Investeringsdag

sömn; svettig – börjar bli tröttsamt…

Släktforskning
I går berättade jag ju lite om, bl.a. Adolf (Adolph) Sandberg f. 1820 i Vendel (Uppsala län) [avlägsen besläktad ’anfader’ till hustrun] hur han som 13-åring blev skickad till Uppsala. Hans yngre systrar placerades ut, på olika ställen. Pappan, Gustav Adolf Sandberg f. 1792 i Alunda (Uppsala län), flyttade, efter att hans hustru dött i s.k. barnsäng, 1833.

Jag höll på ett bra tag, igår, med att försöka se vad som hände med Adolf. Jag hamnade hela tiden i ’svarta hål’ (Uppsala…).

Jag kunde av någon märklig anledning inte släppa Adolf. Idag gav jag mig på Uppsala igen och testade ’nya’ infall.

Jag överdriver inte när jag skriver att jag kände lite glädjetårar, när jag till slut, hittade Adolf Sandberg f. 1820 i Vendel, via ett namnregister; för Fjärdingsroten, Svartbäcksroten, Vårfruroten N:1, 1854-1858, i Uppsala. 21 år efter att han ’försvann’. I husförhörslängden står att han kom till Uppsala 1836, från Vendel, så antagligen, gjorde han en vända till hembygden innan han åter igen hamnade i Uppsala (min senaste notering var ju att han kom till Uppsala 1833, enligt en inflyttningsanteckning, i Uppsala domkyrkoförsamling).

Han hade fått tjänst hos en bekant eller släkting till pappan; Handlaren Gustaf Sparrgren f. 1811 i Alunda. Kvarteret Kaniken under Fjärdingsroten I.

Där tjänstgjorde han som Handelsbetjänt. Det handlades främst med kryddor.

Inte nog med det, lite längre ned i husförhörslängden läser jag:
Jungfru Regina Fredrika Sandberg f. 1830 Wendel, Från: 1851 Gottröra. Det är Adolfs lillasyster. Hon som var 3 år då mamman dog.
Och vad jag kan förstå så är hon uppvaktad. Det nämns ett giftemål 1854, vilket jag inte kollat upp.

Samma år, 1854 kommer Stina Cathrina Wiberg f. 1832 i Avesta, till samma arbetsplats / hem, som piga.

Det fattas tycke. 1861 gifter sig Adolf Sandberg och Stina Cathrina Wiberg och under åren 1861-1865 föder Stina Cathrina 3 barn. Det ena dör ungt, endast 2 år. Pojkarna Christian Adolph f. 1861 i Upsala och Bror Bonde f. 1865 i Uppsala, hänger dock med.

Någon gång 1860-1864 befordras Adolf till Handelsbokhållare.

Livet ser just ut.

Men de lever på 1800-talet…

1870 dör Adolf Sandberg, blott 37 år ’gammal’ (i vad har jag inte kollat än). Det lämnar normalt sett en familj i kris.
Handlaren Gustaf Sparrgren verkar dock vara en hyvens karl och låter enkan (änkan) bo kvar. Tills 1880, då dör Gustav Sparrgren i en ålder av 69 år.
’Skyddsängeln’ försvinner. Änkan med pojkarna flyttar till Stockholm, Adolf Fredriks församling 1882.

Deras vidare öde får bli morgondagens kapitel (kanske…).

Oväntat, trevligt, möte
De, Skanska, håller på med att lägga ny asfaltsbeläggning, lite här och var i vårt område.

Jag sitter, i bilen, och väntar på hustrun, vad annars…

Då kommer ett asfaltsläggarfordon och under ett blå-vitt parasoll sitter en ’gubbe’ som jag känner. En barndomskamrat. En verklig bästis. Vi var oskiljaktliga, men någonstans i giftasåldern och fruar och barn var det något som gick ’snett’. Vi umgås inte längre, även om vi lovar varandra det när vi träffas.
Kanske ska jag jobba på det lite mer…

Morbror Runes Lägenhet (1)
Vi var dit och städade bort de sista spåren, efter oss. Sedan åkte vi till mäklaren. Där skrev jag på en fullmakt som gav mäklaren rätt att slutföra köpet, i mitt namn.

Investering
Boom-stolar. Hustrun hade sett ut en stol. En utemöbel. På ICA MAXI Överby köpcenter. Vi hade ’bestämt’ att vi skulle investera i 3 st.

De var ’slut’ men skulle komma i vecka 20.

Nu är ju vecka 20 passerad så jag ringde till ICA MAXI och frågade – slut hos leverantören. OK sa jag då; Vi kan köpa de 3 utställningsexemplar ni har, till reducerat pris. Omedelbart besked – glöm det. Priset på stolen gäller (?).

Vi åkte dit. Jag i övertygelse om att priset var  diskutabelt.

Det var det. Men mycket lite. Även om ’demonstrationsexemplaren’ var ’repade’ så vägrade ’butikschefen’ att gå ned mer än 50 SEK per stol.

Hade jag vart friskare, starkare och orkat mer så hade jag bett dem: ”Dra åt helvete!”

Nu orkade jag inte leta vidare. Och min, i mitt tycke då, vidriga hustru, lade avgörandet hos mig (men det var hon som ville ha stolarna) – hur gick det till?

Butikspriset var 349 SEK, per stol. Vi blev, efter ’hårda’ förhandlingar erbjudna 900 SEK för alla tre. Jag hade tänkt mig att kunna acceptera 700 SEK.

Vad händer? Vi kommer hem med tre (repade) stolar som kostade oss 300 SEK per styck…

Morbror Runes Lägenhet (2)
Mäklarassistenten ringde.
Idag blev det bestämt. Vi ska till banken, på onsdag, och få ’resten’ av pengarna, av köparen, för bostadsrättslägenheten. Istanes vad skönt det känns att få ett ’avslut’!

Nu är det ’bara’ deklarationen 2011 kvar…
Men det ansvaret vilar tryggt hos brodern.

Invigning
Jag och 4 öl har nu invigt stolarna…, de (en av dem) får godkänt. Jag testar de andra två vid annat, lämpligt tillfälle.

Hälsoläget:
Lite orättvist att bedöma hälsoläget när man är dopad…
Men, dagen började med ’svår’ värk i armarna och en del balansproblem. Men, ’mellan tumme och pekfinger’ så sket jag i det och ’körde på’.
Priset för det beteendet kommer väl, som valigt, i morgon.
[02-03-050-025]

2 svar på ”Investeringsdag

  1. Hej!

    Intressant att läsa om dina forskarmödor kring mina anor i den ”Sandbergska släkten”. Själv är jag ättling till en s.k. yngre gren av släkten som sannolikt skulle ha förblivit okänd för dig om jag inte skrivit detta inlägg. Adolf Sandberg hade en yngre syster, Lovisa Sandberg, 1825-1903 som utom äktenskap i april 1851 födde sonen Carl Johan Julius Sandberg. Julis Sandberg lämnades in på Allmänna Barnhuset i Stockholm och blev utplacerad i olika fosterfamiljer. 1854 placerades han dock som fosterbarn hos sin morbror Adolf Sandberg i Uppsala. Han blev kvar hos sin fosterfar Adolf Sandberg till slutet av 1860-talet. Gick en tid i lära hos en snickare Smedberg och försvinner sedan ur rullorna under 12 års tid, ca 1870-1882. Under den tiden befann han sig i vart fall under en tid i Berlin. Detta vet jag då det finns ett foto av honom i släktens ägo som togs i Berlin någon gång under denna tid. Efter återkomsten till Uppsala 1882 stannade han några år och flyttade sedan till Stockholm i slutet av 1880-talet. I Stockholm arbetade han som möbelsnickare bland annat med tillverkning av pianon. Kul med en viss koppling till musikliv då ju flera medlemmar av släkten varit organister. I Stockhom träffade han Hilma Pettersson som han gifte sig med. Paret fick tre barn varav två uppnådde vuxen ålder. Hans son Hilmer Sandberg, född 1896, var min gammelfarfar. Min ambition är att försöka forska fram samtliga ättlingar till anfadern Olof Sandberg, 1760-1818. Tar tacksamt del av dina forskningsresultat. Jag kan även berätta om Fredrika Regina Sandbergs trolovning med kunglige sekreteraren Fredrik Magnus Erland Gethe, en mycket olycklig historia eftersom Fredrika Regina avled bara ett par veckor före bröllopet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *