Massmedia

Att jag aldrig lär mig. Här skickar man in en insändare, med en rubrik, och så sätter någon jeppe på tidningen dit en annan rubrik – som motsäger innehållet i texten? 

Så här såg texten ut som jag skickade in till ttela
"Våra privatiserade vårdcentraler. 
Har följt detta ett tag nu. Rackarns synd om dem som kommer i kläm. Men är inte detta en konsekvens av en politik som vill privatisera det som har fungerat i offentlig regi? Konkurrensutsätta, kallas det. 
Och vad gäller just dessa privat drivna vårdcentraler så betalas de fortfarande med skattemedel, av offentligheten. Och då finns det en lag om offentlig upphandling som måste följas. Att skriva långa avtal inom en verksamhet som kännetecknas av stora svängningar – är inte speciellt klokt. Och dessutom var ju själva poängen – konkurrens. 
Vi är offer för en politik som sätter vinst och pengar framför mänskliga behov och lidanden. Är det en bra politik? 
Nils-Gunnar Nordlund (Tidsbegränsad sjukpensionär (75%) född: 1955)

Utav det blir det följande: 
"Konkurrens är själva poängen nu för tiden 
Har följt detta ett tag nu. Rackarns synd om dem som kommer i kläm. Men är inte detta en konsekvens av en politik som vill privatisera det som har fungerat i offentlig regi? Konkurrensutsätta, kallas det. 
Och vad gäller just dessa privat drivna vårdcentraler så betalas de fortfarande med skattemedel, av offentligheten. Och då finns det en lag om offentlig upphandling som måste följas. Att skriva långa avtal inom en verksamhet som kännetecknas av stora svängningar – är inte speciellt klokt. 
Och dessutom var ju själva poängen – konkurrens. 
Vi är offer för en politik som sätter vinst och pengar framför mänskliga behov och lidanden. Är det en bra politik? 
NILS-GUNNAR NORDLUND (TIDSBEGRÄNSAD SJUKPENSIONÄR)

Jag blev lömsk på det där så nu har jag skickat följande meddelande till insändarredaktionen på ttela
"Bästa insändarredaktion. 
Nu är jag lömsk. Hade jag skrivit insändaren under signatur, hade jag inte brytt mig. Nu gjorde jag INTE det. Jag valde att sätta dit mitt namn. 

Den insändare jag avser är den i ttela 2006-07-14. 

Som textförfattare bygger jag upp MIN text. Min rubrik var inte vald på måfå. Så vad tror ni då händer om rubriken byts ut? 

Får jag fråga: Hur uppfattar insändarredaktionen rubriken; "Konkurrens är själva poängen nu för tiden"? Jag uppfattar den som att insändaren är positiv till att konkurrensutsätta. Nu är det just det jag INTE är. Och hur kan den rubriken ersätta: "Våra privatiserade vårdcentraler"? 

Läsare har hört av sig till mig och framfört att de blev förvirrade när de läste insändaren och fick läsa den flera gånger innan de förstod. Inte förrän i stycke två fattade det vad det handlade om och då fick de börja om. Men de fick likt förbaskat inte ihop min text med rubriken. Och det får inte jag heller. 

Om nu rubriksättare eller vem som nu är ansvarigt vill skapa sensationella eller populistiska rubriker så anser jag att detta ska ske på annat ställe än på insändarsidan. (Rubriksättare har ju en förmåga att skapa rubriker som ofta inte har så värst mycket med texten att göra.) 

Jag förväntar mig en offentlig ursäkt. Eller att ni sätter in insändaren igen – med rätt rubrik, gärna med en not om varför. 

Att Ni också ändrade i signaturen det får gå – men det vore intressant att få veta av vilken anledning Ni är inne och petar i en identitet? Jag finner inga regler som begränsar längden på en signatur/identitet. Eller menar Ni att denna typ av redigering innefattas i följande: "Redaktionen förbehåller sig rätten att vid behov korta ned, eller på annat sätt ändra i texten, så att den följer tidningens policyregler."? 

Nils-Gunnar Nordlund

Ska bli intressant å se om det blir någon respons över huvudet taget. 

Flaggning 
I dag flaggar 

för Kronprinsessan Victorias födelsedag. 

5 svar på ”Massmedia

  1. ttela:
    I dag (060717 ca kl 09:30) fick jag ett telefonsamtal från ttela's insändarredaktion och jag fick en ursäkt över att det blev lite galet med rubrikerna – det var tydligen rubriksättare som hade joxat.

    Jag nöjde mig med det telefonsamtalet som ursäkt. Den som jobbade på insändarredaktion var ju dessutom sommarvikarie – då ska man inte gå så hårt fram, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *