Bild på bloggens författare

Nisse

blogg.ngn.nu

Tiden före (historiken) till den här bloggen finner du här
(fast jag är 'snart' klar med att ha överfört 'allt', hit):
ngn_blogga_nu

sön 28-aug-2005 22:43Nu blir det en riktig långkörare två dagrapporter och två mediereflektioner. Jag ”lägger” dock in det hela i olika ”avsnitt” som flera ”inlägg”. (Kolla nedåt) [not; 16/2-2011: Gäller främst ngn.blogga.nu]

Söndag den 28 augusti 2005
Jag sov då hyfsat bra under natten trots ”stenhårda” sängar. Var väl lite väl svettigt/varmt för min trevnad men det gick. Vi ”vågade” inte ha något öppet fönster med tanke på misstanke om ”skumma typer” i området. Och frukost klarade vi också av. En liten promenad, i morgonsolen, blev det för att kolla runt på campingen.

Inga problem med att hitta till nästa bostadsområde: Norra Älvstranden. Jag körde ”på känn” och vi kom ”rakt på”, fast från ”fel håll”.

Norra Älvstranden:
Området känner jag mer som Eriksberg.

Fika vid informationen fick bli första aktiviteten. Där hade de också en jättelik skalenlig modell av hela området mellan broarna: Älvsborgsbron och Hisingsbron (kallar i alla fall jag den) och med omkringliggande bebyggelse i områdena närmast älven (hamnen).

Lägenheterna Göteborgs Stads Bostad AB:
Detta var våra första lägenhetsbesök här på detta bostadsområde och det imponerade. Hisnande utsikt över gamla hamnen, mot centrum. I den ena hade man en terrass även där med läcker utsikt. Det enda vi tycket var läbbigt var att staketen var så ”korta”? Inte skulle vi våga ha fest där ute. Då fick man väl fästa festdeltagarna med karbinhakar och klätterlinor i så fall.
I den mindre av lägenheterna kunde man ligga i sovrummet och njuta av hamnutsikten.

Skulpturutställning:
På pir 4 hade ett antal konstnärer utställning. Det mesta var sevärt men tyvärr var det en skulptur som stal den positiva känslan. Det var en Älg gjord i tre lager stålnät och beroende på i vilken vinkel man kikade på den så framträdde ett nazzehakors? Jag försökte komma till tals med den som passade utställningen men den personen var inbegripen i en flummig diskussion med någon konstnärskollega.
Det jag ville veta var hur konstnären tänkte när den lät en oskyldig Älg utgöra ”ram” för ett nazzehakors? Om det hela nu var gjort för att väcka ”hemska” känslor så varför gömma nazzehakorset i en Älg?

Mat:
Efter den ”svårsmälta” upplevelsen var det dags att hitta något mer lättsmält, mat. Och det gjorde vi, till slut. De flesta matställena öppnade ju inte förrän 13:00? Det blev en räkmacka nere vid ett hamncafé. Där satt vi en stund och njöt och vilade oss och inväntade den inglidande Ostindiefararen Götheborg. Jajamensan vi skulle få vara med om något mycket ovanligt och sevärt. Se en ”gammal” ståtlig stor träsegelbåt komma glidande in under Älvsborgsbron och angöra vid sin hemmahamn, pir 4, vid Norra Älvstranden.
Medan vi väntade på detta unika ögonblick fick vi i fiket bevittna mötet mellan ung och gammal. En ung mamma med liten hysteriskt skrikande bebis lånar toaletten. Där inne finns ett skötbord. Det är kö till toaletten. Bakom mamman och bebisen står en gammal tant. Mamman går in och vi hör hur bebisen skriker. Efter kanske fem minuter rycker tanten i dörrhandtaget till toaletten? Vi hör fortfarande hysteriska skrik inne från toaletten. Efter kanske två minuter går den gamla tanten fram och dunkar hårt på dörren? Strax därefter kommer en dam och ställer sig bakom den gamla tanten. Den gamla börjar beklaga sig för personalen och damen bakom henne. Då visar det sig att damen bakom den gamla tanten är bebisens mormor (i alla fall hennes barnbarn). Och mormor är något irriterad på gamla tantens framfart med toalettdörren. Diskussion uppstår. En kort stund senare kommer mamman med bebisen ut. Hon ser ledsen ut och blänger lömskt på gamla tanten och säger något som jag inte riktigt uppfattar. Tanten får nu i alla fall komma in på toaletten.
Från initierad källa får jag vetat att tanten ”inte har alla hästar hemma.” Hustrun och jag diskuterar kort det vi fått bevittna. Först tycker man ju att det var väl ett j-a sätt av den gamla kärringen! Men, om den gamla tanten hade inkontinensbesvär? Hur kul är det då att stå utanför en toalett och känna att man kissar på sig? Vad är rätt? Vad är fel?

Ostindefararen Götheborg:
Först såg den löjligt liten ut. Sedan blev den jättestor. En ”speaker” informerade oss om en massa historia kring denna magnifika båt. Vi fick bland annat höra hur den i princip var helt handgjord. Bl.a. var seglen av linne från England och de hade sytts ihop, för hand. Det största var 200 kvadratmeter och vägde 400 kilo. Vi blev matade av mer fantastiska fakta. Mycket imponerande. Häftigt med fyra kanonskott och de andra stora båtarnas hälsning.

Vilket antiklimax jag därefter får uppleva? På Ostindiefararen Götheborgs babordssida hänger en stor landstigningsramp, i aluminium! Eller möjligtvis i galvaniserad plåt. Men hallå!
Om nu hur många människor som helst lagt ned en hel massa outgrundlig ideell tid och kraft för att göra denna båt så autentisk och tidsenlig det nu bara gick, ska man då ”förstöra” det med ett stort stycke otidsenlig metall?
Nä, jag fick ”B”-smak. Sorry!

Husbåt:
Stor besvikelse. Den såg fräck ut men vi fick inte kolla hur den var att bo i.

Lägenheter Riksbyggen:
Det är ju häftigt med utsikt å allt. Men planlösningarna är för det mesta tveksamma och i det närmaste nästan ogenomtänkta? Ingen lägenhet, någonstans, har ett ”riktigt” kök. Alla har ”öppen” planlösning.

Lägenheter JM:
3,9 Miljoner kronor i insats och en månadshyra om 7500 kronor. Då får man en fyrarummare med hamnutsikt. Som hittat? Hittade en garderob, visserligen dubbel, men den kostade 15000 kronor, för en garderob?

Lägenheter Norra Älvstranden Utveckling AB:
Det enda de här lägenheterna hade att erbjuda var just utsikt, över en konstgjord damm. Efter att ha sett en hel del fiffiga lösningar vad avser köksutrustning så hamnade vi här ca 20 år bakåt i tiden. Inte hjälpte det att hyrorna var nära 10000 kronor per månad.

Fika:
All denna kapitalistiska ”yra” gör att man mer än vanligt måste ta en fika.

Lägenheter HSB:
Här hade de jobbat med tekniken. Dataterminal i varje lägenhet. Videokamera vid porttelefonen så man kunde se vem som ringde på. Möjlighet att bevaka bilen i garaget via video. Bokning av tvättstugan m.m. Alla lägenheter var larmade via aktivering av rörelsedetektorer. HSB’s planlösningar vann också vårt gillande.

Seniorboendet:
Detta hade hustrun och jag tänkt skulle bli ”huvudattraktionen”. Att få se lägenheter optimerade för äldre (seniorer). Vi är ju så fruktansvärt gamla, jag och hustrun. I alla fall jag, som är yngre än hustrun, ’he, he’.
Megabesvikelse! Det enda vi fick se var en samfällighetslokal med en möbelutställning av någon designer? Och ingen egentlig vettig information om själva seniorboendet?

Bilresa hem:
Hittade lätt ut ur GBG. Körde E6:an norrut mot Kungälv och där över bron och vidare norrut på 45:an. Regnade en hel del. Trött.

Hämtade hunden:
Hon, hunden, hade skött sig utmärkt. Det enda Mor hade att klaga på var att vi glömt att informera om att Tessie löpte. Man kan ju inte tänka på ALLT, eller?
Efter en god kycklingpaj samlade vi ihop oss och körde hem.

Hemma!
Det gick smidigare än vanligt att lasta ur och plocka i ordning. Vi börjar få vana på det där. Hustrun menade att det berodde på att vi bara varit borta en natt. Jag kontrade med att det brukar inte hindra oss från att packa bilen som om vi skulle vara borta i 14 dagar. Vi lär oss, vi också.

 
Skicka den här texten/blogginlägget Skriv Ut Det Här Inlägget

Skriv en kommetar till “God Kväll & Natt!”

United States Den här flaggan kommer att visas tillsammans med din kommentar (på första 'nivån').


Pga av spam så går det inte längre att sk prenumerera på kommentarer till inlägget.
Dessutom, din kommentar visas inte förrän jag godkänt den.

Proudly powered by WordPress. Temat (layout) gjort med WordPress Theme Generator.
Copyright © blogg.ngn.nu. All rights reserved.
Creative Commons License NGN-Konsult © 2007
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Sweden License.