Ytterligare en innedag

sömn; ok (börjar bli tjatigt att nämna att jag svettas p.g.a. slarvigt sent ätande…)

Släktforskning
Håller faktiskt fortfarande på med det…
Fick en kasse av hustruns syster igår. Den innehöll en pärm som visade sig innehålla hustruns moster Annas släktforskning – en hel del att ’bita i’.

Kör dock fast på en del. Johanna Kristina Jansson (f.Andersson) 20 okt 1879 visade sig vara född i Vendel och inte i Tegelsmora…

Nu försöker jag hitta familjen; Anders Andersson (1851), Johanna Katarina Mattidotter (1852) och dottern Johanna Kristina (1879). De ska bo i Vendel (1876-1881). I Johanna Kristina (1879) och hennes födelseuppgifter står en hänvisning; 2.42. Det där borde betyda bok 2 sidan 42. Det finns Husförhörslängder för perioden 1876-1881. Hittar ingen av dem på sidan 42. Varken i bok 1 eller 2.

Så nu går jag igenom sida för sida… i bägge böckerna.

… nu kom jag på att jag kunde ju söka i folkräkningen för 1880 och då fick jag fram att familjen bor på ’orten’ Sloarfven, Wendels församling (Uppsala län).
Tillbaka till husförshörslängen. Jag tror där ska finnas en ortsförteckning, i början.

Nu hittade jag dem men det var inte tack vare att jag fått fram ’ortsnamnet’. Jag hade tydligen lyckats klicka fel och hade aldrig ’bok II’ uppe…. Nu fick jag fram den och där fanns de, på sidan 42, i bok II (husförhörslängden). 1876-1881, i Vendels kyrkoförsamling.

Tillbaka ’på spåret…’

Vila
Det fick bli en längre vila och promenerandet har fått anstånd.

Hälsoläget:
Besvärande tinnitus. Ingen direkt värk, bara lite, att klaga över. Lite svag i benen.

2 svar på ”Ytterligare en innedag

 1. Hej Nisse!

  Jag höll på lite med släktforskning i början av 2000-talet. Då pratades det på kursen om att allt skulle komma att läggas över på datoriserade sidor och att all släktforskning skulle bli mycket lättare när man skulle slippa beställa hem kort.
  Har detta nu genomförts? Funkar det bra? Finns det någon bra sida du kan rekommendera för en nybörjare som jag är?
  Jag sökte på min morfars sida och kom till 1750-talet då de försvann.
  Lite hjälp mottages med största tacksamhet!

  Kram / Lena

  • Hejsan!

   Nja…, du behöver inte beställa hem kort. Mycket är inskannat. Från ca 1650 till 1900 + 1930 finns det mesta inskannat. Bilder som man kan titta på via internet. Man tecknar abonnemang. Antingen via en lokal släktforskarförening eller via SVAR (Riksarkivet) eller Arkiv Digital (har inte själv prövat men blivit rekommenderad.)

   Det som haltar är register över vad som finns i en del böcker. I en del fall finns register inskrivet i böckerna, i andra har någon vänlig själ plitat ned ett register på en skrivmaskin och i andra fall saknas det helt. Och då kan det bli tidsödande om du bara har ett namn och en gård, torp, adress.
   Har dessutom den som bokfört husförhörslängden eller Församlingsboken ett alldeles eget registersystem, i sitt huvud, ja då kan det bli mycket tidsödande att hitta en person eller familj.

   Sedan har vi datoriserad folkbokföring för 1880, 1890 och 1900 samt 1970 och 1980. 1880 finns på SVAR och de andra kan skaffas via CD-skivor.

   Jag använder också CD-skivorna; Sveriges dödregister 1947-2006 och Begravda i Sverige.

   SVAR kan du använda gratis via bibliotek eller om du går med i någon släktforskarförening.

   Emellanåt använder jag också en CD med Emigranter: Emigranten 2001.

   Jag lägger inte så mycket krut på att leta mig bakåt i tiden. Jag lägger mer tid på att försöka hitta släktingar som lever.

   Och då blir det krångligt. Det är faktiskt lättare att leta sig bakåt.

   Ska du framåt så är det ’stopp’, i vart fall via dator, vid ca 1900.

   Det finns en inskannad offentlig Folkräkning 1930. Men då måste du, i princip, veta vilken adress personerna borde bo på.

   Det är också knepigt att få fram uppgifter om dödsfall, före 1947.

   SCB har skannat samlingsposter över Vigda, Födda och Döda från 1860-1932. Men då måste du ha en plats och datum eller en plats och ett namn.

   När jag skriver skannat menas att man får tillgång till bilder av t.ex. husförhörslängder och församlingsböcker.

   Det finns en massa onlinesläktforskarsidor också. Jag kan inte så mycket om dem. De kostar pengar att vara med i. En som jag har varit med i och som verkade hyfsad var Familjeband.se.

   För att hålla ordning på min släktforskning så för jag dels anteckningar i vanliga textfiler och så har jag installerat ett släktdatabasprogram som heter GeneWeb, lokalt på min dator.

   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *