Tillbakablick

sömn ok. Fick dock hjälp av lite Stesolid för att få musklerna att somna också.

Läkarbesök
Vi diskuterade hur vi ska lägga upp det hela. Jag berättade om hur min besvär förändrats till så gott som obefintliga i Turkiet.

Nu är det tagit ett gäng blodprover och för att använda doktorns ord: ”Så får vi se vad kemin säger”.

I övrigt skulle jag fortsätta på den inslagna linjen. Promenader, rörelse och avslappning / avspänning. Kanske lägga till lite mer medvetna andningsövningar.

Annons
Har satt ut en annons: Hyra billigt boende i trähus
(föregående inlägg)

Nästa steg blir blocket och sedan lokalblaskan, eventuellt också Göteborgsposten och Bohuslänningen.

Har en liten krok utlagd till bekanta i Norra Björke. Jag ger det veckan ut.

Sammanfattning av Turkietvistelsen
Har ju gått och värkt på det där ett tag.

Jag delar upp det i sex delar; Klimat, kroppens besvär, sysselsättning, socialt, psyket och kulturellt samt ekonomi

Klimat
Det är alltså i månadsskiftet september / oktober 2009. Här i Sverige börjar det bli mörkt och kallt och jag känner hur besvären tilltar i intensitet och varaktighet.

I Turkiet är det i slutet på högsäsongen. Medeltemperaturen i Alanya är ca 30 grader Celsius. Vad jag studerat så kommer den att falla till ca 16 grader Celsius i december.

Min plan är att åka hem den 2:a december 2009.

Nu den 19 jan 2010, med en längre tids kyla, är jag nästan tillbaka, besvärsmässigt, där jag var innan jag åkte iväg.

Kroppens besvär
Jag hade främst; värk, hudbesvär och prostataproblem. Gick med käpp, mest för att hålla balansen. Svaghet i benen växlar.

Mer positivt överraskad är svårt att bli. Jag åkte dit ned med nästan 1 kg piller. Åt läkemedel var 3:e timma (v3h). Mycket besvärande hudproblem, kliande utslag, hudsprickor och hudavlossning.

Inom 48 timmar var hudbesvären borta. Bara det!

I början på tredje veckan märkte jag att jag började ’glömma’ ta en del läkemedel. I slutet på den veckan började jag sätta ut alla läkemedel. Ca mitt i vecka 4 åt jag inga regelbundna läkemedel. En och annan behovsmedicin blev det.

Kände att rörlighet och styrka kom tillbaka. Började med längre och längre promenader. Käppen ställdes undan. Sista tiden var promenerandet uppe i nästan 2 mil. Likaså cyklandet, per dag.

Kissandet fungerade bättre och bättre. Det verkade alltså som att den svullna (förstorade) prostatan, svällde av.

Sysselsättning
Jag hade med mig större delen av min kamerautrustning och en bärbar dator. Jag var mycket ute, i naturen och fotograferade så det blev en hel del bildbehandling. Bloggen underhöll jag också. Det blev en hel del ePostkommunikation och Skype användes flitigt.
Bokläsning, promenader och cykelturer.

Socilat
Jag lärde känna massor med människor mest tack vare den kontaktperson jag hade, mest Skandinaver och Holländare. På egen hand träffade jag och umgicks med mina båtvänner, de bor i Uddevalla.

Jag var också på egen hand och besökte lokalinnevånare som arbetade vid en vattenpumpstation.

Jag blev kontaktad och fick lära känna Monika och hennes sambo (Turk), fantastisk!

En period var det sociala livet så intensivt så jag fick säga nej. Vi måste tänka på att jag normalt är en enstöring som trivs med ensamhet.

Psyket
Att vara hemifrån i två månader, när man har en hustru som man håller mycket av, då är det svårt. Jag led mycket av den långa ensamheten. Knappast troligt att jag är borta så länge någon mer gång och med facit i hand så hade det troligtvis räckt med 4 veckor.

Kulturellt
För mig var det här nästan den svåraste biten. Jag tar åt mig och påverkas av att Turkarna behandlar Kurder som en minoritet och utövar förföljelse, mer eller mindre och då och då.
Allt som var fel eller blev fel, allt negativt som hände, all kriminalitet, skylldes på Kurder. Är verkligen de Turkiska Turkarna så oförvitliga? Och är inte dessa Kurder Turkar de med? De utnyttjades mest som billig arbetskraft.

Kvinnosynen besvärade mig också. Visserligen var den inte så märkbar i Alanya som är en utpräglad turistort och anpassad därefter. Den, för mig, negativa kvinnosynen skylldes på Kurder den med.

Sverige är inget perfekt land och vi har mycket att jobba med här så jag vill inte på något vis förhäva mig men det stör mig när man har ett land fullt med minareter (böneutropningsplatser där en Imam kallar till bön.) och granne med Moskén och då tillhörande minaret ligger statliga bordeller.
I mångt om mycket är religionen (islam) statligt styrd i Turkiet. Bl.a. så är slöja förbjudet i offentliga myndighetsbyggnader och skolor. Försök med det förbudet i Sverige…
De Turkar jag pratade med tyckte det var jättebra, med statliga bordeller, då behövde inte kunderna vara rädda för sjukdomarna och flickorna fick ju faktiskt ett jobb, och skydd.
Det var mycket homosexualitet. Fanns det statliga bordeller för homosexuella också? Tror faktiskt inte det.

Djurhållningen imponerade inte. Möjligtvis fick jag väldigt specifika och begränsade erfarenheter som kanske inte är rättvisa för Turkiet som helhet.
Turkarna i Alanya var t.ex. väldigt snälla mot katter, så länge turisterna var där.
Hundar fick springa vind för våg. De som blev förvildade fångades in, avmaskades, vaccinerades, märktes och släpptes sedan ut igen? Ville någon välmenande djurvän t.ex. barmhärtighetsavliva sin sjuka hund så var det i princip ogörligt om nu inte veterinären var övertygad om att det var enda utvägen.
Jag hade ju också en granne som höll sin hund på en liten balkong, dygnet runt.

Turkarnas slaktritualer ger jag inte mycket för (djuret töms på blod medan det lever, antingen via en punkterad halsartär, blodet samlas upp eller att hela halsen skärs av i ett snitt, djuret dör då, förhoppningsvis, så gott som genast, om slaktaren är duktig.). OBS! Jag förespråkar inte Svensk djurslakt. Där framförallt transporterna måste ses över. Men, bedövning anses i vart fall inte som ’oheligt’.

Ekonomi
Det går att hitta billigt boende. Utematen är något billigare. Självhushållningen är också lite billigare. Jag kan inte påstå att det är stora skillnader. I turistorter är priserna turistanpassade.
Misstänker att du kan bo och leva betydligt billigare om du söker dig en bit utanför utpräglade turistorter.

Är hantverkare ett problem i Sverige så har de i Turkiet utvecklat ’upptagenheten’ till en konstart.

Sammanfattningsvis
Är du anpassningsbar och tillåtande så är Alanya och Turkiet utmärkt för att rehabilitera och kanske t.o.m. habilitera värkande och kanske söndrade kroppar.
Rent fysiologiskt kan jag alltså rekommendera Turkiets medelhavsregion.

Hälsoläget:
Trött, värk i armarna.

2 svar på ”Tillbakablick

  1. Hej Nisse, jag önskar dig en god fortsättning på det nya året, trots dina krämpor! Önskar dig allt gott och hoppas att de kan konstatera vad det egentligen är.

    Kramar till dig o din familj!

    • Tjena Bruden!

      Jag kapade av den delen av inlägget som var avsett som mejl och gjorde om det till ett mejl, på min sida :me:

      Och tack det samma! Tänker jättemycket på Dig och Ahmet. Ni har det väl bra?

      Jag har det faktiskt bra. Jag har ju förmågan, än så länge, att se det mesta positivt. Så jag fokuserar på det jag kan. Och det är ju faktiskt en hel del…

      På doktorn verkade det som om jag får nog finna mig i att aldrig, kanske, få reda på vad det egentligen är.

      Kramar! [Bild: Hjärtliga Hälsningar!]
      [Bild: Sveriges Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *