Bild på bloggens författare

Nisse

blogg.ngn.nu

Tiden före (historiken) till den här bloggen finner du här
(fast jag är 'snart' klar med att ha överfört 'allt', hit):
ngn_blogga_nu

ons 31-aug-2005 0:40Alkoholpolitisk debatt:
Följande är infört till: Aftonbladet – Diskutera – Politik&Samhälle – Alkohol och politik – Tyck till om svensk alkoholpolitik.

Det är hopplöst, men jag måste ge PG rätt. Jag är urusel med procenten! Och det enda jag kan göra är att fega mig med att skylla på Excel. Jag hukar mig och skäms. Och jag lovar jag ska putsa på matten. I alla fall ha bättre koll på inmatade siffror och formler samt summor innan sådant publiceras.

Men först. Att anklaga mig för rasism, uppfattar jag som väldigt lågt, när jag menar att du PG skulle kunna vara en individualistisk alkoholliberal. Med vilket jag menar en person som vill ha enkel tillgång till alkohol till ett lågt pris och struntar i eller bortser från vilka konsekvenser det eventuellt skulle få för andra. Det är så jag menar och inget annat. Här kanske det är dags för PG att ”putsa” sina argument och tolkningar. Eller börjar de tryta? Det är då de angripande och ”låga påhoppen” kommer fram.

Här kommer de riktiga siffrorna. Men först, räknar man som PG. Alltså överför antal döda män i skrumplever för Sverige, till om det skulle vart i Frankrike och sedan kollar hur många gånger högre den Franska dödligheten i skrumplever är/blir, i förhållande till levande män, får man: ca 6,5 gånger fler, för 1996. Och det ändrar sig inte över åren. Källa: Eurostat.

Här kommer mina återreviderade siffror:
Följande text är felaktig:
”Räknar vi fram hur stor andel av de totala dödsfallen detta är får vi 0,12% för Svenska män och 2,38 % för Franska män. Fransmännen hade 1996 ca 20 ggr högre dödlighet. Tittar vi på 2001 är motsvarande siffror; 371 döda för Svenska män och 6174 för Franska män. Och omräkna till andelar får vi; 0,13% för Svenska män och 2.22% för Franska män. 2001 var dödligheten för Franska män ca 17 gånger högre än för Svenska män. Sverige ökar och Frankrike minskar. En trend? Vi får se.

Räknar vi in döda pga alkoholmissbruk får vi 0,23% av totala antalet döda män 2001 och motsvarande siffra för Franska män är 3,13%. Dödligheten i alkoholrelaterad sjukdomarna (alkoholmissbruk och leversjukdom) blir då 13,6 gånger högre för Franska män än för Svenska.

Det är den här typen av siffror som oroar mig. Vill vi ha 13 gånger mer alkoholrelaterade sjukdomar? Eller vi kan spekulera, rent hypotetiskt, vill vi ha 13 gånger högre alkoholproblematik?”

Den ovan felaktiga ska ersättas med denna:
”Räknar vi fram hur stor andel av de totala dödsfallen detta är får vi 0,71% för Svenska män och 2,38 % för Franska män. Fransmännen hade 1996 ca 3,3 ggr högre dödlighet. Tittar vi på 2001 är motsvarande siffror; 371 döda för Svenska män och 6174 för Franska män. Och omräkna till andelar får vi; 0,82% för Svenska män och 2.22% för Franska män. 2001 var dödligheten för Franska män ca 2,7 gånger högre än för Svenska män. Sverige ökar och Frankrike minskar. En trend? Vi får se.

Räknar vi in döda pga alkoholmissbruk får vi 1,38% av totala antalet döda Svenska män 2001 och motsvarande siffra för Franska män är 3,13%. Dödligheten i alkoholrelaterad sjukdomarna (alkoholmissbruk och leversjukdom) blir då ca 2,7 gånger högre för Franska män än för Svenska.

Det är den här typen av siffror som oroar mig. Vill vi ha ca 3 gånger mer alkoholrelaterade sjukdomar? Eller vi kan spekulera, rent hypotetiskt, vill vi ha ca 3 gånger högre alkoholproblematik?”

Jag har inte riktigt ”knäckt” av vilken anledning PG’s sätt att räkna blir dubbelt så högt? Och jag misstänker dock att PG’s sätt att räkna är det mest korrekta. Som han själv påpekar.

Förväntad medellivslängd, 2002, var för Svenska män 77,7. Högst i EU, det året. Motsvarande siffra för Franska män är 75,8. För EU totalt: 75,5. För 2003 är siffrorna för Sverige: 77,9 och för Frankrike: 75,8.
Så tja, Frankrike ligger ju relativt bra till men enligt dessa siffror från Eurostat så ser det ut som om Sveriges förväntade livslängd för män ser bättre ut än för Frankrike. Och ska vi nu ”anamma” fransk alkoholkonsumtion så ser det ju inte ljusare ut, liksom, eller?

Bäste PG, tyvärr nödgas jag till att avbryta vår debatt om Svensk alkoholpolitik pga av min sviktande hälsa. Jag kan inte tillbringa så mycket tid vid tangenterna som jag skulle vilja pga av mina besvär. Och jag måste satsa mer tid på att komma i så god fysisk form som möjligt inför en närstående operation i min nackryggrad.

Det har varit lärorikt och intressant(*) att ”få lära känna dig”. Jag önskar dig INTE lycka till i den fortsatta debatten eftersom vi inte är överens där. Men bortsett från det verkar du vara en trevlig prick(*) och jag vill därför önska dig lycka till med ditt fortsatta liv. Må Bra!
(*)bortsett från sista antydan om rasism, usch! Skäms!
Har du valt en ideologisk ståndpunkt och lever efter de värderingarna får du nog lära dig att utstå kritik. Speciellt när man som du, väljer att debattera.
Vänligen

PS
Hoppas nu siffrorna blev rätt till slut?
DS
"

Ut med hunden och sedan i säng, kanske lite natttamat först?

 
Skicka den här texten/blogginlägget Skriv Ut Det Här Inlägget

Skriv en kommetar till “God Natt!”

United States Den här flaggan kommer att visas tillsammans med din kommentar (på första 'nivån').


Pga av spam så går det inte längre att sk prenumerera på kommentarer till inlägget.
Dessutom, din kommentar visas inte förrän jag godkänt den.

Proudly powered by WordPress. Temat (layout) gjort med WordPress Theme Generator.
Copyright © blogg.ngn.nu. All rights reserved.
Creative Commons License NGN-Konsult © 2007
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Sweden License.