Bild på bloggens författare

Nisse

blogg.ngn.nu

Tiden före (historiken) till den här bloggen finner du här
(fast jag är 'snart' klar med att ha överfört 'allt', hit):
ngn_blogga_nu

tis 28-jun-2005 17:5909:02
Ebeltolft. Vandrarhem.
Har precis bestämt att vi ska ligga kvar här. 2 nätter till. (600 DKR). Jag är inte riktigt bra har en hel del värk i hela högersidan av kroppen.

Vi har ätit frukost. Sannolikt åker vi till Grenå idag och köper färjebiljett till Varberg nu till torsdag.

Sedan får vi se vad det kan bli? Kanske lite bad?

19:12
Ebeltolft. Vandrarhem.
Ätit mat. Fil & flingor samt en smörgås med ost. Två glas mjölk, mellanmjölk (skummjaelk), slank också ned. Den godaste filen hitintills, i Danmark, är A38. Näst godast är tykmaelk.

Idag har vi gjort Grenå. Åkte till färjterminalen och bokade plats på färjan, till Varberg, på torsdag 14:45. Kostade 996 DKR inkl buffé (2×123 DKR) och bränsletillägg (20 DKR) och administrationsavgift (40 DKR).
Var inne på turistbyrån och fick lite info och bokade biljetter till Kattegattcentret med bl.a. Hajar (190 DKR). Strosat runt på gågatorna. Köpte solskyddstift (28 DKR).
Var till en Kvicky-butik, ja, jag letar fortfarande efter en Dansk fasadflagga. I den butiken köpte jag en liten burk energidryck (12 DKR+1DKR i pant).
När jag kom ut ur butiken så drack jag genast upp den.
Mittemot Kvicky-butiken låg en Fakta-butik. Jag gick in och kollade lite och undrade om det gick bra att panta burken. Nej det gick inte. Bäst att gå tillbaka till Kvicky-butiken och panta den där, tänkte jag.
Först kollade jag pantautomaten, den visade bara bilder på flaskor så där vågade jag inte stoppa in min burk. Jag frågade då ett kvinnligt butiksbiträde om hur jag skulle panta burken, då säger hon att det inte är någon pant på den! Men, menar jag, och visar upp kvittot, jag har ju betalt 1 DKR i pant.
Hon säger då att jag kan gå till pantautomaten och stoppa in den där. Jag gör så och apparaten slukar burken och spottar ut ett kvitto på 0 DKR. Nu började jag bli lömsk och kände hur krav på justa affärer och principen började bubbla.
In i Kvicky-butiken, till samma kvinnliga butiksbiträde. Visade upp det ”tomma” pantkvittot och mitt kassakvitto. Då hänvisar hon mig till ett annat kvinnligt butiksbiträde, i kiosken.
Jag knallar dit visar upp kassakvittot och det ”tomma” pantkvittot och förklarar min belägenhet. Hon undrar då om burken var knölig eller smutsig. Den var rund och ren när jag stoppade in den förklarar jag. Då får jag informationen att gå tillbaka till pantautomaten och trycka på den signalknapp som finns där så ska det komma någon som hjälper mig. Nu börjar jag bli missmodig men samtidigt mer principfast än någonsin.
Tillbaka till pantautomaten, tryckte på knappen. 1 sekund senare rasslade det till i en dörr bakom och där stod ett manligt butiksbiträde. Imponerande, tänkte ja.
”Ja?”, sa mannen. Och jag förklarade min benägenhet. Han tog ett steg tillbaka och sa ”Jae foerstaer icke!”. Jag höll då fram kvittot pekade på raden med texten som visade vad jag köpt och sedan på raden med pantkostnaden, jag höll sedan fram pantkvittot som visade noll DKR och pekade på pantautomaten.
”Jae foerstaer icke!”, sa mannen.
Jag höll fram kassakvittot, igen, tecknade en burk och visade att jag drack och att jag sedan kom till pantautomaten, stoppade in burken, visade sedan pantkvittot och sedan kassakvittot igen.
”Jae foerstaer icke!”, sa mannen.
Jag bestämde mig då för att mannen sannolikt var icke läskunnig och lätt förståndshandikappad och hade fått detta stimulerande arbete som pantautomatvakt. Men för säkerhets skull frågade jag om han förstod engelska.
”Jae foerstaer icke!”, sa mannen.
Jag prövade med Tyska.
”Jae foerstaer icke!”, sa mannen och började se rädd ut.
Jag lämnade mannen och pantautomaten. Gick in till kvinnan i kiosken och förklarade min nu något desperata situation. Han där ute svarar bara, ”Jae foerstaer icke!”, sa jag till henne. Hon himlade med ögonen, tog mitt kassakvitt och gav mig en dansk krona.
Jag tycker Danmark ska se över sitt pantsystem!

Det tog på krafterna. Behövde nästan en ny energiomgång.

Jag var färdig med centrala Grenå. Ringde hustrun. Hon kom en kort stund senare. Vi gick till ett matställe jag råkat fått syn på, vid Kvicky-butiken, en familjerestaurant. Det visade sig att de hade en delikat buffé för 50 DKR + vatten 2 DKR (per person). Och vi som hade ”lovat” varandra att inte äta fler bufféer innan färjan. Ja där ser man.

Efter Grenå centrum ”jagade” jag Dansk fasadflagga i ytterområdena runt Grenå. Jag ger upp! Det finns inga. Ett butiksbiträde förklarade att det får man nog bygga själv eller specialbeställa. Jag bestämde mig för att det troligtvis är enklare att skaffa en Dansk fasadflagga hemma i Sverige eller så får jag sy en som passar den Svenska fasadstången.

Kattegattcentret.
Det var kul. Kollade massa spännande havsdjur och miljöer. Det mesta då från Kattegatt. Det var kul å se när de matade hajarna. Vi tog var sin mjukglass (28 DKR), hustrun solade lite och jag rörde mig lite på egen hand. Kikade på en 3D-film, sådär bra. Stod i kö till en ”dykarklocka”. När det var min tur, efter 10 min väntan ångrade jag mig och gick och lekte lite med några slags vattengrejer som skulle demonstrera havsdjurs strömlinjeutformning. Klappade rockor och någon slags störliknande fisk. Kollade utfodring av sälar och sjölejon. Souveniraffären fick ett besök också. Att allt ska va så j-a dyrt? Höll de ett lägre pris så skull de ju få sålt mer och då få en högre omsättning. Förstår inte den där affärslogiken riktigt.
Vi köpte en kylskåpsmagnet i form av en rocka för 15 DKR, innan vi lämnade centret.

På översta planet hade de en energiutställning. Vid en av stationerna skulle man trampa på en cykel och få en vattenpelare att stiga. På en bildskärm såg man hur stor effekt man generade.
Några pojkar var före mig, de slet något väldigt och kom som mest upp i 142 watt. Jag satte mig på cykeln och startade lugnt och ökade sedan. Jag satte rekord! 5142 watt generade jag på 20 sek. Pojkarna stod bredvid och bara gapade. ”Så!”, sa jag och klev av cykeln, belåtet leende och fullständigt andfådd, vilket jag dolde väl tills jag kom en bit bort. Än är det kraft i gubben!

Direkt efter besöket på Kattegattcentret åkte vi till närmsta badstrand. Solen strålade från en molnfri himmel, lite kallt i den västliga vinden, men jag ”hoppade i”. Väl i vattnet var det riktigt skönt låg i ett tag och småplaskade och flöt omkring.

Nästa aktivitet var att handla kvälls- och frukostmat. Vi stannade vid en ”Netto”. Mjölk, filmjölk och två Danska öl blev det. Det låter väl som en delikat kvällsmat?

19:58. Hustrun ringde och bokade ett Vandrarhem i Varberg (260 SKR).

20:50. Det blir inga öl. Vi ligger och slappar på rummet.
Nu ska jag läsa lite.

 
Skicka den här texten/blogginlägget Skriv Ut Det Här Inlägget

Skriv en kommetar till “Semester Danmark”

United States Den här flaggan kommer att visas tillsammans med din kommentar (på första 'nivån').


Pga av spam så går det inte längre att sk prenumerera på kommentarer till inlägget.
Dessutom, din kommentar visas inte förrän jag godkänt den.

Proudly powered by WordPress. Temat (layout) gjort med WordPress Theme Generator.
Copyright © blogg.ngn.nu. All rights reserved.
Creative Commons License NGN-Konsult © 2007
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Sweden License.