Mycket media idag

sömn; svettig. Hade svårt för att ta mig upp ur sängen för att göra ett toalettbesök i natt. Det är bröstryggen som krånglar mest.

Promenad
Får nog säga att jag börjar närma mig duktighetsnivån.

Morgonblaskan, ttela
I den var en artikel som till vissa delar fick mig att reflektera.
Länk till: ”Utförsäkrade sjuka en fråga för kommunen

Jag reagerar med en insändare:

I slutet av artikeln, ”Utförsäkrade sjuka en fråga för kommunen”, ttela måndag 22 mars 2010 sid 6, återger Caroline Johansson vad Bertil Andersson, chef på Försäkringskassan, i våra fyra kommuner, vad han svarar på: ”om den nya lagändringen”

”Nu finns det regelverk och möjligheter som inte funnits tidigare. Vi har inte haft individuella program tidigare. Förr var de inlåsta i bidragssystem och blev kvar där, men nu ges de en möjlighet att komma ut ur det och den stora vinsten är att få komma tillbaka till arbetslivet.”
1. Vad var det som inte fanns tidigare?
2. Kan BA redogöra för vilka regler som tidigare, förhindrade individuella program (jag hade ett)?
3. Att bli utförsäkrad är alltså bättre, än att vara ’inlåst’?
4. Är sjukersättning ett bidrag?
5. ”inlåsta i bidragssystem”, kan BA vidareutveckla det?
6. Vad i de gamla reglerna hindrade att återgå till arbete?

Nils-Gunnar Nordlund

I samband med den artikeln har signaturen UA skrivit följande ledare: ”Kommunen får sopa upp”.

Mycket av det här får mig att fundera så jag har börjat fila på en ’insändaruppföljare’. Tidningsläsare, ’folk’, behöver tydligen upplysas. Det verkar som om många svävar i en blå okunnighet.
Så här har jag tänkt mig:

Det ’nya’ sjukförsäkringssystemet
Kort information, om de STORA förändringarna;
1. Det har satts en tidsgräns på sjukpenningsperioden.
Tidsgräns, med prövning, finns, på sjukersättningen men är nu i princip borttagen, då den tidsbegränsade sjukersättningen är borttagen. Regeln om att även den med stadigvarande sjukersättning ska prövas, efter 3 år, är oförändrat kvar.
Även i det ’gamla’ systemet kunde FK ’vägra’ eller ’dra in’ sjukpenningen om det fanns skäl till det.

2. Rehabiliteringsansvaret flyttas från arbetsgivare till FK och FK har inga mandat att ställa krav, på någon part, om rehabiliteringsinsatser.
Det öppnade upp för Arbetsgivare att helt strunta i arbetsplatsanpassning.
Att ’säga upp’ en person som är i behov av anpassat arbete är också, numer, helt OK (som skäl anges: ’personliga skäl’). Vad gör facket?

3. Tidigare kunde den sjuke pröva lättare arbetsuppgifter. Nu ska den sjuke prövas mot alla på marknaden förekommande arbeten.

Nils-Gunnar Nordlund

Jag får fundera på när det kan vara lämpligt att skicka in den.

Överby köpcenter
Vi behövde investera i föda och så skulle vi lämna tillbaka en bok och sedan köpa tillbaka den för 50 SEK mindre – det gick bra.

Jag ville synda, med hamburgare – så blev det. McDonalds hade servicen att erbjuda kunden gratis läsning av GP. Det innebar två saker;
1. Vi kunde kontroller att ’vår’ lägenhetsannons var utsatt.
2. Jag kunde förfäras över en artikel om Kungahusets förträfflighet som PR-sufflörer.

Kungahuset
Jag är inte royalist (vän av monarki) jag är främst realist och därefter republikan.
Hela GP-artikeln om Kungahuset och PR kan ni läsa här: ”Kungafamiljen en dörröppnare”.

Om vi nu utgår från att det är en total omöjlighet för Sverige att bli en republik utan vi på något vis tvingas till att behålla monarkin så tycker jag åtminstone att Kungahusets s.k. apanage kunde betalas av Svenskt Näringsliv, i stället. Nu betalas det ju med skattemedel.

Om nu Kungahuset som ambassadörer med näringslivet som svans anser att de tjänar så förbaskat på det och anser att det är så viktigt så att det inte ens går att värdera. De anser alltså att det är ovärderligt. Jamen då kan de väl betala apanaget? I den branschen har jag förstått att detta apanage är småpengar.

Vad väntar alliansen på? Öppet mål för skattelättnad och inför en liten avgift inom näringslivet.

Mobiltelefonbatteri
Fick mitt nya batteri till min mobiltelefon ’SonyEricsson w200i’. Nu kan jag ha den mobilen i några år till, ha!

Phonak
Mindre rolig information. De är ju leverantör av mina uppladdningsbara knappcellsbatterier till mina hörapparater. Skrev till dem och klagade på att batteriernas kapacitet faller oroväckande fort. Efter bara ca 80 uppladdningar (använder 6 batterier, i ’rotation’) så är kapaciteten endast 50%.

Fick följande svar:
Hej!
Nu har jag fått svar från vår leverantör och det var inget roligt svar. De säger att det är det typiska beteendet för uppladdningsbara batterier. Dvs att tiden batteriet håller minskar med antalet laddningar. Det är ju likadant med mobiltelefoner etc.
Han använder själv samma batterier som du och använder sig också av 6 batterier. Batterierna är i stort sett helt slut efter 1 år och måste då ersättas.
Det här var ny information för mig också, trodde inte att kapaciteten förstördes så fort. Men med tanke på att batterierna är så små, borde man kanske räknat med det?
Ledsen att svaret var så nedslående…
Mvh
H

Skickade följande svar:
Hej H och tack för snabbt svar!
(Är ju ingen extremingenjör men det beror inte på storleken. Det handlar mer om vilka metaller och kemikalier som används.)
Ja, det var tråkigt, för mig, för Er och för miljön.
Och ni bör nog också revidera siffrorna om hur många uppladdningar ett återuppladdningsbart knappcellsbatteri klarar. Om det nu går åt 6st som både jag och teknikern kommit fram till, på ett år. Så innebär det givetvis att siffran 500 laddningar inte längre kan användas.
Om jag använder 6st batterier, parvis och ’roterar’ användandet och de varar endast ett år så innebär det att det teoretiska maxantalet laddningar per batteri blir 365. I praktiken ännu kortare. Hade jag jag haft endast ett par batterier så hade de varit slut efter (365/3=) ca 122 laddningar. Och det verkar tyvärr stämma. Jag har använt mina 6 batterier sedan juni 2009 (-minus ett uppehåll på 40 dagar) = 233 dagar.
Det innebär att batterierna tappar 50% i kapacitet efter (233/3=) 78 laddningar.
Jag väljer ju givetvis att återgå till de icke återuppladdningsbara knappcellsbatterierna, när nuvarande, återuppladdningsbara, är ’slut’.
Det är ju inte ekonomiskt försvarbart att behöva köpa 6st uppladdningsbara knappcellsbatterier (3×375=) 1125 SEK, varje år.
6st  ’standardbatterier’ kostar 54 SEK och det går åt ca 78st/år (78/6=13×54=) 702 SEK, per år.
Känns bittert att medvetet ’tvingas’ välja bort ett bra miljöval (och jag har tills nu varit ’ambassadör’ för dessa batterier). Men som sjukpensionär måste jag prioritera. Ont om pengar är det gott om.
Jag misstänker att du inser att jag aldrig hade gjort den här investeringen om dessa fakta varit kända. Att bli blåst på kostnaden för själva knappcellsbatterierna det kan jag acceptera, men laddaren, den kostade 1065 SEK. (och det batteri som sitter i den har ju också sin begränsning).
Kan ert företag tänka sig någon form av ekonomisk kompensation, till mig, för detta, så ser jag fram emot det.
Vänligen
Nils-Gunnar Nordlund

Hälsoläget:
Egentligen inget vidare. Var tvungen att ta en vid-behovsmedcin när vi var på köpcentret (hustrun tyckte jag såg ’likblek’ ut…
Nu känns det bättre – det är en bra medicin det där.

2 svar på ”Mycket media idag

 1. Hej!

  Har du fått någon förklaring varför tinnitusen ökar i liggande?nDet är ju väldigt stressande!Vad har du för ”vid behovs” medicin?
  Hälsn.Gerd

  • Jag tror inte tinnitusen ökar bara för att jag lägger mig ned. Jag tror att det mer har att göra med att det oftast är lugnare och tystare när jag lägger mig. Dessutom brukar jag ligga ned för att vila, slappna av eller sova och då minskar jag ju ned väldigt många sinnesintryck. Man skulle nästan kunna säga att det blir bara tinnitusen kvar. Och när den ensam får härska hörs den väldigt väl.

   Är jag dessutom stressad eller värkpåverkad, när jag ligger, så ökar det tinnitusen ytterligare.

   Den ’vid-behovs’-medicin jag tar, för kraftig smärta, dagtid, är Nobligan. Som muskelavslappande medicin tar jag någon gång Stesolid.

   Kramar!
   [Bild: Sveriges Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *