Bilsemester 1977

Starten
1977-06-13 kl 04:00. Måndag
Nisse skriver: Starten gick utan några intermezzon alls, konstigt?
Alltså mot Göteborg. Det är (blivande) Hustrun som kör så vi se hur hon klarar det i år. Förra året och förförra så hamnade vi vid Järntorget. ”Tredje gången gillt”, säger de så vi fär väl se. Det skall nog gå bra, för jag tänker hålla mig vaken i år.

Första rastningen 07:30. Hallandsåsen Gulf Motell och Restaurang. Åt några goda smörgåsar och choklad (varm).

Hustrun skriver: Nisse skulle göra en av sina omkörningar, variant ”sämre”, men ångrade sig dessbättre medan jag var i full färd med att tugga i mig kartboken. men det gick bra och både bilen och kartboken är hela.

Storströmsbron. Mätarställningen: 56858.

Lübeck camping anlände vi på eftermiddagen. På kvällen gav vi oss ut på stan och hittade till vår förvåning, inte långt från campingen, den tappen som vår vän med Mersan var vid när han ledsagade oss in till en bilverkstad (förra gången vi var i Lübeck. Ett eller två år sedan?)
Mycket kyrkor och parker och slödder fanns i Lübeck.

1977-06-14 Tisdag
Hustrun skriver: Vi är på väg från Lübeck. Har åkt förbi Hamburg.

Nisse fortsätter: Sen siktade vi in oss på Bremen. Vi tänker åka över dammen i Holland. Sedan förbi Oldenburg och därefter över gränsen och vi klarade oss den här gången också?
Mot Gröningen, än så länge inga felåkningar eller större intermezzon (Mellan Hamburg och Bremen råkade vi ut köbildningar 3 gånger men de’ ’flöt’ bra).
Ungefär vid Leeuwarden körde jag över en fågel. Gick inte att rädda. Sådant är livet, dystert ibland.
Dammen, ja det var en stor autobhan mycket mer såg man inte.
Sedan började bromsarna krångla (som vanligt på våra bilsemestrar) och kopplingen. Men den (k) fixade vi med en gång. Vid ett matställe. Bromsarna däremot blev värre och värre. Det tjöt, gnisslade och skrapade.

Nåja, till Amsterdam kom vi (kl 18:00 sv tid. 19:00 NL tid).
Vi visste att det skulle ligga en camping i A. men var? Vi surrade hit och dit. Hittade till slut en tapp och där köpte vi en karta. Sedan var det inga problem alls. Till campingen kom vi, så de så!
Började fixa med bromsarna direkt. Det uppstod ett litet problem, som blev större och större. Domkraften försvann nämligen ned i jorden, ca ½ meter. Fick gräva fram den. Vi fick offra en varningstriangel, för att fördela trycket från domkraften. Det gick bra så nu är bromsarna bra på bilen igen.

1977-06-15 Onsdag
Nisse skriver (allt fr.o.m. här): Natten var kall, tyckte jag i alla fall. Åsså regnade det, på natten och på morgonen. Så det gällde att bylta på sig, tröja och täckjacka åkte på. Sedan mot staden. Vi siktade in oss på ett ZOO (Artis).
På vägen dit tittade solen fram så det var bara att bylta av sig igen och bära alla plaggen. Än varmare blev det, men vad gör det?
Vi passerade en marknad, en välkänd marknad. Framme vid ZOO’t. 6000 djur skulle det finnas men det var bara båg vi såg bara ca 1000 djur.
Intressantastedjuren var en häst, två getter och kindergarden.
Det var en sådan där typisk knôka-ihop-alla-djur-som-finns-i-hela-världen-ZOO. Noshörningar t.ex. hade ca 15 m2 betongmark. Likaså Bison m.fl. fast ännu mindre.
De djur som hade det bra. Var fåglarna och fiskarna. Även nattdjuren men de kunde haft större.
Orangutangerna hade en bur på ca 5m2. Dessa djur som är vana med revir på ca 50000 km2, anskrämligt!
Åkte buss (22) in till centralen och därifrån spårvagn (16). Sedan var det dags för bädden igen. Gonatt.

1977-07-16 Torsdag
Lika kallt denna natten. jag frös. Vi siktade in oss på att försöka hitta nöjeslivet. Vi gick rätt på vaxkabinettet som vi visste skulle finnas, men var? Där var det en uschling som tog ett smygkort på oss som vi fick köpa för dyra pengar 7 Gulden.
Sedangick vi till en kanalbåtshamn och tog en tur runt Amsterdams kanaler. Sen gick vi mot centrum, i våra förtvivlade försök, att hitta nöjeslivet.
Köpte en väska.
Nåväl, vi hittade nöjeslivet till slut, porrbutiker, ölcaféer, horor i skyltfönster*, hasch och heroinförsäljare**.
Vi gick snabbt ut igen. Hustru ville gå till den Kinesiska delen men jag avrådde på det bestämdaste (rädd av naturen).
Vi gick mot campingen. Igenom en park som hette Wendelpark. De hade får mitt i parken?
Trötta blev vi, tog en buss (6) de sista 500m till campingen.
Det här med marken, på campingen. Det sprang en unge på ca 30kg förbi, då gungade hela bilen. Misstänker att det är sankt. Gonatt.

*Det där fattade jag inte först. Vi gick på en gata där det satt kvinnor i skyltfönster och handarbetade. jag trodde faktiskt att det var hantverkare som visade hur de gjorde sina hantverk. Jag gick närmre för att titta. Hustrun ryckte mig i armen. Jag ryckte irriterat tillbaka armen. Jag var nyfiken på vad det var för hantverk. När jag kom riktigt nära fann jag mig stå och stirra rätt in i skrevet på en ganska så kraftig tant. Inga underbyxor där inte. Hustrun ökade frekvensen i armryckandet. Det hade uppenbarat sig en jättelik karl i en dörröppning alldeles bredvid. Först i det läget fattar jag vad det är jag ser. Snacka om trögfattad – och naiv eller godtrogen, bara att välja.

**Vi hade precis lämnat ’horgatan’ och svängt in på en mindre gata. Emot oss kom, främst unga män och alla kom med en otänd cigarett och tilltalade mig och jag ruskade ihärdigt nekande på huvudet.
Hustrun tycket jag var otrevlig som inte ville tända cigaretterna åt de trevliga yngre männen. Jag väser då mellan tänderna, till hustrun: ”De vill sälja heroin!”. Nu fick hustrun bråttom. Som jag ser det, var detta hennes naiva och godtrogna stund. Vi kompletterar varandra bra.

1977-06-17 Fredag
Mot Bryssel, trodde vi, men det visade sig att ostmarkanden i Alkmaar låg norr om Amsterdam, inte söder om vilket vi trodde. Skam den som ger sig. Vi åkte dit. Det var inte vilken marknad som helst. Alla andra brukar börja sisådär en kl. 06:00 ungefär, anser i vart fall jag. Vi gick upp 05:00. Hustrun mycket motvilligt. Den började 10:00. Vi var där vid 07:00-tiden. Vi var i vart fall där i god tid. Vi var först.
Vi såg något de andra ostmarknadsbesökarna inte fick se, hur ostarna behandlades. De kastades ut från lastbilsflak, hälldes ut, sparkades och trampades på.
Ostar studsar väldigt bra.
När turisterna hade anlänt så langade de ostarna väldigt försiktigt. Och bar dem på s.k. tråg.
Vi blev trötta på ostar så vi åkte därifrån. Mot Bryssel.
Händelselöst, vi kom till Bryssel. Den här gången var vi lite mer förutseende, vi köpte en karta före staden. Vi skulle rakt in i och igenom för att komma till en camping.
Vi hittade den 1 mil utanför Bryssel, i en by som hette Bersel. Den byn låg på toppen av ett hägt ’berg’. Vilken utsikt, vi haft, om det inte varit så förbaskat med dimma. Inget att göra något åt. Vi gick och la’ oss. Gonatt.

1977-0610 Lördag
Nu siktade vi in oss på Tyskland, via Luxemburg över Ardennerna (E40). Det ångrade vi inte. Det var urtjusigt. Utsikter åt alla håll och kanter. Väldans vackert (svårt att beskriva). Hustrun filmade lite.
Vi kom till Luxemburg. Fin stad. Lämnade Luxemburg. Riktade in oss på Saarbrücken. Hustrun hade hittat en ***-camping, i närheten, trodde hon först. Det visade sig vara 3-4 mil bortanför Saarbrücken. Att hitta den ***-campingen var inte det lättaste. Vad vi visste var att den skulle ligga vid ett ställe som hette Homburg. Vi tog autobhan mot Mannheim. Stället skulle ligga utmed denna. Vi kom till en avfart där det stod Homburg / Saar. Här är det inte, sa vi, för enligt Europavägboken så verkade det som att det skulle ligga en avfart längre fram. Det gjorde det inte. Då hade vi kört ca 1,5 mil, för långt. Vi vände och kom till Homburg. Stannade vid en tapp och frågade om vägen, till campingen.
Jodå den låg ca 1 mil åt Mannheimhållet till. Vi fick en vägbeskrivning och så bar det iväg. Inte på autobhan utan på en väg som gick breve. Efter 2 mil åt Mannheimhållet till, stannade vi vid en ny tapp och frågade efter vägen.
Campingen skulle ligga i Homburg, sa de. Stället vi kom från.
Ut på autobhan, tillbaka till Homburg och börja om från början. Följde några campingskyltar som ledde till en annan camping. Den dög inte. Vi fortsatte vårt energiska letande. Stannade vid en restaurang. Hustrun gick in. Det verkade som om vi var rätt så nära nu. De verkade så säkra när de beskrev vägen. Vidare med en ny vägbeskrivning. Hamnade vid en kyrka. Vägen gick inte längre. Stannade vid ett par Tyskar som stod och pratade. Jodå, rakt fram sedan över en stor väg och vi skulle vara framme. Iväg igen. Åh! tänk, vi hade hittat campingen, äntligen. Efter ca 5 mils letande.
Campingen var stor, enorm, med stora dammar lite här och var. Det brukade tydligen fiskas i dem, paddla och bada, så de’ så!
Vi badade. Hustrun fick syn på ett svarta moln. Vädret var strålande och varmt när vi kom dit. Därefter brakade helvetet lös, inom loppet av några få sekunder. Det blåste halv storm och blixtar slog ned lite varstans. Så kom regnet, ett jätteregn. Det regnade nästan rätt igenom tältet. När jag skriver dessa anteckningar småregnar det lite fortfarande. Gonatt.

1977-06-19 Söndag
Morgonen var molnig och regnet liksom hängde i luften. Vi bestämde oss för att åka till finare väder. Kikade upp mot himlen och så körde vi så vi mötte molnen och ovädret. Logiken var enkel, det måste vara finare väder åt det hållet som ovädret kom från.
Det bar iväg mot södra Tyskland. Körde över Frankrikes nordligaste hörn, minsta möjliga. Vi hade tänkt stanna i Baden-baden men det kom oväder dit också. Då sa jag att jag ville åka till Schweiz. Jag kände på mig att vädret var bra där. Å’ de’ va’ de’ också.
Vägen till den här sjön, Bodensse, var verkligen en upplevelse. En bergformation som jag aldrig skådat. Det var vackert. Hustrun filmade lite. Det var mycket uppför så det var lite kämpigt för bilen, ibland, men å andra sidan, det var lika mycket nedför. Nu är vi i Schweiz. Gonatt.

1977-06-20 Måndag
Det var verkligen en härlig morgon. Solen sken och det var alldeles stilla. Vi tog en promenad. Vi var tydligen de enda som var vakna. Vi satt nere vid sjön och tittade i vattnet och njöt utav morgonsolen. Medan jag håller på att skriva detta så hopar det sig otrevliga moln över oss. Vi får väl se hur det fortlöper under dagen. Det fortlöpte mycket bra. Vi åkte till en stad och åt en god frukost. Åsså inhandlade vi 1st limpa, 1l mjölk, 1 burk korv och 1 burk gulasch. Det skulle senare bli en god lunch och det blev det.
Efter frukosten riggade vi om till bad- och solliv. Vi utnyttjade en bra del av dagen. Vi var också ute med luftmadrassen och solade. Därefter åt vi den goda lunchen. Tillbaka till stranden, inte för att sola och bada, utan för att insupa landets goda öl. Jag filmade lite. Det blev lite kallt så vi gick tillbaka upp till tältet.
Tältet får rensas 2ggr dagligen från tvestjärtar och myror. Gonatt.

1977-06-21 Tisdag
Regnade på natten och massor av stygga moln på morgonen. Vi åt en god frukost. Vi gick och betalade, jag gav 1 frang i dricks till ägaren. Jag har aldrig sett en människa bli så glad. Han var jättesnäll och trevlig.
När vi åt frukosten och spanade på orosmolnen bestämde jag att nu fick det vara nog. Jag fick akut hemlängtan. Nu var det hem som gällde.
Det bar iväg mot Tyskland via Österrike. Vi tänkte först köra tills molnen tog slut, norrut. Oj! Va’ vi körde.
Vi tog in på ett Motell 5 mil utanför Hamburg. Vi orkade helt enkelit inte köra längre. Då hade vi tillryggalagt 88 mil. Det var en viss känsla de’ där me’ Motell. Tjusigt va’ de’ också. Egen dusch och toalett. Var sin säng me’ dunbolstertäcken. De’ va’ skillna’ de’ mot campandet. Men så kostade det också 52 DM. Dyrt men härligt.
Gonatt.

1977-06-22 Onsdag
Det var en välbehövlig sömn och vila. Inte sovit så bra på länge och inte frös man heller. Molnen var fortfarande kvar så vi bestämde oss för fortsatt nordlig riktning. Mot Danmark. Vid Lübeck började det bli bättre och t.o.m. fint väder.
Lite nedanför Puttgarden, före den stora bron, stannade vi och solade, vid något slags kurortshotell. Vi stannade faktiskt på samma ställe på nervägen.
Vi inväntar nu att färjan ska föra oss över till Rödby och Danmark.
Vi kom med, handlade diverse och så åt vi smörgåsbord.
I Danmark. Åkte till Maribo för att växla och köpa en karta över Köpenhamn.
Körde till Knutenborgs safaripark. Det var en lika positiv upplevelse detta året också. Djuren har det förbaskat bra. Inga trånga utrymmen där inte.
Det var inte riktigt lika spännande i år som förrförra, när vi åkte in till tigrarna, men ändå.
I år åkte vi in till aporna. Före det körde jag upp på en stor sten. Inne hos aporna, de djävlarna slet bort en baklampa, på bilen, glas, lampor. Rubbet åkte med. De började ge sig på lister. Då blev jag lömsk. Vi åkte ut igen.
Därefter till en nybyggt område, där hade de radiostyrda båtar. Det var roligt.
Hustrun fick ingen våffla, det fick jag bittert ångra senare.
Nytt mål; Köpenhamn. Vi måste ju få tag på en ny baklampa.
Nu är vi i Köpenhamn. Samma camping som förrförra året. De hade tvättmaskin här. Det var därför vi la’ oss här. Tänker tvätta i morgon. Bokat tid kl 08:00. Gonatt.

1977-06-23 Torsdag
Sitter och väntar på att klockan ska bli 08:00 så att jag kan börja tvätta. Det där elaka molntäcket som har förföljt oss hela tiden är här nu, också. Men det börjar spricka upp.
Efter tvättningen bär det av mot Saab-värkstäder.
Vi hittade en och de hade de’ vi ville ha. Vänster baklyckta och 2st lister.
Till stranden. Där var varmt på land och i vattnet. Och många vackra bröst…
När vi kom tillbaka hade det riggats upp med ett bål, med en påskkärring* på toppen!? Den där uppriggningen funderade vi länge över. Vi fick senare reda på att midsommar skulle firas, så de’ så.
Vi gick lös på våra öl. De hade meddelat att det skulle bjudas på kaffe kl 20:00 och vi pallrade oss dit. Inte fick vi något kaffe. Det skulle man ha med sig…! Nåväl, vi gick tillbaka till tältet och fortsatte öldrickandet. Kl 21:00 skulle de börja bränna bålet. Vi tänkte vis kulle passa den tiden för vi tänkte filma det hela. Självklart missade vi starten men vi filmade ändå. Jag gick till tältet för att hämta mer öl och där fastnade jag, hos en finländsk familj, våra tältgrannar.
Lite senare hämtade jag hustrun och vi satt och pratade med våra tältgrannar till sent på natten. Gonatt.

* Har senare i livet förstått att det inte handlar om en påskkärring utan en häxa. Ett häxbål alltså.

1977-06-24 Fredag
Hustrun haft besvär med magen, hela natten. Vi var lite smådåliga men till playan skulle vi och dit kom vi. Där, på playan, såg jag något så tillvida anskrämligt helnaket fruntimmer, med två karlar, de drack solvarmt vin och hånglade, hela tiden. Det var liksom läbbigt. De gick till slut och lugnet var tillbaka, på playan.
Nu hade hustrun problem med sin nos, den var ilsket röd. Nöden har ingen lag, när solandet måste fortsätta till varje pris. Hon tog en bit glasspapper och satte på näsan. Den såg ut som en färggrann lösnäsa. Fyllde sin funktion gjorde den i vart fall.
Tillbaka till campingen igen. Nu skulle vi till Tivoli. Pengarna gick åt som smör i solsken.
På hemvägen mötte vi två rådlösa Svenskar. De visste inte åt vilket håll norr låg eller åt vilket håll de skulle. Jag hjälpte dem lite och vände på deras karta.
Lite tillbakablick; tillbaka till Tivolit. Där hände något verkligt roligt. De hade en sådan där kraftmätare. man drämmer till med en klubba och så ska det låta ’pling’ från en klocka långt upp på en påle. Hustrun och jag stannade och tittade på. Vi stod där ett tag. Det var roligt. Stora stöddiga killar gick fram och drämde till utav bara f-n och den där grejen åkte upp, en bit, men inget ’pling’. Andra och tredje gången gick det bättre, då plingade det. 3 slag 2 DKR. Ingen av dem fick tre pling på raken. Till slut gick tre Amerikanska grabbar fram och skulle visa hur det gick till. Ett ’pling’ per skall fick de. Då tänkte jag, här står jag, en Viking, så jag får väl visa dem hur det ska gå till. Det var lite osäkert det där. jag visste liksom inte hur man skulle göra. Nåväl, en klubba fick jag och till min förvåning lyckades jag lyfta den, med en hand. Jag tänkte då att det är nog mer teknik än råstyrka det här. Jag tog klubban och drämde till, utav bara f-n, jag med, men mest för att få så hög fart som möjligt. Och till allas förvåning, även min, så nog f-n plingade det. 2.a och 3:e gången också. Jag fick applåder när jag gick därifrån. Det var en känsla ska ni veta.
Ströget blev vår vandringsled till busshållplatsen (nr31). Tillbaka till campingen. Lycklig, stark och belåten somnade jag. Gonatt.

1977-06-25 Lördag
Bra väder på morgonen. Vi åkte in till ’byn’. Skulle titta i affärer. Vi gick och vi gick. Försökte förtvivlat få tag på Svenska böcker eller tidningar. Till slut gav vi upp. Istället försökte vi få tag på någonting åt min syster. Även detta fick vi ge upp. Hungern började ge sig till känna. Vi hittade ett torg och det torget var kantat med restauranger. Vi valde en som såg rolig ut. De hade utegrillar. Där fick man grilla sin mat själv. Grillspet tog vi, men det bar sig inte bättre än att kolet tog slut, i vår grill, så de fyllde på nytt och det tog ca 1 timma innan det tog fyr igen. Nog hann man bli hungrig alltid. ½ timma senare blev de färdiga. Notan var en tillfredsställelse. Servitrisen måste ha räknat fel. Vi räknade ut att det skulle gå på ca 110 DKR men notan var på 57 DKR. Man ska aldrig vara oartig mot infödingar så vi gick.
Tillbaka till tältet. Bollade, spelade kort och slöade i största allmänhet. Gonatt.

1977-06-26 Söndag
Natten som vanligt lite kylig men vi hade börjat vänja oss nu. Söndagen till äta tog vi bilen in till ’byn’. Hustrun skulle bestämt titta på Kungens slott, vilket vi inte hittade. Vi gick in på Danmarks Nationalmuseum, i stället. Det var väl sådär. Som vilket museum som helst. Mot centralstationen, vi skulle dryga ut kassan. Och där, på centralstationen, hittade vi Svenska böcker.
Vi skulle sedan till Cirkus Benewais. Köpte biljetter. Hungern smög sig på igen. Vi valde en Pizzeria, i närheten av cirkusen. 2st pizza, 2st öl, 88 DKR, inte så farligt eller?
Cirkusen var rolig. Uppträdandet med hundar var bäst och roligast. De hade en förbaskat bra jonglör. Staplade en service på huvudet. Stora läbbiga elefanter fanns också. Vi fick se dem på nära håll, från 3:e bänk. Nog om cirkusen. Nästa besök blev Louis Tussuis vaxkabinett. Det var bra där men det fanns vissa inslag som inte passade där. T.ex. ett rum med spelautomater? Vaxkabinettet i Amsterdam var bättre. Figurerna såg verkligare ut. ’Hemåt’ igen. Det började regna. Satte oss i bilen och läste våra nyförvärvade böcker, tills det blev för mörkt. Gonatt.

1977-06-27 Måndag
Blåst och vinden har sletet i tältet hela natten. Packade ihop och så bar det iväg hemåt. I Helsingborg letade vi upp L & B’s bostad men de behagade inte vara hemma så det var bara att fortsätta. Bilen började krångla. Gick som en groda ungefär. Fortsatte på vinst och förlust och mot alla odds tog vi oss ända hem. Det var med nöd och näppe.
Att träffa vår hund Molly var en upplevelse. Hon blev fruktansvärt glad. Hemma, packa upp och sedan i säng.

SLUT

Färdväg, enligt anteckningarna:
Vänersborg (06.13) – [45] – Göteborg – [E6] – Helsingborg – (S)[E4](DK) – Helsingör – [E4] – Köpenhamn – [E4] – Rödby – (DK)[E4](D) – Puttgarden – [E4] – Lübeck (06.14) – [E4] – Hamburg – [E3] – Bremen – [E35] – Leer – (D)[E35](NL) – Gröningen – [E10] – Amsterdam (06.15-17) – [A8] – Krommenie – [A9] – Alkmaar – [A9] – Amstel – [E9] – Vianen – [E37] – Breda – (NL)[E10](B) – Antwerpen – [E10] – Bryssel (06.18) – (B)[E40](L) – Luxemburg – (L)[E42](D) – Saarbrücken – [E12] – Homburg (06.19) – [] – Zweibrücken – [424](D) – (F)[62] – Haguenau – [63] – Surbourg – [] – Beinbeim – (F)[](D) – Iffezheim – [500] – Baden-Baden – [E4] – Frieburg – [31] – Hüfingen – [E70] – Bl.-Neuhaus – (D)[E70](CH) – Bargen – [E70] – Schaffhausen – [13] – Altnau (06.20-21) – [13] – Thal – [E17] – St.Margerethen – (CH)[E61](A) – FüBach – (A)[E61](D) – Lindau – [E121] – KreBrann – [467] – Ra.-Eschbach – [30] – Ulm – [E11] – Stuttgart – [E70] – BadHersfeld – [E4] – Hamburg (06.22) – [E4] – Puttgarden – (D)[E4](DK) – Rödbyhamn – [E4] – Maribo – [E4] – Köpenhamn (06.23-27) – [E4] – Helsingör – (DK)[E4](S) – Helsingborg – [E6] – Göteborg – [45] – Vänersborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *