att köpa prylar. Hur går det där ihop? 
Jo, det finns en liten kapitalist i mig men den hålls på plats av solidariska viljor. 

Kapitalismen är cynisk och okänslig. Någon skrev: "Släpp kapitalet fritt – skapa frihet". 
Ett fritt härjande kapital ökar ingen frihet (möjligtvis "fria" pengar). 
Ett "fritt" kapital ökar antalet bojor. 
En "fri" kapitalism skapar fler fattiga och gör de rika rikare. Vad är det för bra med det? 

Och allt detta borgerliga (kapitalistiska) tjafs om att skatterna är av ondo. OK, ta bor dem då. Hur ska vi då finansiera skolor, vård- och omsorg och andra "skyddsfunktioner"? 
Via frivilliga bidrag? Knappast troligt. 
Via privata försäkringar/entreprenörer? Mycket troligt. Det skulle kapitalismen (marknaden) gilla. Men vad skulle det kosta den arbetare som tidigare fick detta via skattesystemet? Sannolikt lika mycket och troligtvis mer. Vad är det för bra med det? 
Ökar det arbetstillfällen? Icke. 
Ger det en större valfrihet? Icke – snarare en större förvirring och osäkerhet. 
Vad är det då som är så bra, med att avskaffa skatterna och införa försäkringssystemet? Jo, det skapas vinster! Kapitalister kan kan bli ännu mer kapitalistiska. Rik blir rikare. 

Måste dock påtala att det finns delar i vårt skattesystem jag inte gillar och det är att våra skattemedel ska gå till feta pensioner åt höginkomsttagare som rimligtvis borde ha kunnat avsätta pengar för framtida behov – från sin feta lön. 

Jag gillar inte att miljarder skattepengar pumpas in i EU-kolossen och att dessa miljarder tas från Hälso- och sjukvård samt socialförsäkringssystemet. Och för att försöka få tillbaka en ynka liten del så tvingas vi till att underhålla gigantiska administrationer, vad kostar det? 

Tanken att EU ska fördela pengar från rik till fattig – den gillar jag. Men det är ju oftast inte det som sker. De fattiga länderna måste först "marknadsanpassas" – de offentliga utgifterna måste bantas – landet måste visa "lönsamhet", först, sedan får de pengar (bidrag). 
Vilken "grupp" är den största enskilda mottagaren av EU-bidrag? Kan det vara vinbönder? 

Tack vara EU har andelen farliga livsmedel i vår handel ökat – är det bra? 
Vid den tidpunkt vi "gick med i EU" infördes 80 förbjudna (farliga) livsmedelstillsatser som Sverige fram till dess hade förbjudit för att de gör oss sjuka. Nu har vi dem i våra livsmedel igen. 
Och så är politiker "förfärade" och "förvånade" över att ohälsotalet ökar? Hur dumma får de vara? 

Nä, nu lägger jag ned orerandet om EU, jag blir bara lömsk och förstör mitt goda vårhumör. 

Ska dock avsluta lite om detta med livsmedel. Ett sätt att få oss att äta nyttigare är att subventionera det som är nyttigt – skippa momsen, t.ex., på dessa livsmedel och inför en regel som förbjuder handlare att därmed höja priset. 
Förankra (tvinga) fram ett godkännande för detta i EU-kolossen. 
Men om jag känner våra politiker rätt så väljer de antagligen en osmartare väg: De kommer att lägga "straffmoms" på onyttiga livsmedel. Vilket kommer att få "noll" effekt. 
Historien visar att vi har en tendens att acceptera skyhöga priser på det som upplevs ge "lust" och "välbehag". 

2 svar på ”Våronsdag

  1. alltså du förvånar mig. från havremjölk till brandtal. varför gör du inget av dina åsikter. du behövs, grabben! coachen gillar dig också och tackar för grattishälsningar. hon blev intresserad av de där sätena du har i bilen. ska utveckla det för henne de närmaste dagarna. ska bara bli av med ömheten efter träningen först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *