Bibliotek

Var ju till biblioteken i går. På kvällen, i förrgår, satt jag och fixade s.k. fjärrlån, via internet. Biblioteket på HV (Högskolan Väst f.d. HTU: Högskolan Trollhättan Uddevalla) är mottagare av fjärrlån och det hela skedde via biblioteksdatabasen LIBRIS. Tyckte det var lite konstigt att det inte var stadsbiblioteket.
En bok fick jag också problem med. Jag visste att den fanns i Göteborg. Men den dök inte upp i några databaser, förutom den i Göteborg då.
Jag skrev då ett meddelande till Stadsbiblioteket i Göteborg, via deras hemsida ”kontakta oss”, Ni vet. För att fråga hur jag skulle kunna få den via fjärrlån.
Jag fick svar, i går, från Karlstad? Den duktiga människan hade tagit reda på att boken jag sökte fanns i Göteborg, man tackar? Jag fick också veta att det faktiskt endast var där den fanns, i ett exemplar. Jag kunde också köpa den via www.bokus.com och priset är 436 kr. Och att den verkade vara slutsåld hos AdLibris. Sicken service!
Jag fick också veta att jag skulle höra med mitt eget bibliotek så att skulle försöka låna hem den.

Eftersom jag nu hade böcker att lämna tillbaka till Högskolans bibliotek och det var dit jag beställde två andra fjärrlånsböcker så knallar jag dit och undrar om de kan beställa hem aktuell bok (före detta hade jag varit till stadsbiblioteket och lämnat tillbaka en bok).

Bibliotekspersonalen hittar inte boken i någon databas. Jag säger då att den finns på stadsbiblioteket i Göteborg. Jag får då veta att de, biblioteken inom högskola/universitet inte har något samarbete med stadsbiblioteken?

Så jag fick knalla tillbaka till stadsbiblioteket och där fick den bibliotekspersonalen fylla i ett papper som jag fick skriva mina personuppgifter på. Jag nämnde då för denne person att jag kunde fixa fjärrlånen själv via LIBRIS biblioteksdatabas, till högskolan. Jag möttes av mäkta förvåning. Här märktes tydligt frånvaron av samarbete.

Jag började nu lura. Jag som allmänhet har tillgång till samtliga dessa bibliotek. Men de är inte samordnade i någon databas, via internet.

Det innebär att jag som allmänhet, eller studerande, för att söka en bok, att låna, måste ”kontakta” biblioteken på högskola/universitet, gymnasieskolor, stadsbiblioteket (inkl filialer) och sjukhusbiblioteken. Ingen av dessa har något samarbete eller finns i någon gemensam databas. Är inte det märkligt?

Finns det fler biblioteksgrupper?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *