Bild på bloggens författare

Nisse

blogg.ngn.nu

Tiden före (historiken) till den här bloggen finner du här
(fast jag är 'snart' klar med att ha överfört 'allt', hit):
ngn_blogga_nu

tor 11-aug-2005 21:55Missade ett TV-program igår. I SVT1. 22:00 Uppdrag granskning – vad hände sen? Jag gick in på deras hemsida och där kan man titta på repriserna. Det gjorde jag.

Jag har ju liksom ett specialintresse i detta med att vara "tvångssjukpensionerad". Vilket jag blev i maj 2004.

Jag är inte riktigt nöjd med programmet.
Det framgick inte att den som har sjukersättning till 100% själv kan friskskriva sig till t.ex. 25% och börja jobba. Det protesterar inte F-kassan mot eftersom de då får betala dig mindre pengar. Och klarar man det inte så ligger sjukersättningen på 25% "vilande".

Du kan till och med först anmäla till F-kassan att "Nu börjar jag arbetsträna, upp till, 25%" och sedan knallar du iväg till jobbet och arbetstränar. Skulle F-kassan i det fallet krångla (det kan de göra) så frågar du efter vilket regelverk eller lagrum de i så fall hänvisar till. Tänk på att du kan arbetsträna i vilken omfattning du vill, t.ex. du kan börja med 1 timma per vecka. Och sedan sakta lägga på mer. När du är uppe i 25% av din ordinarie arbetstid friskskriver du dig och F-kassan blir bara glad.

Du kan förekomma handläggarna genom att skicka en "plan" över i vilken omfattning du tänkt dig tillbaka till jobbet och i vilken takt.

Du kan också ansöka om s.k. "åttondelsregeln". Det innebär att du kan jobba hos din arbetsgivare 12,5%, av din ordinarie arbetstid. Arbetar du normalt 40 timmar i veckan så innebär det 5 timmar per vecka. Och arbetsgivaren kan (ska) betala dig lön för den tiden. Och det påverkar inte din sjukersättning. Och det gäller endast under en begränsad tid.

I mitt fall blev det inte så. Det fanns inget "ekonomiskt utrymme" för en sådan lösning. Så där var det arbetsgivaren som "stoppade".

Det jag också saknade var en redovisning av alla de fall där F-kassan nekat personer sjukpenning p.g.a. F-kassan inte godkänt läkarintygen. Vad säger läkarkåren om det?

 
Skicka den här texten/blogginlägget Skriv Ut Det Här Inlägget

Skriv en kommetar till “Uppdrag granskning”

United States Den här flaggan kommer att visas tillsammans med din kommentar (på första 'nivån').


Pga av spam så går det inte längre att sk prenumerera på kommentarer till inlägget.
Dessutom, din kommentar visas inte förrän jag godkänt den.

Proudly powered by WordPress. Temat (layout) gjort med WordPress Theme Generator.
Copyright © blogg.ngn.nu. All rights reserved.
Creative Commons License NGN-Konsult © 2007
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Sweden License.