VHS till DVD?

Vilken teknik ger bäst kvalitet om man vill konvertera sina VHS-filmer till DVD?
Två tekniker ser jag framför mig;
1. Koppla en Videobandspelare (VCR) direkt till datorns vieoingång, via ett TV-kort
2. Köpa en fristående DVD-recorder och koppla Videobandspelaren till den.

Jag valde att börja med 1.an eftersom jag har dessa möjligheter. Efter säkert flera timmar lyckades jag hitta en signal mellan videobandspelaren och TV-kortet. Det gick inte att använda S-video-kontakterna. Videobandspelaren hade ingen sådan utgång. Inte gick det att använda en s.k. scart-kontakt i videon och en S-video-kontakt i TV-kortet. Heldött. Jag fick använda en vanlig antennkabel och sätta den i videobandspelarens RF-OUT och den andra ändan i TV-kortets kontakt för antenn.

Mitt TV-kort är inte det nyaste, ett Happuage WinTV 878/9. Programvaran för inspelning är WinTV2K ver. 4.0.21126.
Här kunde jag sätta en inspelningsfil. Inspelningsformatet var AVI. Jag satte Videostandarden till PAL_B, Bildrutehastigheten till 25, Färgområdet till RGB 24, Utmatningsstorleken till 352×288 (upp till 768×576 kan väljas).
Jag satte videobanspelaren på play och startade inspelningen. Det blev en fil om ca 43 GigaByte (GB).

I brännarprogrammet Ahead Nero (ver 5.5.10.0) kunde jag komprimera detta till ca 963 MB (MPEG2 (tror jag)). Det bidde en s.k. imagefil. Det visade sig att brännarprogrammet (Ahead Nero) inte kunde ”godkänna” min DVD-brännare.

Så här sitter jag fast för närvarande. Har skickat ett meddelande till Ahead support och hoppas få en drivrutin eller en programuppdatering. Jag har inte lust att betala något mer. Köpte faktiskt en licens av Nero för ca 3 år sedan.

Går inte detta får jag leta på nätet efter gratisprogram.

Välkomna med tips!

3 svar på ”VHS till DVD?

 1. Gjorde ett försök med Windows Movie Maker. Såg bra ut till en början. Men den tog 4(FYRA) timmar på sig att koda om AVI till DVD-format.

  Inte nog med det – sedan vägrade ”den” bränna via DVD-brännaren. Varken till DVD-RW eller CD-R.

  Och inte fan(!) sparades den ”temporära” kodade filen heller. Så när jag väl fick ordning på DVD’n så var man ”tvungen” att starta om alltihopa! Från början?

  Då fick det vara.

  Väntar fortfarande besked från Nero.

 2. Tack för tipset om vhs överföring, även om jag ser att sidan är gammal. Förde över mina vhs-band förra veckan, gick rätt bra men tog lite tid. Var även tvungen att ta lite hjälp av sidan http://vhstilldvd.nu men det var det värt.

  För er som funderar på att överföra kan jag i alla fall starkt rekommendera det, ruskigt kul att kolla på gamla videominnen igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *