Teknik

Jag har ju beställt nytt moderkort till min dator här hemma. 

Satt på jobbet och läste Datormagazin nr 10 2006 (jepp, ingår i jobbet). På sidan 111 hade de en insändare och ett svar som handlade om Windowsinstallationer. 

Och där läste jag något som legat och värkt omedvetet i bakhuvudet. 

Vad händer med Windows XP Home SP2 när man byter moderkort? 

Det är så att det uppfattar XP som en ny dator. Och speciellt då på datorer som är köpta installerade och klara i butik. Dessa har oftast en s.k. OEM*-licens av Windows installerad. 

Det betyder bl.a. att just den licensen av Windows bara kan köras/startas på just den maskinen och det har de löst genom att ”länka” XP till datorns BIOS**. Och BIOS-kretsen sitter på moderkortet. Så vad tror Ni händer när man byter moderkort på en sådan dator? *** 

Sannolikt kommer det hela att starta upp relativt smidigt och när det är gjort kommer Windows XP troligtvis att begära en produktregistrering och det godkänner ju vi vänner av ordning. Efter en liten stund kommer det troligtvis upp ett meddelande om att produkten redan är registrerad på jus den PC’n. Frid och fröjd. 

Icke! 

Vid nästa start kommer Windows att påpekat att det inte skett någon produktregistrering och att man har 30 dagar på sig sedan ”stängs” Windows ned. 

Om jag då gör om produktregistreringen så kommer man att få samma svar som ovan och sådär kommer det att hålla på. 

Moment 22 – med andra ord. 

Klockan 10:50 skickade jag med anledning av detta sannolika scenario ett meddelande till Microsoft här i Sverige. 

12:02 får jag ett svar – föredömligt! 

Hamnar jag i ovan sannolika dilemma så ska jag ringa: 020-140 00 15. Microsoft Aktiverings Center vilka har öppet alla dagar kl. 08:00 – 22:00 

Nu fattas bara moderkortet och megakrånglet kan börja! 

*[OEM= Original Equipment Manufacturer [Märklig betydelse? Borde vara: Original Equipment Manufactured] 
**[Basic In/Out System] 
***[Det betyder också att du inte får med någon manual. Du får inte någon support från Microsoft, den ska datortillverkaren/försäljaren står för. Tyvärr betyder det också allt för ofta att du inte får någon installationsCD (med en OEM-licens av Windows), vilket du givetvis ska ha.] 

7 svar på ”Teknik

  • Är definitvt benägen att hålla med. Om XP.
   Eftersom jag är en riktig datanörd så har jag flera OS(DOS6.22, W3.1, W3.11, W95, W98, WME, W2Kp), sparade, på var sina hårddiskar.

   Personligen föredrar jag W2Kp (Windows 2000 Pro).

   Att jag använder XP nu, är dels nyfikenhet och dels en begynnande lathet samt snålhet.

   Men notera, mitt problem är bara aktuellt om man, som jag, har OEM-licens. Vid s.k. BOX-licens är det enklare att byta hårdvara.

  • [Komplettering]
   Jag glömde WNT4.0

   Och så vill jag nämna att jag utbildade hugade dataanvändare (tjänstemän) för TBV i det då mycket märkliga grafiska fönsterhanteringsOS:et Windows 1.0. Vi hoppad raskt vidare till version 3.0 av Windows.

   Före det utbildade jag i kontorssviten Framework III, en DOS-baserad fönsterhanteringsapplikation (med musstöd) med ett eget programmeringsspråk kallat FRED. Jag har fortfarande applikationen och manualerna kvar.

  • Svårt och svårt…

   Emellanåt är det nog mest min hustru som lider. Eller led (när jag kunde försvinna in i programmerande i timmar/dagar/veckor).

   Nu har jag ju fördelen att jobba med att ta fram IT-lösningar och det skonar ju hustrun. 🙂

  • [Mera datanördinfo]
   Ca 1977/78 köpte jag min första dator, en Commodore VIC-20. Då började jag lära mig programmering. Det var en hel del maskinkodning och så Basic.
   Något eller några år senare köpte jag en VIC-64. Den kostade då 6000 SEK (ruskigt dyrt), man jag var salig.

   Senare (ganska snart) köpte jag en begagnad VIC-128.

   Nästa dator blev en släpbar (bärbar) PC med då fantastiska 20 MB hårddisk. Processorn var på 286 MHz. Det var 1989 (26000 SEK).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *