Bild på bloggens författare

Nisse

blogg.ngn.nu

Tiden före (historiken) till den här bloggen finner du här
(fast jag är 'snart' klar med att ha överfört 'allt', hit):
ngn_blogga_nu

sön 21-nov-2010 21:04sömn; helt ok. Lade mig tidigt (22:00) och vaknade vid ca nio, på morgonen.

Projekt ljuddämpning av digital SLR-kamera
Har bestämt mig för att det är bäst att jag klurar lite på det. Kraften i armar, nacke och rygg räcker inte till för att ’greja’. Jag får försöka klura ut en metod där jag kan göra ljuddämpningen i större och flera enheter i stället för att göra allt på en gång av en massa småbitar.
Minst 6 skikt krävs, har jag kommit underfund med. Ett lager vilket tyg som helst och sedan ljuddämpningslager därefter ett lager mer ljudstoppande lite tjockare tättvävt tyg.

Jag har gjort en skiss som kan användas som ’överdel’ och ’underdel’. 4 sömmar behöver sys. Då har jag en tyggrej som jag kan sticka in armarna från sidorna och objektivet kan sticka ut ’framåt’ och ’bakåt’ har jag ett hål eller en ’glipa’ där jag kan se genom den optiska sökaren och alla knappar och rattar.

Problemet just nu är att jag inte fixar att klippa till tygbitarna och från avigsidan sy ihop dem, på symaskin. Jag får helt enkelt för ont i armarna. Jag får göra en del då och då.

Så här är det tänkt att tygbitarna ska se ut:
[Bild: Skiss till ljuddämpning]
(fetare streck markerar var det ska sys.)
’Glipan’, ’baktill’ (ned till i bild), bör göras tillräckligt stor så man kan få in kameran eller så kan man göra objektivöppningen (upptill i bilden) tillräckligt stor.
Till vänster i bilden är det tänkt att jag ska kunna föra in vänsterhanden. Att den övre ’linjen’ ser annorlunda ut än den högra beror på att jag med vänster hand antingen stöttar / håller kameran eller ställer in fokus, manuellt. Brännvidden ställer jag också in med vänster hand.
Jag har valt att isolera även den delen av objektivet som ligger närmast kameran. Gör jag inte det så ger mina objektiv ifrån sig en hel del motorljud, vid AF (AutoFokus).

Måtten anpassas efter kameramodell och objektiv. Jag har tänkt att min färdiga ljuddämpning ska passa mina SONY-hus a100 & a230 samt med objektiven SIGMA makro 105mm, SIGMA 70-300mm och SIGMA 200-500mm.

I dubbelt tyg med avigsida mot avigsida klipp ut. Ett skikt som är snällt mot händer och kamera. Ett skikt som är ljuddämpande och ett skikt med grövre mer tättvävt tyg som är mer ljudstoppande.

Från avigsidan sys sömmarna på skissen. Det är alltså följande urklippta tygbitar som ska sys ihop, t.ex.:
(avigsida upp)
’innertyg’: lakansväv
’ljuddämpning’: lite tjockare bommullsväv (T-tröja) (ett eller ev två lager)
’ljudstoppande’: Tjockt tättvävt tyg typ canvas eller Core-Tex
——————————————————————
’ljudstoppande’: Tjockt tättvävt tyg typ canvas eller Core-Tex
’ljuddämpning’: lite tjockare bommullsväv (T-tröja) (ett eller ev två lager)
’innertyg’: lakansväv
(avigsida ned)

Sedan vränger man på det hela och testar.

Planen är alltså, för närvarande, att ena dagen klippa till tygbitarna. En annan dag sy ihop dem. Testa dämpningsförmågan på kameran. (vilket antagligen inte kommer att räcka).

Så jag fortsätter med en omgång till, en annan dag. Denna görs, givetvis, något lite större än föregående. (Vränger på föregående och klipper bitarna efter den fast lite större).
När den är färdig trär jag den ovanpå den andra och testar ljuddämpningen igen.

Om mina försök, hitintills, är någorlunda riktiga så kan det komma att behövas 6 sådana här ’överdrag’ för att få en acceptabel ljuddämpning (subjektivt värderat). Ett svagt ’glunk’ kommer att höras på ca 5 meters håll. Jämfört med ett högt metalliskt ’klink’ (utan ljuddämpning).

Om jag nu blir färdig så kommer jag att redovisa ljudjämförelser.

Tova
Gävle ringde, det var Tova som ville prata med ’moffa’ och ’mommo’. Hörde lite ljud och en pratande Tova sedan bröts samtalet. De fick ringa upp igen. Jag hörde henne säga ’moffa’ och ’mommo’ och enligt dottern så hörde Tova mig. Sedan var det tydligen inte något kul längre. Det lät som om Tova ville göra annat. Pratade lite med dottern.

Hälsoläget:
Värker i varenda muskel i hela överkroppen. Lite problem med balansen. Jag misstänker att det är överansträngning. Jag har klippt i tyg och tråcklat. Helt klart tuffa saker för mina muskler.
[04-03-050-005]

 
Skicka den här texten/blogginlägget Skriv Ut Det Här Inlägget

Skriv en kommetar till “Kameraljuddämpningen”

Canada Den här flaggan kommer att visas tillsammans med din kommentar (på första 'nivån').


Pga av spam så går det inte längre att sk prenumerera på kommentarer till inlägget.
Dessutom, din kommentar visas inte förrän jag godkänt den.

Proudly powered by WordPress. Temat (layout) gjort med WordPress Theme Generator.
Copyright © blogg.ngn.nu. All rights reserved.
Creative Commons License NGN-Konsult © 2007
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Sweden License.