Mycket läkemedel blir det…

sömn: ok.

Läkarbesök
Halsknölen: Jag och ÖNH-doktorn kom mycket bra överens. Fick visa min skiss över området för knölen och vilken nerv jag ansåg att RTG-Dr träffat vid biopsitillfället.
Vi kom överens om att följa upp knölen i januari. Han konstaterade också att den inte växt och han var nöjd med beskedet från TRG.Dr om att den kom från muskeln och inte från körtelstrukturer kring örat.

Så, nu återstår 'bara' att prostatabiopsin är negativ (patologerna inte hittar någon cancer).

Om den är 'negativ' kommer jag att få någon form av prostatakrympande läkemedel. Antagligen blir det så att hustrun får skicka den, i så fall.

EURO-jakt
Hade först tänkt åka till THN och ta ut Euro men så fick jag idén att testa bankomaten vid Vänersborgs SwedBank. Funkade utmärkt att ta ut den mängd euro jag ansåg att jag ville ha.
Ska kolla om jag förlorade på det (i förhållande till företaget; exchange finans)…
…tjänade faktiskt på det :me:

Fast det jag tjänade förlorade jag nog på bränslekostnaden för jag fick ju åka till Trollhättan i alla fall. Jag ville ha några Engelska pund. Ska ju tillbringa nästan en hel dag i Stanstedt (11:10-19:00, minus tid för bagage; ut & in samt incheckning).

Läkemedel
Fick resa runt till 3 Apotek för att få allt ordnat.
På Apotek 1 (apoteksgruppen) så visade det sig att Nobligan® (Tramadolhydroklorid) nu plötsligt blivit narkotikaklassat (vilket jag ju hävdat hela tiden jag använt det…).
De hade inte Nobligan® Retard 100mg och så fick jag bara en burk Ibumetin®.
Dessutom blev jag snorkigt bemött.

På apotek 2 (Apoteket AB), hade de den felande mängden Ibumetin®. Men Nobligan® Retard 100mg hade de inte. De gjorde dock en lagerkoll och reserverade en förpackning på Apotek 3 (Centrala Vänerborg).
De fixade också de två intygen för Nobligan®.

På Apotek 3 (Centrala Vänerborg) fick jag till slut min förpackning med; Nobligan® Retard 100mg. Visserligen efter apoteksturnens längsta väntetid.

Skickade detta till: info@apoteksgruppen.se

17 september 2012, strax före ca 12:31

Var inne på Apoteket (apoteksgruppen) Överby, SIBA-huset. Org.nr: 556773-4156

Jag skulle ta ut receptbelagda läkemedel och få påskrivet "Intyg för medförande av narkotiklassade läkemedel…"

Expedition: 0000 XXX000

Jag blev då upplyst om att jag utöver intyg för Stesolid® även måste ha intyg för Nobligan®. Det där ifrågasatte jag eftersom jag vid ett tidigare tillfälle under året (juni) gjorde en resa till Bulgarien och då behövdes inget intyg för Nobligan® (Vilket jag under flera år tyckt varit märkligt då det för mig har varit ett narkotiklassat läkemedel, hela tiden).

När jag envisades med att få det där dubbelkollat så blev väl apotekspersonen sur och jag fick beskedet om att det har varit så hela året och att det är inget de bestämmer (det vet jag). Jag lämnade den diskussionen och bad att få blanketterna och återkomma efter att ha konsulterat min läkare (vilken skrev flertalet av recepten 3/9).

Jag fick också veta att det inte är självklart att jag får Nobligan® utan jag kommer att bli erbjuden "Månadens vara". Det där vet jag ju redan om. Men att få det presenterat på det viset? "Månadens vara"…?

Jag började då argumentera om att det tagit flera år för mig att få fram preparat som jag tål och reagerar adekvat på.
Fick då höra att jag 'inte får stå där och argumentera' – så jag teg.
Nämnde likväl att jag ska ta upp det med min doktor så att det i framtiden syns på recepten (igen, för innan avmonopoliseringen fanns det uppgift, på recepten om att de inte skulle bytas ut. Min doktor och jag har väl i allt nydanandet missat den där 'bocken').

Jag ville också ha uppgift om vilken öveordnad instans jag kunde beklaga mig till. Fick först svaret att det var regeringen och när jag hävdade att det måste finnas någon myndighet så blev svaret nej, jag gav mig inte, så jag fick till slut veta att det var Läkemedelsverket.
Av vilken anledning satt det så långt inne?
(För övrigt; Det står ju väldigt tydligt på blanketten…)

Därefter, i samband med in(apoteksgruppen)tyget för Stesolid® så får jag en åthutning om att så mycket som det var förskrivet får jag minsann inte ta…?
Jag förklarade att det är vid behov (jag är väl insatt i att det är beroendeframkallande och har toleransökning samt kan ge abstinens. Och på samma vis är det med Nobligan® och synonympreparat. Bägge dessa preparat tar jag när jag får kramp, på natten respektive dagen – och det är inte alltid – men jag vet inte när det kommer).
Irriterar mig på att den är människan svänger sig med åsikter medan jag ska tiga…?

Sedan fanns det bara en burk Ibumetin® och någon Nobligan® retard 100mg kunde jag inte få alls.
Det som irriterar mig här är att det inte ingår i servicen att kontrollera med närliggande Apotek inom koncernen (apoteksgruppen) om de felande preparaterna, mängderna finns.
Jag blev hänvisad till att 'åka runt'.
På Apoteket Björnen, Trollhättan, Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL), erbjöd de sig direkt att kontrollera de andra apotekens lager (de hade inte heller Nobligan® Retard 100mg, fick det till slut på Apoteket Tranan, Vänersborg). Den felande mängden Ibumetin® fick jag dock på NÄLs Apotek.

Efter att ha besökt Apoteket på NÄL och sedan Apoteket i centrala Vänersborg så hade jag det jag behövde inför min resa.

Jag är av den bestämda uppfattningen att jag inte ska behöva tolerera att bli så nedlåtande bemött som jag blev (även om jag kan vara irriterande och enveten).

Jag förväntar mig att bli kompenserad, på något vis.
Innan jag träffade på den här personen så har detta Apotek varit mitt favoritapotek. Kanske dags att ändra på det?

Vänligen

PS
Kontrollerade Nobligans® schengennarkotikaklassning när jag kom hem. Den trädde i kraft i augusti 2012 – alltså inte 'hela året'.
(Är inte imponerad av avregleringens effekter, främst avser jag då respektive apoteks lagerhållning)
I övrigt är jag väl insatt i och har stor förståelse för att politiken ställer till det när apoteken är tvungna att erbjuda det billigaste synonympreparatet.
DS

Nils-Gunnar 'Nisse' Nordlundh

Får se vad det kan få för effekt?

Har ju varit lite smålömsk på att apoteket blivit avmonopoliserat. Inget hitintills har imponerat på mig. Inget har blivit bättre. Däremot kan jag se att det finns detaljer som blivit sämre. Tyckte det var dags att lufta mina synpunkter till ansvarigt myndighetsverk; Läkemedelsverket.

Skickade detta till: Läkemedelsverket; annika.babra@mpa.se

Hej, Annika,

Vill framföra några olika synpunkter om;
-Alla dessa olika Apoteksbolag
-Synonympreparat
-Tidsbegränsningen på "Intyg för medförande av narkotiklassade läkemedel…"

Alla dessa olika Apoteksbolag
Jag har ännu inte hittat något positivt, för mig, med denna 'avreglering'. Den effekt jag däremot har märkt är att det preparat min doktor och jag kommer överens om är bäst för mig oftast inte finns inne när jag kommer.
Att resa fram och tillbaka mellan hem och apotek är både ansträngande och inte speciellt miljövänligt.
Vän av ordning kan ju då påpeka att man kan ringa och beställa. Har gjort det. Vi det tillfället skulle jag beställa mer än ett preparat. Ett av dem gick inte att beställa den dagen eftersom jag hade 'dagar kvar' på föregående förskrivning. Så det preparatet kunde jag inte få samtidigt som de andra och ett av de andra behövde jag ett innan så jag blev likväl tvungen att åka två gånger.
Att beställa över internet har jag gjort en gång och det var sista gången. Det var inte mycket som blev rätt där.
Jag tycker det verkar finnas betydligt fler 'lull-lull'-produkter än läkemedel.
Sedan verkar det som att kompetens tunnas ut. Kunskapen sjunker – sådant märks. Ibland blir svaren på enkla frågor väldigt märkliga. T.ex. frågade jag en personal på Apoteket inom apoteksgruppen om vilken den överordnande myndigheten var. Svar: "Det finns ingen – det är väl regeringen.", blev först svaret. Efter en hel del påtryckning kom det fram att det nog kanske var Läkemedelsverket.

Synonympreparat
För mig som tråkigt nog är storkonsument av läkemedel och har känslig mage så är detta eviga tjatande om billigare synonympreparat (vilket upplysningsvis apoteksgruppen kallar: "Månadens vara") väldigt irriterande. Och ja, jag vet att min doktor kan markera att läkemedlet inte 'får' bytas ut. Ska påminna min doktor om det.
Men, och det är väl dit jag egentligen vill komma. Känner inte de till, som bestämmer om dessa synonympreparat att det inte alltid är den verksamma substansen som är avgörande för effekten?
De olika läkemedelsföretagen använder t.ex. olika s.k. transportörer. Det förkommer också olika konsistensgivare, smakämnen samt färgämnen och andra kemikalier som kan ha stora skillnader om de ges till en och samma individ.
Ibland har jag i apoteken hört: "Du måste ta detta preparatet, annars blir det dyrare för dig." Hur reagerar en gammal orolig människa på det?

Tidsbegränsningen på "Intyg för medförande av narkotiklassade läkemedel…"
Tycker det är helt riktigt att man har järnkoll på narkotikaklassade läkemedel.
Som en parentes kan jag nämna att nyligen schengennarkotikaklassade läkemedelt Nobligan® ställde till det för mig. Var på utlandsresa i juni – då var det inte narkotikaklassat och nu i september var det narkotiklassat (blev väl klassat i augusti 2012 om jag inte läst fel?) och jag var inte ute i god tid till Apoteket, inför resan, så det blev liksom lite besvärligt (läs stressigt – jag är väldigt lättstressad).

Till saken: Av vilken anledning finns tidbegränsningen 30 dagar?
Om jag åker till t.ex. någon Kanarieö (Spanien) och ska vara där mer än 30 dagar så räcker ju sannolikt inte de narkotiklassade läkemedlen jag har intyg för.
Jag har då förstått att man ska kontakta lokal sjukvård och på plats få recept på det som fattas.
Vem har tänkt ut detta?
Var hittar jag en doktor, på någon Spansk Kanarieö som kan sätta sig in i min, mångåriga, sjukhistoria och skriva ut narkotikaklassade läkemedel?
Har Ni några framgångsexempel på detta?

Vänligen


Nils-Gunnar 'Nisse' Nordlundh 

Kan det bli någon respons på det kanske?

Packning
Har bara grovpackat. Vill avvakta posten i morgon ca kl 15:00. Det kan ju komma ett besked från urologen.

Avvaktar också med att skriva ut RyanAirs 'boardingkort'.

Hälsoläget:
Idag är faktiskt fingerlederna lite bättre. Har inte haft någon besvärande värk att gnälla om. Däremot skulle jag kunna skriva en artikel om min krånglande mage…
[01-08-015-015]

2 svar på ”Mycket läkemedel blir det…

  1. Vet du Nisse att det hjälper inte om läkaren skriver att preparatet inte får bytas ut, om det är ett dyrare preparat får man betala mellanskillnaden och det går inte på högkostnadsskyddet, det har min man varit med om. Vi har flera apotek jag tycker Doc Morris är jättebra! Hoppas du får en bra resa och kan fungera bättre i varmare klimat. Kram Nonna

    • Tackar!
      Jo men det där tror jag att jag har koll på. Det är tjatet jag vill slippa. Och min mage och läkemedlets effekt känns liksom viktiga i det här läget så då får jag ju ta den kostnaden. Tack vare knäppskallar till politiker som beslutat om detta.

      Kramar! [Bild: Hjärtliga Hälsningar!]
      [Bild: Sveriges Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *