Försäkringar

Skickade en fråga, via ePost, till Folksam igår och fick svar idag. Snabbt och bra svar!

Frågan handlade om detta med tält och hänglås.

Alla gånger jag varit ute på mina långfärdscykelturer så har jag haft med mig ett hänglås till tältet och låst det när jag lämnat det.

På senare tid har jag börjat tveka på nödvändigheten av detta. Om en tjuv nu vill sno mina saker i tältet så arbetar denne ju tystare med kniv. Jag tror, att tjuven använder kniv oavsett om det sitter ett lås där eller inte. Så skulle jag tänkt i alla fall. Och då är det ju fullständigt meningslöst att "släpa" runt på ett hänglås och göra sig besväret att låsa och låsa upp.

Men så tänkte jag att det kanske var en försäkringsgrej. Därav frågan till försäkringsbolaget Folksam, där vi har vår hemförsäkring.

De svarar: Det behövs inget lås.

Däremot om du vill ha ersättning för stöldbegärligt egendom så måste du teckna en allriskförsäkring.

Med min erfarenhet från försäkringsbolag så rekommenderar jag att man tar med sig det stöldbegärliga oavsett om man tecknat allriskförsäkring eller inte. Och då är det egentligen ingen mening med att ha någon allriskförsäkring, eller?

Anledningen till detta är att ersättningsbeloppet brukar justeras efter åldern på det stulna och ingen hänsyn tas till om det skulle ha affektionsvärde och liknande. T. ex. en handdator med alla dina bilder och daganteckningar i. Och handdatorn är ca 6 år gammal. Du får knappast någonting i ersättning. Värt att tänka på. Så, innan du tecknar allriskförsäkring inför semestern, kolla upp villkoren i försäkringen, ordentligt!

Och se till att du har en ordentligt detaljerad förteckning över det som kan tänkas betecknas som stöldbegärligt.

Ha' de'!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *