sömn ua. Kanske lite väl sent i säng, som vanligt?
Politik
[Visa mer…]
Reagerade lite på det som stod i morgonblaskans (ttela) ledare idag. Undertecknad; Karin Rebas (LNB).
Hela Ledaren:
[Visa mer…]
Alltför små svenska spargrisar
Borde bankerna bli mer generösa med att låna utpengar? Borde regeringen ha is imagen och ignorera kraven från bilindustrin?
ledaren
Vid ett seminarium som tankesmedjan Timbro anordnade på onsdagen diskuterades en rad olika förslag på hur Sverige kan bli mer stöttåligt.
Panelen med Spendrups vd Jens Spendrup, riksdagsledamoten Annie Johansson (c) och nationalekonomen Dick Kling var överens om mycket — främst att det behövs fler företagare som kan stötta upp ekonomin.
Målet borde vara ett samhälle där alla som vill bli företagare får chansen och att arbetsgivarna börjar konkurrera om arbetskraften, förklarade Spendrup:
”Jag skulle vilja ha en arbetsmarknad där vi företagare står med mössan i hand, inte tvärtom.”
Onekligen behövs det företagsvänliga reformer — exempelvis att trygghetssystemen blir mer företagsanpassade och att lagen om anställningsskydd (las) lättas upp, så att fler vågar anställa. Men bättre villkor för näringslivet är bara en del av vad som behövs för att förbättra Sveriges läge.
I den politiska, debatten hamnar fokus ofta på makronivån, på statliga insatser och företagen. Mikronivån är minst lika viktig. Regeringen har ett stort ansvar att se till att enskilda får bättre möjligheter att själva klara av arbetslöshet och ekonomiska påfrestningar.
Till viss del handlar det om något så abstrakt som att uppmuntra en starkare känsla av personligt ansvarstagande. Det gäller att byta ut den utbredda ”nån-annanismen” mot barnets devis ”kan själv”, sa Johansson.
Samtidigt har politikerna en viktig uppgift i att uppmuntra enskilda att spara och skaffa sig en ekonomisk buffert.
Sverige är ett rikt land. Men när statistiken över förmögenheter slås ut visar det sig att en förbluffande stor andel av svenskarna har små marginaler. Enligt Statistiska centralbyrån har hälften av svenskarna, bostadsvärdet inräknat, ett sparkapital på mindre än 28000 kronor. Många är högt skuldsatta — banken äger huset eller lägenheten — och konsumerar upp lönen varje månad.
Vad bristen på en buffert leder till beskrevs för ett par år sedan i ett reportage i Magasinet Neo. Svenskarna är inte fattiga, men ofria. Inköpen görs på lönehelgen. Det är då man hämtar ut recept på Apoteket, det är då man köper juice till frukosten och fyller på med schampo och deodorant.
Sett ur det här perspektivet är alliansens jobbskatteavdrag en frihetsreform. För en person som tjänar som det svenska genomsnittet, omkring 24000 kronor i månaden, har avdraget under de senaste två åren sammanlagt inneburit omkring 25000 kronor extra i plånboken.
Det är ingen förmögenhet, men kan på sikt ge en pott med några månadslöner. Om regeringen gör ytterligare insatser i samma riktning kan förhoppningsvis fler samla på sig en rejäl buffert med ”dra åthelvete—pengar” så att man kan gå ifrån det där jobbet man våndas över eller chefen man avskyr utan att behöva oroa sig för sin överlevnad. Det skulle inte bara stärka svenskarnas makt över det egna livet – utan också minska oron för kriser och lågkonjunkturer.
Karin Rebas LNB
Och det som stod på IN- & sid UTRIKES sidan 28. Rubriken:
Inga satsningar inför 2010
Hela artikeln:
[Visa mer…]
STOCKHOLM
Trots krisen vill regeringen inte ge några löften om nya satsningar eller reformer nästa år.
Oppositionen är kritisk och KI vill se satsningar på ytterligare 50 miljarder kronor 2010.
– Om man inte gör det är risken stor att kommunsektorn tvingas göra nedskärningar, säger Mats Dillén, generaldirektör för statliga Konjunkturinstitutet (KI).
Även SEB räknar med att regeringen kommer att öppna plånboken rejält nästa år. Mellan 40—45 miljarder kronor krävs för att elda på ekonomin, menar chefekonom Robert Bergqvist. Arbetsmarknaden är nyckeln ur krisen. Och det mesta av krutet bör läggas på åtgärder som gör att företag inte säger upp folk.
— Det är nödvändigt i de här tiderna att hushållen har konsumtionsutrymme och känner en viss trygghet så att man inte sparar pengarna, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.
— Sedan tror jag också att infrastruktursatsningar inte är så tokiga att genomföra. Det är ofta sådana investeringar som du förr eller senare ändå måste genomföra, säger Bergqvist.
Han får medhåll av Svensk Näringsliv:
— Det finns valdigt mycket väg- och rälsunderhållning som man ganska snabbt kan satsa på. Vi skulle vilja se långsiktiga satsningar på infrastruktur och skattesänkningar som gör det mer lönsamt att investera och anställa, säger Svensk Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster.
Fölster är dock nöjd med att regeringen säger nej till kortsiktiga stimulanser som sänkt moms eller ett extra barnbidrag.
— Forskningen visar att det inte fungerar. Det flyttar bara konsumtionen. När stimulansen är över är det fortfarande lågkonjunktur, säger Fölster.
Sahlin: Orättvist
Den ekonomiska krisen var också i fokus när årets första partiledardebatt gick av stapeln på onsdagen. Oppositionen med s-ledaren Mona Sahlin i spetsen anklagade regeringen för passivitet och för att föra en orättvis politik.
— I två år har regeringen solat sig i högkonjunkturen, nu står den fet och gömmer sig finanskrisen och lågkonjunkturen. Ta ert ansvar, sade Sahlin.
Men statsminister Fredrik Reinfeldt ger inte mycket för alla de olika krispaket som oppositionen efterlyser.
– Det finns inga mirakelkurer, sade han och varnade för att paketen riskerar statsfinanserna. Kortvariga underskott som man vet fylls på kan man acceptera. Men med långvariga underskott så knackar skattehöjningarna på dörren.
Reinfeldt: Inget stöd
Inför debatten hade också regeringens samordnare i Västra Götaland föreslagit ett permitteringsstöd till varslade, så att de kan behålla lön och jobb under en utbildningsperiod. Men Reinfeldtsäger nej.
— Vi tittar inte på några sådana förslag, sade han efter debatten.
— Jag tycker att det är märkligt att ett företag som AB Volvo, vars vinster varit på 14, 15, 16 miljarder kronor årligen, inte skulle ha några resurser för att ta ansvar för sina anställda när det kommer till en kris. Varför ska vi ta resurser från skola och sjukvård för att betala löner för ett sådant vinstrikt företag? undrar han.
Min reaktion:
[Visa mer…]
Ledaren:
Läser man den där ledaren lite snabbt och slarvigt så verkar det ju inte så tokigt. Det vore väl perfekt om arbetsgivare skulle få sloss om arbetarna och att arbetarna skulle ha en så tilltagen buffert så att de kunde säga till chefen att ”dra åt helvete” och sedan gå och anställa sig hos en annan arbetsgivare.
Och att vi ska samla på oss en buffer som vi ska ha när det blir dåliga tider. Ja, det är ju jättebra.
Artikeln: Inga satsningar inför 2010
Låter ju också väldigt klokt och vettigt.
Företagen ska ta sitt ansvar och spara av vinsterna för att klara de dåliga tiderna.
Och SEB:s chefekonom Robert Bergqvist säger:
”Det är nödvändigt i de här tiderna att hushållen har konsumtionsutrymme och känner en viss trygghet så att man inte sparar pengarna”
Så är det ju, sätt igång och handla så det blir fart på marknadshjulen igen!
Men vänta lite nu? Vad läste vi i ledaren att någon Tankesmedja i Timbro hade kommit fram till?
Jo; det verkar som om Anni Johansson (c) bl.a. tycker följande:
”Samtidigt har politikerna en viktig uppgift i att uppmuntra enskilda att spara och skaffa sig en ekonomisk buffert.”
Nu ska vi se? Den regering vi har verkar vilja att vi ska spara för att samla på oss en buffert så att vi kan lägga ned både försäkringskassa och arbetsförmedling (läs mellan raderna) och samtidigt sak vi inte spara för att rädda Sverige ur krisen. Det är vi, arbetare (ja, ’Ni’, då da) som ska konsumera så till den milda grad så att företagandet blir tryggt och fint så att de vågar satsa igen.
Det är ju massor som är motsägelsefullt här.
Och det skrämmer mig att jag får rätt i att det finns en dold, större, agenda. Bort med försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Det ska vara upp till den enskilde att se till att tjäna så mycket penar att denne kan vara friställd, frivilligt eller ofrivilligt, sjuk som frisk.
Men de som redan står utanför den möjligheten?
Hur är det tänkt?
Jag kan inte tycka att förtroendet ökar för politiker som kläcker ur sig att vi arbetare ska spara pengar och samla på oss en buffert så vi kan klara dåliga tider samtidigt som samma politiker år efter år slickat rövar på höga näringslivschefer som fullständigt skiter i att ta sitt ansvar.
Och när det sedan väl kommer till kritan så fördömmer man. Av vilken anledning tuffade man inte till sig från början?
Äar de naiva? Eller är det bara jag som begriper att de där storkoncernernas ledare inte nu är eller kommer att bli personer som tigger om allmosor och måste vända sig till någon slags samhällsstöd för att få mat och husrum.
De där gubbarna och kärringarna är stenrika. Och de kommer att bli rikare.
Och gissa vilka det är som kommer att göra det möjligt för dem att bli ännu rikare? Just det, det är vi det.
Jobblunch
[Visa mer…]
Var till Trollhättan och åt lunch med mina arbetskamrater ’de gamla’. Siv L var med. Det var mcket trevligt att få träffas. Det var Siv och jag som började bygga upp nuvarande omsorgsförvaltningens datasystem, främst avgiftssystemet, och senare journalsystemet, då Britt kom med, i Trollhättan Stad, med start ca 1994. Efter några (många) år ersatte Marika, Siv. Siv skulle gå i pension. Men jag tror det tog närmare 5 år innan hon gick i ’riktig’ pension.
Data-Blogg-WordPress-PlugIn
[Visa mer…]
Ska se om jag kan finna en s.k. PlugIn, till bloggen som kan fixa snygga diagram med linjer staplar och cirklar.
Tänkte jag skulle använda det till något så viktigt som mina kroppsvärden.
Det första relativt vettiga som dyker upp är ’GNUPlot’ men det verkar som om man är beroende av en extern serverfunktion och att den har vissa begränsningar. Men det går kanske att installera denna server-’GNUPlot’ på ’min’ server?
Men, det verkar vara svårt att hitta instruktioner om hur man egentligen ska ge värden till de där diagrammen. Vilka ser väldigt avancerade ut – då de bygger på mattematiska formler.
Denna PlugIn hämtar alltså ’data’ inskriven enligt en speciell (men inte definierad(?)) syntax mellan två ’taggar’: [gplot] och [/gplot]. Dessa data skickas sedan till en serverapplikation (GNUPlot) som enligt denna PlugIn finns på: ’clker.com’. Det skickas sedan tillbaka en bild eller ett ’error’ eftersom alla kommandon till GNUPlot inte är tillåtna. T.ex. de kommandon som innebär skrivning/läsning och att något ska s.k. exekveras (köras).
Kolla om jag kan hitta någon manual över syntaxen…
… hittade: ’Google Chart API’, den har ju vettig dokumentation. ska se om den kan ge något? Det är kanske enklare, för mig, om jag skriver en lokal applikation, i gambas, som hjälper till att sätta värden som sedan skickas till google enligt följande format: http://chart.apis.google.com/chart?<parameter 1>&<parameter 2>&<parameter n>
Eller inte…
Kollar lite mer på aktuell PlugIn: ’Tally Graph’. Jag installerar den och ger den ett försök. Nä, just det… fel version, igen. Denna PlugIn ’kräver’ WP-version 2.5.1 eller högre och jag har fortfarande 2.3.3
Finns någon annan?
Hur krångligt skulle det bli att fixa det via gambas?
Den där ’GNUPlot’ funkar inte heller den ’kräver’ WP-version 2.5 eller högre.
Kikar på ’Simple Graph’ ser lovande ut men den är bara kompatibel upp till WP-version 2.3.1, va f-n!
Jag fortsätter att kika på det här, en annan dag…
Analysfråga
[Visa mer…]
Nu har det bara en till som behöver svara på frågan uppe till höger. jag tycker nämligen 100 är ett statistiskt tillförlitligt antal att grunda utlåtande på. Nöjer sig SCB med 1000 så är ju 100 för mycket mer representativt, eller hur?
Vad ska jag fråga om i nästa omgång? Vad vill jag ha analyserat? Vad tycker Ni som besöker den här bloggen och ger er tid att klicka på den där ’Rösta’-rubriken?
Alla dessa frågor…
Mina Live-värden
[Visa mer…]
Morgon; | ||||
Vad | Värde: | ’storhet’ | Trend | Not |
-Bltr*: | XXX/XXX |
mmHg | ||
-Puls*: | XXX |
s/min | ||
-Vikt: | 94,8 |
Kg | ||
-Midjemått**: | 106 |
cm | ||
-BMI***: | 29,6 |
|||
-Andel-Fett: | 24,4 |
% | ||
-Andel-Vatten: | 51,9 |
% | ||
* Endast måndagar ** Mätt på det tjockaste stället (över naveln och traktorringarna) *** ((Kroppsvikt i Kg)/(Längd i meter)2)=BMI |
Hälsoläget
Morgonen: Trött. Fortfarande problem med högersidan. Men jag ’anstränger’ mig att inte halta utan gå lika på bägge benen.
Under dagen: Blev trött efter jobbträffen. Missade ett lovat besök till far…
Kvällen: Nu är gasläckan i högvarv… värker i högerarmen… och i bröstryggen. Ska ta å ringa vårdcentralen i Grästorp till morgonen och boka en läkartid. Jag behöver ha en oberoende översyn av min medicinering.
En riktig ”dataNisse” är du 😀 (försökte vara lite rolig där)
Hoppas du får tag i ”rätt” person på VC imorrn!
Kramar!
Ingen fara. jag titulera ofta mig själv som just ’datanisse’.
Jag fick inte tag på ’rätt person’, På carema vårdcentral i Grästorp bokar de bara för 14 dagar framåt och nu var det fullt, om jag nu inte var ett ’akutfall’. Jag blev ombedd att ringa om 14 dagar igen. Vad blir svaret då?
Jag skriver mer om det där i dagens inlägg (16/1-09).
Kramar!