Bild på bloggens författare

Nisse

blogg.ngn.nu

Tiden före (historiken) till den här bloggen finner du här
(fast jag är 'snart' klar med att ha överfört 'allt', hit):
ngn_blogga_nu

tis 15-feb-2011 22:40sömn; ok.

Politik
Läs vad jag skrev onsdagen den 17 augusti 2005: Politiken i Vänersborg.

Farsan
Han hann först. Ringde mig och påstod att jag glömt ett 'brev'. Brevet var ett paket som jag, då, förklarade för var att han och jag skulle göra paket av och ge till lämplig mottagare.
Han var nöjd med vad vi hade åstadkommit.
Beklagade sig över att det var något som hade hakat upp sig när han var inne på sin internetbank.
Har hans dataskärm uppe i ett fönster, just nu. Ja, jag spionerar på min far. (Vi kom överens om att han kunde ringa om han fick problem. Han ringde inte…)

Blogginläggskopiering
Jag orkade inte avslutat augusti 2005, nu är där 131 inlägg…

Scam
Idag har jag 'roat' mig med att invagga en s.k. bluffare, lurendrejare (scammer). Han ville sälja guldsand till mig, från gruvor i Ghana.

Han skickade bilder på certifikat och provresultat samt en förslag på kontrakt (en mall). Certifikaten var på ett bolag och provresultat samt kontraktförslaget var för ett annat företag.

När jag sökte på ePostadressen så fick jag förvånandsvärt mycket träffar och många handlade just om scam, bluffmakeri. Märkligt att denne person som givetvis inte någonstans uppger sitt riktiga namn har behållit 'sin' ePost så länge:  'mike.nanaa@yahoo.com.hk' och namnet: 'Mike Nana'. Det tråkiga är att det finns en ärlig 'Mike Nana', någonstans, som har fått sin identitet 'stulen'.

Jag har gjort en separat s.k. HTML-sida där ni (som orkar) kan följa hela konversationen.

Ni kan läsa mer om scam: (hittar ingen bra Svensk site)
Så jag skriver lite själv: Här ovan förklarade jag ju lite att det handlar om bedrägeri och lurendrejeri och det handlar om att få folk att betala eller skicka pengar. Det hela blev allmänt känt via de s.k. Nigeriabrevet.
Det finns många sätt som dessa ljusskygga personer agerar på. Vanligast är att de 'stjäl' en identitet och skickar massmejl från s.k. mer eller mindre suspekta mejlserverägare som står för server. Exakt hur de får sin ePostlistor är lite oklart. Anstränger man sig lite så finns det s.k. program / applikationer som man kan installera och startar upp som söker av internet (antagligen valda delar och på så vis samlar ePostadresser. De kan säkert också köpas av t.ex. hackers.
Facebook och andra s.k. sociala forum har som affärside att sälja t.ex. ePostadresser…

Dessa scam-meddelande är ofta allmänt formulerade och ska då vara väldigt lockande.

En regel: verkar det lockande – utgå från att det är ett lurendrejeri.

Är tonen att du kommer att bli rik, tjäna massor med pengar, på en grej som du egentligen inte har något samband med – då är det lurendrejeri.

Handlar det om att någon ärvt en massa pengar och du har blivit utsedd, i förtroende, att hjälpa till att 'lura' landets skatteregler eller motsvarande och för besväret kommer du att få en massa pengar – lurendrejeri – i 1000 fall av 1000 kommer det i ett läge där du ska t.e.x betala den löjligt låga summan om 5000 SEK för att få fram rätt dokument t.ex.
Här ska ju en varningsklocka ringa. Om nu den andre personen är så säker på att din hjälp ska leda till att han blir omättligt rik så borde det ju inte vara något problem för denne att 'ligga ute med pengarna'…, eller?

I mitt fall handlade det om att jag skulle åka till Ghana eller London. Skriva ett kontrakt och förbinda mig att sälja 50 kilo guld. 5% skulle betalas i förskott…, ingen idé att fortsätta beskriva det vidare tillvägagångssättet.

Ursäkta uttrycket men är man så dum så man åker iväg så finns risken att man blir rånad eller kidnappad. Det kan ligga organiserad kriminell brottslighet bakom.

Vad är det för skillnad på scam och spam?
En spammare tjänar pengar på att få ut en eller flera länkar till betalande länkägare – ett slags aggressivt annonserande.
Svenska Wikipedia har en artikel om skräppost. Det handlar mycket om spam.

Och om s.k. scam bating. Lite det jag hållit på med.

Hälsoläget:
Fick ta en drös läkemedel. Det hade låst sig i vänster bröstrygg. Värk i högerbenert samt allmänt ökad värk i armarna, mest underarmarna.
[03-06-025-005]

 
Skicka den här texten/blogginlägget Skriv Ut Det Här Inlägget

Skriv en kommetar till “Lite detektiv idag”

United States Den här flaggan kommer att visas tillsammans med din kommentar (på första 'nivån').


Pga av spam så går det inte längre att sk prenumerera på kommentarer till inlägget.
Dessutom, din kommentar visas inte förrän jag godkänt den.

Proudly powered by WordPress. Temat (layout) gjort med WordPress Theme Generator.
Copyright © blogg.ngn.nu. All rights reserved.
Creative Commons License NGN-Konsult © 2007
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Sweden License.