Hämtade kycklingar och kalkoner, daggamla.
Vi köpte dem på Lundhaga gård utanför Grästorp vid Sparlösa. 31st tuppkycklingar, 2 vita och 6 ’svarta’ kalkonkycklingar blev det.
Tuppkycklingarna kostade 2:-/st och kalkonkycklingarna 15:-/st. Foder fick vi med. Vi betalade 16:- för det samt en transportkartong för 8:-. Det hela gick på 203:-.
Vid hemkomsten var en tuppkyckling i så dålig kondition så att den fick avlivas, med ett hammarslag i huvudet. Sedan fick katten en kalasmåltid.
Kycklingarna inhystes i en s.k. fostermor. I denna hade jag satt in en 175W koltrådslampa (30:-), tidningar som underlag, en vattenautomat (18:-) och en foderränna.
Foder ströddes också ut på tidningarna. Senare fuktade jag väggarna. Luftfuktigheten skall vara 50%.
Temperaturen hos kycklingarna är kinkig. 38-40°C skall det vara, i kycklinghöjd. Det håller nu ca 36-38°C.
Vatten skall bytas minst 3ggr/dag, det blir annars risk för bakterietillväxt.
Torrt underlag måste kycklingarna ha så därför tar vi bort tidningspapper som är blött och lägger dit nytt. Det är bättre att byta och hålla rent en gång för mycket.
Det är också bra att ’spraya’ väggarna med vatten minst 1g/dag (luftfuktigheten).
Om någon kyckling verkar slö skall man ge den 1ml druvsockerlösning direkt i krävan. Jag har för detta ändamål skaffat hem sprutor 1 och 2ml (man sprutar ned i munnen).
Kalkonkycklingarna är väldigt speciella. Mycket nyfikna och orädda. De kommer fram och ’nyper’ en i händerna, helst naglarna.
Kycklingarna verkar trivas bra. Ingen mer har dött. Jag gjorde rent hos dem i dag.
Köpte start kycklingfoder å Spannmålsolsson, 50kg för 137:-.
Kycklingarna växer snabbt. De har växt ikapp kalkonerna. Vi håller på att sänka temperaturen hos dem nu. Bytte lampa i går, till 60W (30°C). I dag stängde vi av rumstemperaturen också så får vi se hur varmt det blir.
Om en vecka, den 24:e skall de vara utan värmelampa och klara vanlig rumstemperatur, 20-22°C.
Vårt stora problem är var vi ska göra av dem när de växt ur fostermodern. Det lutar åt en liten (3m2) isolerad låda i anslutning till hönsgården.
Storrengöring idag. Tog bort ”luftfuktaren” (hinken).
Kycklingarna är nu 4 veckor gamla. De har växt otroligt snabbt. Den 31/7 köpte far en 50-kilos säck ’kyckling start’, 126:-.
De håller nu till i en egenhändigt isolerad del i vedbon med utgång till hönsgården. De har ljus, 60W, och el-element. De väger nu 3-4hg, för kycklingarna och 4-5hg för kalkonerna. De flesta har nu kam, hos en del rödfärgad. En del har fortfarande lite gult dun kvar på huvudet. De börjar bli bruna på ryggen nu.
Kycklinguppväxt 104:50. Snäckskal 39:-. Moms 33:67. Sa: 177kr. Janne* kom och avlivade en kyckling som bröt benet i måndags. Åt och mådde någorlunda i sin kaninbur men idag, onsdag, har den ej ätit, därför avlivning.
Resten mår bra. Kalkonerna är större än tupparna men är mycket tamare. Jättegoa.
*Närmaste grannen.
Enligt vår räkning är det 28 tuppkycklingar kvar nu. Alla mår bra, kalkonerna med. I dag vägde vi några. Kycklingarna väger mellan 800-850gr. Kalkonerna runt 1350gr.
Den minsta hönan* (min, gul märkning) vägde 1850gr. På onsdag är kycklingarna 9 veckor. Just nu är kilopriset för både kycklingar och kalkoner 20:80/kg. Vi beräknar att på 2 veckor (till) skall kycklingarna väga 1100gr, kalkonerna 3000gr och det behövs 50kg foder till (126:-). Kilopriset blir i så fall 15:-/kg.
*Vi hade, från ett hönseri, köpt 4st värphöns (5:-/st). Vi valde var sin (Jag, hustrun, dottern och sonen).
En säck Foder á 129:-
50kg Uppväxt 129:-
Slakt av två tuppkycklingar. Det gick bättre än väntat. Tog nästan en hel kväll. Lite sega var de allt. Fast de varit i ugn 1 timma. Barnen var inte så kräsna de tycket det var gott.
Vikt 1100gr
Slaktade 13st tuppkycklingar idag. 5 till mor och far. 5 till Monicka och 3 till oss. De väger strax över kilot. Nu är det 13 st kvar.
Slaktade 8st tuppkycklingar. 6st kvar. Har fått mest grismat nu. Onödigt köpa kycklingmat när de snart skall slaktas.
Kalkonerna till Janne (6st, han ska betala oss 205:60)
Totalt har ’allt’ kostat: 949:-
[not: 2010-02-10; Främsta anledningen till att i vart fall jag ville att vi skulle föda upp, slakta och äta kycklingar var att jag ansåg att det var inte mer än rätt att gå igenom hela kedjan om man nu tvunget ska äta kött.
Ett tag efter att vi fött upp kycklingar, kalkoner, grisar och slaktat och ätit upp hönorna som försett oss med ägg så hade jag väldigt svårt, väldigt länge för kött över huvudet taget.
Och jag är fortfarande mycket ’snål’ med andelen kött i kosten. Det är allt för många djur som inte hade det så bra som våra djur hade det.]