Bild på bloggens författare

Nisse

blogg.ngn.nu

Tiden före (historiken) till den här bloggen finner du här
(fast jag är 'snart' klar med att ha överfört 'allt', hit):
ngn_blogga_nu

fre 15-feb-2008 22:14



Teknik
Det är inte utan att jag måste erkänna en viss irritation. De som driftar min nya blogg: blogg.ngn4u.com verkar inte vara några höjdartekniker. Det är ju O. & K Webotel in Sweden: ww.okwebhotel.se som köpt upp Proinet HB.

Och när man talar med supporten så skyller de på att Proinet HB hade lösningar som de inte 'gillade'. Och av vilken anledning rättade de inte till det då. Och av vilken anledning upprättade de inte rutiner inför ett eventuell hack. Vilket nu då har skett. Någon har snott 'alla ' kunders lösenord till sin respektive administratörskonto.

Det betyder att dessa lösenord hade klantarna tydligen sparade i klartext. Jösses! Det är 2008 nu! Vi har levt med virus, trojaner och hacker mm skit under internets hela existens!

Det här är dåligt! Riktigt dåligt! Och det finns inga ursäkter.

Besvärsläget
Känns riktigt bra. I alla fall inte något som är sämre. Det gillar vi. Försöker bena upp mitt 'nya' liv. Det är många trådar som ska fungera. Och det får inte vara stressigt eller irriterande.

Jag lär mig och utvecklas inom följande (det betyder att jag vet om teorin, intellektuellt men att leva efter det, praktiken, är en helt annan sak):
Kost: Jag vet nu att är kroppen utsatt för besvärspåverkan. Jag väljer ordet 'besvärspåverkan' av den anledningen att det innefattar mer än värk, smärta och ont eftersom de oftast är ett sista resultat av besvären, faktiskt.
När kroppen är ansatt så är HELA kroppen involverad. Inklusive vår förmåga att ta hand om det vi stoppar i munnen. Vanligtvis kallar vi det för 'katarr'. Egentligen är det inte viktigt vad vi kallar det. Det är viktigare att vi tar till oss vetskapen att mag- och tarmslemhinnan, ja hela matsmältningsproceduren, blir MER känslig när vi är ansatta av besvär. I mitt fall resulterar det i en förbannad tarmslemhinna.

Och det har gett som effekt att jag inte tål, det mesta. Så det intressanta blir då vad jag tål (det är också ett sätt att infoga positivt tänkande även här).
Jag tål: Det mesta som inte är processat, t.ex. all s.k. råkost. Vitt kött som fisk och fågel går bra och då gärna långkokt på svag värme. Då får man med mineraler, vitaminer och proteiner som annars lätt blir sönderkokta vid för hastig upphettning. Samma kan man tänka med fett. Snabbt upphettat fett blir också 'onyttigt'.

Problemet med att äta nyttig och magsnäll mat är att du oftast inte har en susning om vad det egentligen är vad du köper för något. KRAV-märkningen är väl ganska OK. Men av vilken anledning måste alla produkter transporteras långa vägar för att få märkningen? Verkar inte så 'KRAV'-mässigt, tycker jag.

Min meny, för närvarande är till 80% magsnäll. Det gäller att hålla andelen av processade kolhydrater (rent socker, snabba kolhydrater) på ett minimum. 'Bra' fett ska man hålla sig till och det innebär att de ska vara så 'naturliga' som möjligt. Kallpressat alltså, om man ska ha tilläggsfett. Annars räcker det med det fett som finns i livsmedlen. Så lite fiberberikat det bara går. Inga mjölkprodukter som innehåller hög halt av mjölksocker. Spannmålsprodukter som innehåller Gluten är också sådant som jag ska hålla mig ifrån. Jag är inte glutenintolerant och jag är inte överkänslig för s.k. laktos. Normalt sett. Utan det är nu när mag-tarmslemhinnan är förbannad som det gäller att hålla den här dieten.

Dessutom är det bra att tänka så här när man tar läkemedel som gör sitt för att öka på tarmens irritation. Med det tänket så ser då min meny ut enligt följande:
Morgon: En tallrik med Havrefras (nyckelhålsmärkt) & lite mellanmjölk (detta mål är det som jag ser som mest 'syndigt', men jag har valt att behålla det.

En bild på hur en tallrik kan se ut.

Lunch: Sallad; Salladskål, Gurka, Tomat, Paprika (gärna den röda långsmala), Champinjoner (färska eller konserv), Majs (Konserv), FetaOst, Svarta Oliver (kärnade), någon Bönsort (Helst sådana som en gör i ordning själv, men oftast blir det en konserv). Och sedan blir det något av; räkor (frysta skalade och i panikstunder konserverade), Kycklingkött, Tonfisk t.ex.
Det hela toppas med nästan en dl olivolja (kallpressad).

Middag/Kvällsmat: Gröt gjord på bovetekross med mosad banan och risdryck till.

Sedan syndar jag också med alldeles för mycket kaffe med mjölk. Enda trösten där är att jag använder snabbkaffe, frystorkat. Det innehåller mindre s.k. garvsyra och är därmed snällare mot magen.

Ni som läser detta och tänker efter lite ser ju att jag skulle kunna nå ännu längre i råvarutänkandet om jag skippade konserverna t.ex. Och så kan det ju göras en hel del åt frukosten.

Att jag sedan 'syndar' med godis och smörgåsar emellanåt är ett annat psykologiskt dilemma. Där funderar jag på att använda antingen självsuggestion eller affirmation.

Motion: Det gäller att röra sig på 'rätt' sätt också. När det gäller promenader försöker jag numer gå med mer kropp. Jag tränar på att få med höfterna i gåendet. Det blir skonsammare för kroppen. Cykla är bra om jag sitter rakt upp och trampar. Till det har jag en specialbyggd cykel. Och så en till två gånger per vecka någon form av skonsam jympa. För min del blir det Friskis&Svettis. Vill gärna simma också men eftersom mina mesta problem (värk) sitter i armarna så är jag inte så väldigt 'på'.

Psykiskt: Här finns det mesta jobbet. Har man som jag levt med mer eller mindre kroniskt spända muskler och värk sedan 2001 så koster det i energi. Och stress är det som gnager mest. Har man i grunden ett smärtpåslag heller spänningspåslag i musklerna så är jag givetvis mycket känsligare för stress än normalt. Jag brukar säga att jag har obefintliga marginaler. Och det stora jobbet är att på något sätt, mitt upp i, allt elände, skaffa sig de där marginalerna.

Jag har för mig själv delat upp det där arbetet i tre delar; Dåtid. Nutid och Framtid. Och till dessa försöker jag koppla enkla tankemodeller.

Dåtid: Här gäller det att förlåta, till sig själv, oförrätter, upplevelser, händelser och känslor.
Nutid: I alla avseenden, leva 'Här och Nu' med alla sinnen.
Framtid: Är egentligen ett 'Nutidsproblem'. Målet är att undantagslöst ha positiva framtidsbilder

Socialt: Vårdas bäst i nuet, Friskis&Svettis ger många bra sociala möten. Att stanna upp och verkligen möta människor ingår i social träning. Att lyssna – på någon annan. Många lyssnar bara på sig själva.
Arbete lägger jag in under socialt. Möjligtvis ska det ha en egen rubrik. Men det beslutet får vila så länge. Jobb har så enormt stor betydelse för mig så jag måste faktiskt minska ned på dess viktighet, för mig, så jag psykiskt överlever.
Bloggandet skulle nog också ha en egen rubrik. Den fyller så många funktioner, för mig. Här kan jag skriva av mig. Jag kan delge de tankar jag har. Jag kan också förmedla upplevelser och den kunskap jag har. Jag får väldigt mycket igen. Speciellt om vi inkluderar e-post. Jag har massor med kommunikation via e-post. Det är ett underbart givande och tagande.

PsykoSomatiskt: Jag väljer faktiskt det något värdeladdade ordet när jag kommer till den viktiga avspänningen. Avspänningen är viktig mental träning men också en kroppslig betingning. Det gäller att få kroppen att lättare och lättare nå ett så avspänt tillstånd att psyket kan manipuleras.

Holism: Måste få med det också. Helhetssynen är jätteviktig för mig. Samhällets uppdelning av en individ är en mycket besvärande omständighet. Ofta ställer denna uppdelning till det så att människor får lida i onödan. Detta bara för att det ska vara olika kostnadsställen?

Och till råga på allt så framhärdare varje 'del' att de har tabbe på helheten. Tänk efter?

Den ende som sitter inne med hela helheten är Du.

Jösses! Ja idag blev det mycket text.


Andra Bloggar om: , , , , , , , , ,


 
Skicka den här texten/blogginlägget Skriv Ut Det Här Inlägget

Skriv en kommetar till “Filosofisk Fredag”

United States Den här flaggan kommer att visas tillsammans med din kommentar (på första 'nivån').


Pga av spam så går det inte längre att sk prenumerera på kommentarer till inlägget.
Dessutom, din kommentar visas inte förrän jag godkänt den.

Proudly powered by WordPress. Temat (layout) gjort med WordPress Theme Generator.
Copyright © blogg.ngn.nu. All rights reserved.
Creative Commons License NGN-Konsult © 2007
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Sweden License.