Sömn u.a. Om vi nu bortser från hur kul det är att varje morgon bli väckt av detta eviga oväsen jag har i huvudet. Efter att jag varit upp en stund så blir det något bättre.
Djur & Natur
Vädret var strålande så jag tog kameran och cykeln och tog mig till Onsjökärret. Där håller de fortfarande på att ’öppna upp’. De rensar s.k. sly vid grusvägen som går igenom kärret.
Så jag höll till vid stigen utmed kanalen.
Hade problem med orken idag. Satte mig ned för att vila ett par gånger. Vid det första tillfället höll jag på att inte komma upp. Vänsterbenet liksom låste sig på något konstigt vis. Men jag lyckades få ordning på det.
Och inga ormar blev det. Däremot Trollslända, Fjäril och Skogsödlor bl.a.
Fjäril
Trollslända
Skogsödlor
Spindlar
Svamp
Snäcka
Kvalster
Försäkringskassan
Efter naturrundan åt jag lite sedan var det sängläge. Ställde klockan så jag inte skulle missa min tid till sjukgymnastiken. En halvtimme innan ringer min FK-handläggare. Jag hade skickat ett mejl och nu ville handläggaren meddela svaren muntligen. Det var tydligen enklare så.
För mig är det besvärligare eftersom jag har problem med ’kom-i-håget’. Här nedan följer en redogörelse av dels mitt mejl och dels vad jag uppfattade att FK-handläggaren hade att framföra.
[Visa mer…]
Skickade följande meddelande till min FK-handläggare:
”Hej,
försöker lura ut olika framtida scenarier.
Om det nu blir så att jag inte kommer att anses arbetsför och är fortsatt sjuklig som nu eller sämre, efter det att fristen för sjukersättningen löpt ut (12+8 månader i mitt fall). I februari 2010, eller?
Så har jag fattat det som att det finns fyra alternativ;
1. Förtidspension
2. Fortsatt sjukpenning
3. Arbets (aktivitets)- och utvecklingsstöd
4. Försörjningsstöd
Jag är osäker på följande, (nu menar inte jag att du ska ge svar, på allt, bara det du vet, men jag vore tacksam om jag fick tipps om vart jag kan vända mig för att få klarhet):
1. Förtidspension
Om jag nu då skulle anses som helt arbetsoför (för all framtid?) i februari 2010. Hur stor blir då den pensionen?
Blir det som fortsatt sjukersättning?
2. Fortsatt sjukpenning
Vad jag begriper så finns det inte en chans att trasiga och krackelerade ryggar hamnar under definitionen ”synnerliga skäl”, eller?
3. Arbets (aktivitets)- och utvecklingsstöd
Detta har jag över huvudet taget inte hört talas om. Politikerna talar varmt om detta men ingen kan svara på vad det är. Vet du? Är detta något som jag skulle kunna komma i åtnjutande av, om vi nu förutsätter att jag inte kan utföra något på marknaden förekommande arbete, inom överskådlig framtid. Jag menar då att läkarvetenskapen (läkarna) menar ju att den typ av besvär jag har kan bli bättre men vi pratar då om tidsrymder om 5-10 år, eller mer.
4. Försörjningsstöd
Är ju socialtjänstens område, men vet du något om hur diskussionerna går?
Svara med hänsyn till din arbetsbelastning – det här är inget som är bråttom.
Det är ju bara det att jag lever med en viss otrygghet – och det lär inte vara så läkande…
Vänligen
Nils-Gunnar Nordlund
YYMMDD-XXXX
PS
Var ligger min ansökan om hel sjukersättning nu?
DS”
Idag fick jag svar via telefon;
Min ansökan om hel förlängd tidsbegränsad sjukersättning är taget beslut på. Det beslutet är skickat per post idag (1 sep 08) så det bör jag ha i morgon tisdag. Och det gäller för perioden september 2008 till augusti 2009.
Att jag skulle kunna få 6 månader till, var handläggaren tveksam till. Och nivån på ersättningen är oklar?
Det ska också startas upp en rehabiliteringsverksamhet som ska ha som mål att få mig tillbaka till jobb, inom denna 12-månadersperiod och då helst till heltid.
Det ser jag fram emot. Undrar vad de har att erbjuda som jag redan nu inte håller på med?
Avseende mina numrerade frågor:
1. Förtidspension
Begreppet ”Förtidspension” finns inte och kommer inte heller att finnas. Det som avses är Sjukersättning tills vidare. Och den kommer att prövas kontinuerligt. Det som tas bort är tidsbegränsad sjukersättning.
Under denna sjukersättning är det infört en (kanske tillfällig) möjlighet, för de som har sjukersättning tills vidare (av politiker slarvigt kallade förtidspensionärer) och det innebär att de har rätt att arbeta, under ett år och tjäna max ca 42000 SEK (3500 SEK per månad). Tjänar man mer minskas sjukersättningen i motsvarande grad.
(not. enligt de ’gamla’ reglerna kunde man jobba i tre månader med full lön och full ersättning, under en övergångsperiod. Och man kan fortfarande utnyttja den s.k. åttondelsregeln som innebär att du kan arbeta, mot lön, 1/8 av din ordinarie veckoarbetstid utan att det påverkar din ersättning)
Detta för att ”locka” de som varit långtidssjuka länge och har små möjligheter att kunna återgå till jobb om de nu blivit bättre. (not. fast egentligen är då detta ’grepp’ inget nytt.)
Och ska jag kunna få, om det nu blir så att jag inte blir bättre, kanske t.o.m. sämre, så kan jag få sjukersättning tills vidare om det är ställt utom allt rimligt tvivel att jag inte klarar någon form av arbetsuppgift i hela på arbetsmarknaden förekommande arbeten.
Och den, sjukersättning tills vidare, kommer att regelbundet prövas.
2. Fortsatt sjukpenning
Kan inte bli aktuellt i mitt fall. Min trasiga rygg går inte in under begreppet ”synnerliga skäl”. Dessutom har jag ingen SGI (SjukpenningsGrundande Inkomst). För att få sjukpenning måste jag först få inkomst av tjänst. Då skapas en ny SGI. Förstår inte riktigt tankegångarna bakom det här. Är det förändring till det bättre?
Och så sa handläggaren att jag redan nu har 0 i SGI. Det måste jag kolla upp, om det verkligen är så och i så fall varför. Jag jobbade ju, upp till 50% från juni 2006 till augusti 2007.
Och jag har en SGI, från maj 2004 som baseras på inkomsten som gällde i augusti 2003. Det är den som reglerar nivån på min nuvarande tidsbegränsade sjukersättning (50%).
3. Arbets-, jobb-, aktivitets- och utvecklingsstöd (kärt barn har många namn).
FK-handläggaren hade kontaktat AF (ArbetsFörmedlingen) om det, eftersom det är de som handlägger dylikt.
Svaret blev att de ännu inte har fått några resurser eller direktiv för detta. Så de visste inte.
4. Försörjningsstöd
Är ett alternativ som kan bli aktuellt i mitt fall. Om bedömningen görs att de besvär jag har inte anses orsaka oförmåga att arbeta. Vem som tar ett sådant beslut är dock oklart för mig.
Försörjningsstöd handläggs av kommunens socialtjänst.
Sjukgymnastiken
Blev alltså lite sen, 10 minuter. Sjukgymnastiken börja, för min del, med 10 min motionscykel. Idag var jag helt slut redan efter den.
Övningarna var jobbigare än nånsin. Min sjukgymnast ökade på antal gånger.
En positiv grej, idag funkade det att lyfta högerbenet, i den där fullständigt onaturliga övningen där man ligger på en vadderad stock / påle, utmed ryggraden.
Efter sjukgymnastiken var det med nöd och näppe jag tog mig till bilen. Fick sitta och vila i minst 5 minuter innan jag vågade köra därifrån.
Hade tänkt åka till mataffären men det fick vara. Jag var nöjd med att kunna ta mig hem.
Måste nog på allvar överväga att kanske sluta köra bil.
Resten av dagen
Direkt i säng, när jag kom hem.
Hustrun kommer från jobbet. Lagade gröt till henne och mig.
Vilade igen.
Sedan gick vi ut på en promenad.
Ringde och pratade lite med mor.
Och nu skriver jag detta…
Nästa steg är steg mot sängen, igen…
Hälsoläget
Det är just nu jäkligt trögt. Musklerna orkar inte, även om jag vill. Värken i armarna (från nacken) och benen (från ländryggen) har ökat. Det hugger till, lite här och var, oftare nu. Oftast räcker det med att justera huvudet – strama upp det lite, liksom. Väsandet i huvudet är värre än vanligt.
Jag känner tydligt hur ryggmuskulaturen är spänd och det värker extra vid det ’gamla’ och den ’nya’ diskbråcket i bröstryggen.
Måste hela tiden tänka på hur jag rör mig. Kan inte gå på något slappt vis utan det måste vara kontrollerat.
Tänker jag inte på hur jag gör när jag, t.ex., tar en liter mjölk ur kylskåpet så hugger det till, någonstans, direkt.
Plocka ur diskmaskinen kan jag inte göra utan att ta stöd. Och det är, max, en eller två tallrikar åt gången som gäller.
Och sitta framför tangentbordet, som nu, är smärtsamt för händerna, armarna och nacken. Dessutom ökar väsandet i huvudet konstant. Nu snart hör jag nog inte vad jag tänker…
Hej!
Är det tinnitus du menar med ”väsandet”? Det har jag också och blir väldigt trött i huvudet av det. Mina kognitiva besvär har ökat också sedan jag fick tinnitus, tyvärr.
Kämpa på!
Kramar!
Ja, det ska väl definieras som tinnitus men det hörs inte i örat, liksom.
Det är som en gasläcka, under skallbenet, en bit upp, över och framför örat. Och ibland flyttar det på sig.
De doktorer och sjukgymnaster jag pratat med anser att detta är muskeltonusindicerat (muskelspänningar). Men jag stöter också på medicinsk personal (doktorer) som anser att detta är nonsens.
För egen del är sambandet med ökad muskeltonus (spända muskler) och ökat oljud (väsandet) helt uppenbart.
Ibland är det ’stereo’ eller s.k. 5.1 ljud (fyra sattelithögtalare och en booster).
Nu på senare tid har det tillkommit ett metalliskt fågelkvittrande läte.
Och så något som ger definitiv psykvarning; ibland hör jag ett slags mummel som om flera personer pratar lågmält bakom en tunn mellanvägg – fast det finns ju givetvis inget sådant.
Jobbigt är det.
Jag har haft detta gasläcke-väsande sedan 2001. För det mesta stör det mig inte, jag har väl blivit van.
Men sitter jag ’för länge’ eller pillar på tangentbordet ’för länge’ eller sitter vid matbordet ’för länge’ etc., då ökar det – mycket.
Värst är det på morgonen, då för det ett attans väsen – jag väcks av det.
På kvällen när jag lägger mig ökar det också. Men här har jag lärt mig att koncentrera mig förbi (inte bry mig). Men min insomningstid är ca 30-45 minuter.
Detta är en av de starkaste anledningarna till att jag inte kan sköta ett jobb.
Tillsammans med onormal trötthet, ingen uthållighet.
Obefintlig stresströskel.
Värk, smärta och stelhet i rygg, nacke, armar och ben.
Lägg sedan därtill en mage som krånglar å det värsta emellanåt.
Då måste det finnas en toalett inom några få meters avstånd.
Tur att man är positivt lagd.
Kramar!